EURO 2016: η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με τους χούλιγκανς πρωταγωνιστές
Η πρώτη φάση του EURO 2016 ολοκληρώθηκε, οι νικητές δυστυχώς όμως δεν ήταν οι πρωταγωνιστές μέσα στα γήπεδα, αλλά αυτοί που έδρασαν εκτός. Μετά από πάρα πολλά χρόνια (και με εξαίρεση τα επεισόδια στην Βαρσοβία το 2012 λόγω των εθνικών διαφορών Πολωνών και Ρώσων) όχι μόνο εμφανίστηκαν δυναμικά οι χούλιγκανς, αλλά κατάφεραν να επισκιάσουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών. Από το μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, κατά σύμπτωση και πάλι στην Γαλλία, είχαμε να δούμε τόσα και τέτοιας αγριότητας επεισόδια.
Ξύλο παντού, δακρυγόνα, κυνηγητό, συλλήψεις, απελάσεις, διπλωματικό επεισόδιο με την Ρωσία. Και μην ξεχνάμε. Δύο άνθρωποι, οι δύο Άγγλοι που τραυματίστηκαν στα πρώτα επεισόδια στην Μασσαλία, είναι ακόμη σε κώμα στο νοσοκομείο.
Το λιμάνι της οργής
Η Μασσαλία έγινε το θέατρο των χειρότερων μέχρι τώρα επεισοδίων στο EURO. Ο συνδυασμός καταστροφικός: μεθυσμένοι Άγγλοι, Ρώσοι «καταδρομείς» χούλιγκανς και ντόπιοι ultras, με Αραβικές κυρίως ρίζες, που αναζητούσαν εκδίκηση για τα όσα είχαν υποστεί οι συμπατριώτες τους το 1998 από τους Άγγλους.
(Πηγή: Reuters / Jean Paul Pelissier)
Για 3 ημέρες μέχρι τον αγώνα της Αγγλίας και την Ρωσίας στις 11 Ιουνίου έπεφτε απίστευτο ξύλο από το πρωί ως το βράδυ. Όπως αποδείχτηκε υπήρξαν οργανωμένες ομάδες Ρώσων χούλιγκανς, που ταξίδεψαν μόνο για αυτό τον σκοπό στον Γαλλικό Νότο.
Η Άγγλοι αντέταξαν τον όγκο των φιλάθλων τους, που μεθυσμένοι προσπαθούσαν να αντιδράσουν. Και κάπου ανάμεσά τους, εμφανίζονταν και μικρές ομάδες ντόπιων, που πότε έδερναν Άγγλους, πότε αμύνονταν στο κοινό μέτωπο των Άγγλων και Ρώσων.
(Πηγή: Reuters / Jean Paul Pelissier)
Ο απολογισμός δύο Άγγλοι σε κώμα ακόμη και σήμερα στο νοσοκομείο, δεκάδες άλλοι τραυματίες, συλλήψεις, καταδικαστικές αποφάσεις φυλάκισης, αλλά και απελάσεις Ρώσων χούλιγκανς, που διατάραξαν τις σχέσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας.
(Πηγή: Reuters / Jean Paul Pelissier)
Η Λιλ στο επίκεντρο
Η ίδια ακριβώς σύνθεση μεταφέρθηκε στις 15 Ιουνίου στη Λιλ. Μέχρι εκείνη την ημέρα οι Γαλλικές Αρχές, που είναι η αλήθεια ότι πιάστηκαν στον ύπνο στην Μασσαλία, είχαν προχωρήσει σε λήψη μέτρων.
(Πηγή: Reuters / Pascal Rossignol)
Είχαν ενισχύσει την δύναμη της Αστυνομίας, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, αλλά περιμετρικά των γηπέδων του EURO. Δυστυχώς όμως ο σχεδιασμός δεν μπορούσε να καλύψει την ανεπάρκεια του προγραμματισμού της οργανωτικής επιτροπής.
Η Αγγλία πράγματι θα αγωνιζόταν στις 16/6 στη Λανς. Μια πόλη 32 χιλιάδων κατοίκων, που ήταν αδύνατον να φιλοξενήσει 50-60 χιλιάδες Άγγλους στα 5 ξενοδοχεία της. Πού θα κατέληγαν όλοι αυτοί; Μα στη Λιλ, που απέχει μόλις 40 χλμ.
(Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)
Η απαγόρευση αλκοόλ μόνο περιμετρικά των γηπέδων, δεν εμπόδισε την πώληση του σε άλλες παμπ της πόλης. Τα τραπεζοκαθίσματα μαζί με τα μπουκάλια και τα ποτήρια της μπύρας, αποτέλεσαν ιδανικά πολεμοφόδια και ο 2ος γύρος ήταν εξίσου σκληρός με τον πρώτο.
Η Λυόν και οι ακροδεξιοί
Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν και κάποια βίντεο από την πόλη της Λυόν στις 19 Ιουνίου, με Άγγλους οπαδούς αυτή την φορά να συμπλέκονται με πρωτοφανή αγριότητα με ακροδεξιές ομάδες Γάλλων.
Το κυνηγητό σε κάποια στενά της πόλης και τα χτυπήματα είναι σοκαριστικά. Και σε μια πόλη, που δεν φιλοξενούσε καν αγώνα της Αγγλίας εκείνη την ημέρα, καθώς αγωνιζόταν με την Σλοβακία την επομένη στο Σεντ Ετιέν.
