ΣΠΟΡ

Σέρφινγκ: Το θαλάσσιο σπορ που αποτελεί ισχυρό χρηματοδότη της παγκόσμιας οικονομίας

Pixabay

Το θαλάσσιο σπορ Σέρφινγκ, εκτός από το ότι μειώνει το στρες και την κατάθλιψη, συμβάλλει στην άνοδο του τουρισμού, προσφέρει και στην παγκόσμια οικονομία.

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία, διαπιστώνει νέα Αυστραλιανή μελέτη. Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, εκτιμά ότι τα οικονομικά οφέλη από το σέρφινγκ είναι μεταξύ 1 και 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

«Ο λόγος για τον οποίο η αξία των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων όπως το σέρφινγκ είναι σημαντική ως προς τα οφέλη στην ψυχική υγεία είναι ότι σχεδόν σε κάθε είδος εργασίας πρέπει να δίνεις προσοχή στην ασφάλεια, τις δεξιότητες, την εξυπηρέτηση ή τις αποφάσεις», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητήςΡαλφ Μπάκλεϋ από τη Σχολή Περιβάλλοντος και Επιστημών του Πανεπιστημίου Griffith.

«Εάν είστε αγχωμένοι και δεν δίνετε την κατάλληλη προσοχή, τότε η απόδοσή σας θα επηρεαστεί, και αυτό κοστίζει χρήματα στον εργοδότη σας ή στην επιχείρησή σας. Οι υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το σέρφινγκ, μειώνουν το άγχος, αρκεί να βρείτε μερικά καλά κύματα. Το σέρφινγκ έχει μια ισχυρή ψυχολογική επίδραση και αυτό έχει σημαντική αξία», πρόσθεσε.

Για να καταλήξει σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα προσάρμοσε τα οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου και τους εφάρμοσε στο σέρφινγκ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των επίπεδων άγχους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 10% και σε παρόμοια μείωση των δαπανών ψυχικής υγείας. Αυτή η μείωση του στρες μέσω του σέρφινγκ αποτιμάται σε περίπου 5.000 δολάρια ανά άτομο ετησίως.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας από το σέρφινγκ μπορεί να επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις ζωής, όπως ο τόπος διαμονής και η επιλογή εργασίας, οδηγώντας σε δευτερογενείς οικονομικές επιπτώσεις, όπως στην άνοδο των τιμών των ακινήτων.

«Η οικονομική αξία των παροχών του σερφ επικαλύπτεται επίσης με τις παροχές της παραλίας ευρύτερα», εξήγησε ο ερευνητής. «Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, υπολογίσαμε την αξία της ψυχικής υγείας στην περιοχή μελέτης μας, την Χρυσή Ακτή στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός προορισμός και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ακίνητα, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως η οικοδομή, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση», πρόσθεσε

«Η έρευνά μας συμβάλλει επίσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ιδίως στον SDG14, ο οποίος επικεντρώνεται στους ωκεανούς. Ως εκ τούτου, η οικονομική αξία του σέρφινγκ υποστηρίζει το επιχείρημα για τη διατήρηση των ακτών μας», κατέληξε ο καθηγητής Buckley.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «NPJ Ocean Sustainability».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης