Από το «πάθος» στο έγκλημα: Τρεις τραγωδίες σε γήπεδα που έμειναν στην ιστορία
Ανανεώθηκε:
Το φαινόμενο να υπάρχουν νεκροί από συγκρούσεις εντός ή εκτός γηπέδων δεν είναι σημερινό και σίγουρα σε αυτό το γεγονός ενυπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί από τις κοινωνίες ως κάτι το «φυσιολογικό».
Το αφήγημα που κυριαρχούσε από την δεκαετία του ‘70 μέχρι αυτή του ‘90 ήταν πως οι φίλαθλοι – οπαδοί είναι «παθιασμένοι» με την ομάδα τους.
Ο κόσμος όμως προχωρά, εξελίσσεται και κυρίως κατανοεί πως κανένας δεν μπορεί να κρύβεται αιωνίως ειδικά πίσω από την «παθιασμένη αγάπη» για κάτι.
Η βία εντός και εκτός γηπέδων που γεννήθηκε, γιγαντώθηκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο από τα βρετανικά γήπεδα παραμένει σήμερα παρούσα και στερεί την ζωή από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από το «μεγάλο νησί».
Η καταγραφή των μεγαλύτερων και κυρίως των πιο αιματηρών επεισοδίων παγκοσμίως δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη της ύπαρξης του προβλήματος αλλά κυρίως βασικό επιχείρημα πως δεν υπάρχει «γιατρικό» ακόμη και στον 21ο αιώνα για κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά αρνούνται πεισματικά και διαχρονικά να αντιμετωπίσουν.
Στη σύντομη λίστα των τραγικών συμβάντων που ακολουθεί αξίζει να υπογραμμιστεί πως στα περισσότερα από τα πιο πολύνεκρα επεισόδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου σημαντικό και συνάμα δραματικό ρόλο διαδραμάτισαν και λάθη των αστυνομικών αρχών.
Λίμα Περού – 24 Μάϊου 1964 – 318 νεκροί
Στο εθνικό στάδιο της Λίμα στο Περού στις 24 Μαΐου του 1964 αγωνίζονταν οι εθνικές ομάδες του Περού και της Αργεντινής.
Το εθνικό στάδιο στην πρωτεύουσα του Περού ήταν γεμάτο πέρα από τις δυνατότητές του και η οπαδική – εθνική έχθρα ανάμεσα στις δύο χώρες μεταφέρθηκε και στις κερκίδες.
Η ακύρωση ενός γκολ της εθνικής ομάδας του Περού από τον διαιτητή ήταν η σπίθα που «γέννησε» χάος και θάνατο.
Οι λίγοι αστυνομικοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες Περουβιανούς έριξαν χημικά στο πέταλο με τον περισσότερο κόσμο και η τραγωδία γεννήθηκε -318 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να φύγουν από τις κερκίδες οι περισσότεροι είτε ασφυξία είτε επειδή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.
Ινδονησία – 1 Οκτωβρίου 2022 – 135 νεκροί
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που τελειώνουν μέσα στο χάος και τα επεισόδια δεν είναι σπάνια τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στην Ινδονησία.
Τον Οκτώβριο του 2022 όμως καταγράφηκε το πλέον πολύνεκρο παιχνίδι στα χρονικά όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ασίας. 135 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν μετά από αγώνα στο Kanjuruhan Stadium και την ήττα της τοπικής ομάδας Arema από την «αιώνια» αντίπαλό της Persebaya οι οπαδοί της πρώτης που ήταν και οι μόνοι στο γήπεδο καθώς στην χώρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών εισέβαλλαν μαζικά στον αγωνιστικό χώρο.
Και πάλι οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και καθώς οι θύρες του γηπέδου ήταν κλειδωμένες 135 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν.
Μεγάλη Βρετανία – 15 Απριλίου 1989 – 96 νεκροί
Η «μητέρα» του ποδοσφαίρου αλλά και του Χουλιγκανισμού είναι χωρίς αμφιβολία η Μεγάλη Βρετανία.
Την δεκαετία του 70 και του 80 καταγράφηκαν στη χώρα κάποια από τα βιαιότερα αλλά και πολύνεκρα επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τίποτε δεν ξεπερνά σε αριθμούς όμως την τραγωδία του Hillsborough. Λίβερπουλ και Νότινχαμ Φόρεστ συγκρούονταν για τον ημιτελικό του κυπέλλου. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν υπεράριθμοι και αρκετή ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού βρέθηκαν έξω από τις θύρες που τους αναλογούσαν.
Όταν η αστυνομία άνοιξε την πύλη εισόδου τους έγινε αντιληπτό πως δεν θα ήταν εφικτός ο έλεγχος των εισιτηρίων.
Οι αρχές άνοιξαν και δεύτερη θύρα προκειμένου να αποχωρήσουν από το σημείο όσοι οπαδοί δεν είχαν το «μαγικό χαρτάκι».
Και από την δεύτερη είσοδο επιχείρησαν όμως να εισέλθουν οπαδοί της Λίβερπουλ την ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν να αποχωρήσουν.
Ο δραματικός απολογισμός εκείνου του απογεύματος ήταν 95 άνθρωποι νεκροί και πάνω από 750 τραυματίστηκαν.