ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Αυλαία στη γιορτή του αθλητισμού με μια ωδή στο περιβάλλον

Την ανάγκη της προστασία του περιβάλλοντος και της Γης ανέδειξαν οι Βραζιλιάνοι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. REUTERS/Fabrizio Bensch

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη μηνύματα και συγκίνηση, τελετή δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μπορεί από πλευράς εφέ η τελετή να ήταν φτωχή, ήταν όμως πλούσια από πλευράς μηνυμάτων που θέλησαν να περάσουν οι Βραζιλιάνοι, με κυρίαρχο αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με το βραζιλιάνικο στοιχείο να κυριαρχεί, σε ένα «πάρτι» που θύμιζε καρναβάλι γεμάτο σάμπα, τραγούδι, χορό, οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκινήσουν, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές τόσο για όσα συμβαίνουν εντός Βραζιλίας, όσο και για το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Το στάδιο Μαρακανά ήταν για κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες τα ξημερώματα το κέντρο του κόσμου, φιλοξενώντας μιας συγκινητική τελετή έναρξης, που παρακολούθησαν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Βεντερλέι Ντα Λίμα τρέχει για να ανάψει τον βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα/Πηγή: REUTERS/Reinhard Krause

Με τη συμμετοχή σχεδόν 10 χιλιάδων ανθρώπων, εκ των οποίων 8.000 εθελοντές, και παρουσία 11.000 αθλητών κι 60.000 θεατών, ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες έστησε μια παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Βραζιλιάνοι, αναδεικνύοντας την ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ενώ σημαντικό κομμάτι αφιερώθηκε στο περιβάλλον με πολλές αναφορές στον Αμαζόνιο και στο δάσος που βασανίζεται από την αποψίλωση.

Εκτενής ήταν η αναφορά στο δάσος του Αμαζονίου και στην ανάγκη προστασίας του/Πηγή:REUTERS/Mike Blake

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον, οι διοργανωτές μοίρασαν από έναν σπόρο σε όλους τους αθλητές, καλώντας τους να τον φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη.

Εντυπωσιακή η Ζιζέλ, μετέτρεψε σε πασαρέλα το Μαρακανά/Πηγή:REUTERS/Jeremy Lee

Όμως η τελετή έναρξης είχε και... πάρτι , με το τοπ μόντελ Ζιζέλ να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο Μαρακανά, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», και να δίνει το σύνθημα για να αρχίσει η μεγάλη γιορτή, στην οποία κυρίαρχο ρόλο είχαν η μουσική και φυσικά η σάμπα.

Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962.

Ακολούθησε η είσοδος των αθλητών στο Μαρακανά, με πρώτη την ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου και η παρέλαση των 206 χωρών που συμμετέχουν στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος ελληνικής αποστολής, η Σοφία Μπεκατώρου, μπαίνει στο Μαρακανά, ακολουθούμενη από τους Έλληνες αθλητές/ Πηγή: REUTERS/Richard Heathcote/Pool

Όμως το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε μια ξεχωριστή ομάδα αθλητών, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για την Ολυμπιακή Ομάδα προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία, υπό την ολυμπιακή σημαία, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να τους καλωσορίζει τονίζοντας στην ομιλία του πως «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Η σημαιοφόρος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό της στο Μαρακανά/ Πηγή: EPA/EFE/ESTEBAN BIBA

Τη χαρά τους μέσω social media μοιράστηκαν κάποιοι αθλητές, όπως ο Βρετανός Ντομινίκ Ινγκλοτ, που με βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, μας έδωσε μια μικρή γεύση από το πως ο ίδιος βίωσε τη μεγάλη γιορτή στην τελετή έναρξης.

Ακολούθησε μια ακόμα έκπληξη των διοργανωτών, με τους σπόρους που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει οι αθλητές να μετατρέπονται σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί κύκλοι δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν όλοι πράσινοι, καθιστώντας κάτι παραπάνω από σαφές το μήνυμα ότι η Γη χρειάζεται προστασία.

Για πρώτη φορά οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι ήταν όλοι πράσινοι/Πηγή:REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, οι αθλητές Ρόμπερτ Σάιτ (Ιστιοπλοΐα), Μαρτίνο Νόμπρε (Στίβος) και Αντριάνα Σάντος (Μπάσκετ) έδωσαν τον Ολυμπιακό όρκο αθλητών, κριτών και προπονητών, ενώ ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία έφεραν σπουδαίοι Βραζιλιάνοι αθλητές οι Όσκαρ Σμιντ (Μπάσκετ), Μάρτα Βιέιρα (Ποδόσφαιρο), Σάντρα Πιρές Ταβάρες (Μπιτς Βόλεϊ), Χοακίμ Κρουζ (Στίβος), Τόρμπεν Γκρελ (Ιστιοπλοία), Εμάνουε Ρέγκο (Μπιτς Βόλεϊ).

Ύψιστη τιμή για σπουδαίους Βραζιλιάνους αθλητές, να φέρουν την Ολυμπιακή σημαία στο στάδιο/Πηγή:REUTERS/Mike Blake

Ήταν η σειρά της Ολυμπιακής φλόγας να κάνει την εμφάνισή της στο Μαρακανά, με τον τενίστα και τρεις φορές νικητή του Ρολάν Γκαρός Γκουστάβο Κερτέν να την φέρνει στο στάδιο.

Συγκινημένος ο Γκουστάβο Κερτέν, με την Ολυμπιακή Φλόγα/Πηγή:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο Κερτέν την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας Βεντερλέι Ντα Λίμα, που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι, εμπνευσμένος από τη ζωή στον Τροπικό.

Η μεγάλη στιγμή που το Ολυμπιακό Φως ανάβει τον βωμό, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των Αγώνων/ REUTERS/Ruben Sprich

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης