Οι αποτυχίες του Λίονελ Μέσι με την εθνική Αργεντινής
Η Αργεντινή δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ της ήττας στον τελικό του Copa America από την Χιλή και το "αντίο" του Μέσι στην αλμπισελέστε. Ο μικρός μάγος που έχει κατακτήσει τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, μοιάζει να είναι καταραμένος όταν φορά την φανέλα της εθνικής, όπου δεν μπορεί να κερδίσει το παραμικρό. Για τους Αργεντινούς δεν είναι αντάξιος του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Άλλωστε αυτή ήταν η μόνιμη κριτική που γινόταν στο πρόσωπο του Λίονελ Μέσι από την στιγμή που μετατράπηκε σε σούπερ σταρ φορώντας τα μπλαουγκράνα. Όλοι στην Αργεντινή τον κατηγορούσαν ότι έδινε τα πάντα στον σύλλογο και όταν ήταν η ώρα της εθνικής ομάδας έφτανε "άδειος".
(Πηγή: Twitter)
Αν διαβάσει κανείς την αυτοβιογραφία του, θα διαπιστώσει ότι η αγάπη του για την εθνική ομάδα είναι τεράστια. Ακόμη και όταν μπορούσε να επιλέξει την Ισπανική υπηκοότητα, εκείνος επέμενε ότι πρέπει να εκπροσωπεί την Αργεντινή. Εξίσου αφόρητη όμως έγινε και η πίεση για επιτυχία. Πολλοί ήταν αυτοί, που διεκδίκησαν τον τίτλο του διαδόχου του Μαραντόνα, αλλά μόνον ο Μέσι είχε τις ικανότητες να τα καταφέρει. Όμως λύγισε και αυτός. Το κλάμα του μετά τον 2ο συνεχόμενο χαμένο τελικό στα πέναλτυ από την Χιλή το φανέρωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ήταν όμως και το κλάμα ενός ολόκληρου λαού.
(Πηγή: Reuters / Marcos Brindicci)
Άσχημη αρχή
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2005 ο Μέσι άφησε υποσχέσεις, ότι θα γίνει ο νέος Ντιέγκο: το κατέκτησε με την Αργεντινή και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με έξι γκολ. Και ήρθε η ώρα για το ντεμπούτο με τους άνδρες.17 Αυγούστου 2005, φιλικό με την Ουγγαρία και όλοι περίμεναν να πατήσει το χορτάρι. Ο Μέσι μπαίνει αλλαγή στο 63’, αλλά δευτερόλεπτα μετά αποβλήθηκε, μάλλον αυστηρά από τον Μάρκους Μερκ για χτύπημα στον Βάντσακ, που προσπάθησε να τον σταματήσει τραβώντας τον από τη φανέλα. Ο «Λέο» έφυγε αμέσως για τα αποδυτήρια, όπου αργότερα οι συμπαίκτες του τον βρήκαν να κλαίει. Το χειρότερο ντεμπούτο...
(Πηγή: Reuters / Adam Hunger USA TODAY SPORTS)
Η κληρονομιά του Ντιέγκο
Η κατάκτηση του μουντιάλ του 1986 από τον Μαραντόνα και τους άλλους είναι το σημείο αναφοράς. Ακόμη και το κλάμα του Ντιέγκο στην Ιταλία το 1990 για τον αποκλεισμό, είναι σκηνή χαραγμένη στο υποσυνείδητο του λαού. Ο επίδοξος διάδοχος πρέπει να τον ξεπεράσει. Ο Μέσι έχει εξαιρετικούς συμπαίκτες, κάτι που ο Ντιέγκο δεν είχε. Και όμως θα αποτύχει 3 φορές, πάντα βλέποντας την πλάτη της Γερμανίας.
(Πηγή: Reuters / Adam Hunger USA TODAY SPORTS)
Το 2006, αν και σκόραρε στο ντεμπούτο του σε τελική φάση Μουντιάλ, ο Χοσέ Πέκερμαν τον άφησε στον πάγκο όταν η διοργανώτρια Γερμανία απέκλεισε την Αργεντινή στα προημιτελικά με 4-2 στα πέναλτι. Το 2010 ήταν ο ηγέτης της ομάδας του Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα γκολ και η Αργεντινή συνετρίβη με 4-0 από τη Γερμανία, ξανά στους «8». Το 2014 οδήγησε με τέσσερα γκολ και πολύ καλές εμφανίσεις την Αργεντινή μέχρι τον τελικό, αλλά το γκολ του Γκέτσε στην παράταση αναβίωσε το γερμανικό εφιάλτη του Μέσι. Η ανάδειξή του σε MVP της διοργάνωσης δεν έλεγε απολύτως τίποτε.
Αποτύχια και στο Κόπα Αμέρικα
Ο Μέσι θα μπορούσε τα καλοκαίρια, που δεν έχει μουντιάλ, να ξεκουράζεται από μια τεράστια σεζόν με την Μπαρτσελόνα. Εκείνος επέλεγε να αγωνίζεται και στο Copa America. Για να μην τον πουν "προδότη". Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να πετύχει. Το 2007 φτάνει με την Αργεντινή στον τελικό της διοργάνωσης της Βενεζουέλας και ψηφίστηκε κορυφαίος νέος παίκτης του τουρνουά, αλλά η βαριά ήττα 3-0 από τη Βραζιλία στον τελικό επισκιάζει τα πάντα.
(Πηγή: Reuters / Adam Hunger USA TODAY SPORTS)
Το 2011 η απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού η Αργεντινή παίζοντας στο «σπίτι» της είδε την Ουρουγουάη να την αποκλείει στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι. Το 2015 στη Χιλή ο Μέσι ξανά στο τελικό, αλλά οι οικοδεσπότες θα κερδίσουν στα πέναλτυ. Και 1 χρόνο μετά, είχε την ευκαιρία για την ρεβάνς. Η Αργεντινή παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο στο επετειακό τουρνουά στις ΗΠΑ. Ο Μαρτίνο του δίνει ανάσες, αλλά εκείνος "σβηστά" βάζει πέντε γκολ και έχει ισάριθμες ασίστ. Κι όμως στον τελικό, η Χιλή τον σταμάτησε ξανά στα πέναλτι, και το δικό του χτύπημα απελπιστικά άστοχο.
(Πηγή: Reuters / Adam Hunger USA TODAY SPORTS)
Χρυσός Ολυμπιονίκης
Η μοναδική μέχρι τώρα επιτυχία του Μέσι με το εθνόσημο σε επίπεδο Ανδρών είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Πέτυχε τρία γκολ στην πορεία μέχρι τον τελικό κι έδωσε την ασίστ στο Ντι Μαρία για το τέρμα της νίκης επί της Νιγηρίας.
(Πηγή: Reuters / Brad Penner USA TODAY SPORTS)
Ούτε η λάμψη όμως ενός χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να καλύψει την αποτυχία του. Όλα δείχνουν ότι σε ηλικία 29 μόλις χρόνων, το κεφάλαιο εθνική κλείνει οριστικά για τον Λίο Μέσι. Και θα είναι το "σκοτεινό κεφάλαιο" στο βιβλίο πεπραγμένων του κορυφαίου σύγχρονου ποδοσφαιριστή του κόσμου.
(Πηγή: Reuters / Adam Hunger USA TODAY Sports TPX IMAGES OF THE DAY)