Και οι Πολωνοί στην Μασσαλία
Το γεγονός ότι η Μασσαλία, λόγω πληθυσμιακή σύνθεσης και τοποθεσίας (λιμάνι) είναι δυνητικό θέρετρο «οπαδικών εχθροπραξιών» αποδείχτηκε και στις 21 Ιουνίου.
(Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)
Σε ένα παιχνίδι δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον, Πολωνία-Ουκρανία, υπήρξε ομάδα Πολωνών που αναζήτησαν τα επεισόδια αναγκάζοντας δύο φορές τις Αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν.
Μία στο λιμάνι και μία πέριξ του Βελοντρόμ, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά και του ειδικού οχήματος με το κανονάκι νερού.
(Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)
Οι Γερμανοί ναζιστές
Μετά την Μασσαλία, η Λιλ ήταν το 2ο επίκεντρο των επεισοδίων, αυτή την φορά με Γερμανούς νεοναζί να κάνουν την εμφάνισή τους και να δέρνουν Ουκρανούς οπαδούς στην κεντρική πλατεία, λίγη ώρα πριν το ματς στις 12 Ιουνίου.
Και μέσα στο Βελοντρόμ ξύλο
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι εκτός γηπέδου, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των ετοιμοπόλεμων χούλιγκανς και του «αχανούς των πόλεων», που αδυνατεί ασφαλώς να ελέγχει η Αστυνομία 100%.
Καμμία όμως δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για τα όσα έγιναν μέσα στα γήπεδα. Διότι υποτίθεται ότι ο έλεγχος είναι όχι απλά αυστηρός, αλλά κάτι περισσότερο. Και δεν μιλάμε απλά για το ανιστόρητο πανό των Αλβανών, εναντίον της Ελλάδας, στο ματς με την Ελβετία.
(Πηγή: Reuters / Regis Duvignau)
Αδυνατεί κάποιος λοιπόν να καταλάβει, πώς περνούν εντός γηπέδων φωτοβολίδες, καπνογόνα, πυρσοί και κροτίδες, όχι μάλιστα από ντόπιους οπαδούς (που μπορεί να έχουν το μέσον), αλλά από ταξιδιώτες.
(Ουγγαρία-Πορτογαλία - Πηγή: Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)
Και βέβαια οι συμπλοκές δεν έλειψαν, με τους Ρώσους αρχικά να επιτίθενται στους Άγγλους στο Βελοντρόμ, όταν ισοφάρισε η εθνική τους, με την Αστυνομία να επεμβαίνει κατόπιν εορτής (δεν είχαν προβλέψει κάν το ενδεχόμενο, παρά το ξύλο που έπεφτε τις προηγούμενες ώρες).
Υπήρξαν και οι Ούγγροι, πάλι στο ίδιο γήπεδο, πριν τον αγώνα με την Ισλανδία, που θέλησαν να παρακολουθήσουν από άλλη θέση την αναμέτρηση. Η πιο σκληροπυρηνική ομάδα εξ αυτών, με μαύρα μπλουζάκια (και αρκετά ακροδεξιά στοιχεία), κατάφερε να απωθήσει τους σεκιούριτυ και βρήκε τον μάστορα της μόνο από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής.
Οι Κροάτες και η Ομοσπονδία τους
Η διακοπή του αγώνα της Κροατίας με την Τσεχία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που όμως αναδεικνύει και πάλι την αδυναμία ίσως των διοργανωτών να προβλέψουν.
Διότι αν είναι αλήθεια, ότι η Κροατική Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με λίστες και ονόματα, για συγκεκριμένους Κροάτες, που είναι σε κόντρα με αυτήν και επιζητούν ενέργειες, που θα επιφέρουν την τιμωρία της Κροατίας, ώστε να ανατραπεί η διοίκηση.
(Πηγή: Reuters / Jason Cairnduff Livepic)
Όπως έκαναν δηλ στο 85 του παιχνιδιού, με το σκορ 2-0 υπέρ της εθνικής τους, πετώντας κροτίδες και καπνογόνα, οδηγώντας σε ολιγόλεπτη διακοπή.τον τραυματισμό ενός σεκιούριτι (που προσπάθησε να απομακρύνει τα καπνογόνα) και στη συνέχεια στην ισοφάριση από την Τσεχία.
Απόδειξη της έλλειψης πρόβλεψης, είναι ο αγώνας της Κροατίας με την Ισπανία. Διότι και εκεί υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός από τους Κροάτες χούλιγκανς, όμως η λήψη των απαραίτητων μέτρων από την Αστυνομία, δεν επέτρεψε να συμβεί το παραμικρό.
(Ισπανία-Κροατία - Πηγή: Reuters / Michael Dalder Livepic)
Έπαθαν και έμαθαν
Φαίνεται πάντως ότι η Γαλλική Αστυνομία προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Και στο τελευταίο ματς της Αγγλίας στη Σεντ Ετιέν πήρε τα απαραίτητα μέτρα.
(Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)
Κλειδωμένα τραπέζια και καρέκλες, μπύρα μόνο σε πλαστικά ποτήρια, συνεχείς έλεγχοι και έντονη παρουσία των Γαλλικών ΜΑΤ.
(Πηγή: Reuters / Wolfgang Rattay)
Το μόνο που απέμενε στους Άγγλους; μπουγελώματα με μπύρες...
(Πηγή: Reuters / Pascal Rossignol)