ΣΠΟΡ

Χίλσμπορο: «Φως» στα αίτια της τραγωδίας, 27 χρόνια μετά

Λουλούδια στη μνήμη των 96 θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο REUTERS/Andrew Yates

Κενά στον σχεδιασμό της αστυνομίας, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας οδήγησαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής που εξέτασε εξονυχιστικά την υπόθεση που συγκλόνισε τη Βρετανία πριν από 27 χρόνια. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, η ευθύνη για τους δεκάδες θανάτους βαρύνει τις αρχές, δικαιώνοντας τη μνήμη των 96 θυμάτων που "άδικα και με ευθύνη άλλων" έχασαν τη ζωή τους, εξέλιξη που μεταξύ άλλων ανοίγει το δρόμο για την επιδίκαση αποζημιώσεων.

Τα μέλη της επιτροπής απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν κάποιο σφάλμα ή παράλειψη οδήγησε στον τραγικό θάνατο των οπαδών της Λίβερπουλ, στον ημιτελικό του αγγλικού Κυπέλλου το 1989, σημειώνοντας πως ο θάνατός τους οφείλεται στον συνωστισμό τους στην εξέδρα, καθώς και σε ελαττώματα στην κατασκευή του γηπέδου, ενώ διαπιστώθηκε και λάθος στην πιστοποίηση ασφαλείας του σταδίου.

Παράλληλα, ευθύνες καταλογίζονται και στους ανθρώπους της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, κυρίως για τον τρόπο προετοιμασίας ενόψει του παιχνιδιού αλλά και την ελλιπή μέριμνα για το γήπεδο, η κατασκευή του οποίου έπρεπε να έχει περάσει από έλεγχο.

Επίσης η χωρητικότητα του γηπέδου δεν ήταν αυτή που πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου του Σέφιλντ και δεν είχαν ανανεωθεί οι αριθμοί από το 1986.

Με δάκρυα υποδέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων την απόφαση για την τραγωδία. Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί είτε έξω από το δικαστήριο στο Γουόρινγκτον, είτε σε κεντρικό σημείο στο Λίβερπουλ, υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση που απαλλάσσει τους αγαπημένους τους από τις ευθύνες που τους είχε αποδώσει ο Τύπος της εποχής για τον θάνατό τους, υποστηρίζοντας πως η τραγωδία προκλήθηκε από την συμπεριφορά τους.

Συγγενείς των θυμάτων του Χίλσμπορο μόλις έχουν μάθει την απόφαση για τα αίτια της τραγωδίας. Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Το σώμα των ενόρκων κλήθηκε να απαντήσει σε 14 ερωτήσεις για την τραγωδία και από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι τα λάθη των αρχών προκάλεσαν ή συνέβαλαν στην τραγωδία, και όχι η συμπεριφορά των οπαδών.

Πηγή: REUTERS/Andrew Yates

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ένορκοι, διαπιστώθηκαν παραλείψεις στον σχεδιασμό της αστυνομίας για την ασφάλεια των θεατών, καθώς και στην ασφάλεια του σταδίου, ο σχεδιασμός του οποίου επίσης συντέλεσε στην τραγωδία, διαπιστώθηκαν επίσης παραλείψεις και λάθη στις περιστρεφόμενες πόρτες της θύρας, καθώς και στις ενέργειες της αστυνομίας αφού σημειώθηκε η τραγωδία, καθώς δεν είχαν καταλάβει ακριβώς το μέγεθος της τραγωδίας στην εξέδρα «Leppings Lane», ενώ πολύ αργά κλήθηκαν στο σημείο ενισχύσεις των Αρχών και ασθενοφόρα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση του επικεφαλής της αστυνομίας να ανοίξει τις πόρτες. Με σαφήνεια οι ένορκοι απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν ήταν επικίνδυνη η συμπεριφορά των ίδιων των οπαδών.

Οι συγγενείς των θυμάτων τραγουδούν "You will never walk alone" στη μνήμη των αγαπημένων τους. Πηγή: REUTERS/Andrew Yates

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση, αν και κάποιοι μιλούν για ντροπή, που πήρε τόσα χρόνια για να βγει στο φως η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία.

Με tweet σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου και ο Γκάρι Λίνεκερ, κάνοντας λόγο για απόφαση που αποδίδει δικαιοσύνη.

Ως ημέρα ορόσημο χαρακτηρίζει τη σημερινή και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σχολιάζοντας την απόφαση για τα αίτια της τραγωδίας.

Πρόκειται για την πιο μακρά δικαστική υπόθεση στη νομική ιστορία της Βρετανίας, στην οποία οι συγγενείς των 96 οπαδών της Λίβερπουλ που στις 15 Απριλίου του 1989 πήγαν στο Χίλσμπορο για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ζητούν να μάθουν ακριβώς τι συνέβη και τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους. Στην τραγωδία που σημειώθηκε στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, τραυματίστηκαν ακόμη 766 άτομα.

Φωτογραφία αρχείου από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Πηγή: EPA

Ήταν μόλις το 6ο λεπτό της αναμέτρησης του ημιτελικού του FA Cup, όταν υπεράριθμοι φίλαθλοι μπήκαν ανεξέλεγκτα από μία θύρα, προκαλώντας συνωστισμό στην ήδη κατάμεστη εξέδρα, σπρώχνοντας όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στα σιδερένια κιγκλιδώματα. Σε συνθήκες πανικού, κάποιοι πρόλαβαν και πήδηξαν στον αγωνιστικό χώρο και σώθηκαν, όμως όσοι δεν τα κατάφεραν ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Φωτογραφία αρχείου από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Πηγή: EPA

Ο αγώνας διεκόπη και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, έχοντας γεμίσει νεκρούς και τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρονταν πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, που είχαν μετατραπεί σε φορεία. Ενενήντα τέσσερις φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι.

Το μνημείο που έχει στηθεί στο Άνφιλντ, στη μνήμη των θυμάτων του Χίλσμπορο. Πηγή: REUTERS/Phil Noble TPX

Σε ότι αφορά τα αίτια της τραγωδίας, το πόρισμα της έρευνας που διέταξε η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, έριξε τις ευθύνες στην τοπική αστυνομία του νότιου Γιόρκσαϊρ. Οι ανώτατοι αξιωματικοί που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, αλλά αθωώθηκαν. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους οπαδούς Κάποιοι εξ αυτών ήταν μεθυσμένοι, κάποιοι άλλοι δεν είχαν εισιτήριο, έφτασαν καθυστερημένοι στο γήπεδο κι έκαναν το γνωστό «ντου».

H υπόθεση είχε μπει στο «ψυγείο» αφού σύμφωνα με όσα βγήκαν αργότερα στην επιφάνεια, υπήρξε η μεγαλύτερη αστυνομική συγκάλυψη του γεγονότος. Πάντως οι συγγενείς των θυμάτων συνέχισαν τον μακροχρόνιο αγώνα τους για να δικαιώσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους, καθώς ούτε στιγμή δεν πίστεψαν πως η μεγαλύτερη τραγωδία στα βρετανικά γήπεδα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος.

Το τραγικό γεγονός πέραν του ότι βύθισε στο πένθος της Βρετανία, αποτέλεσε και «χαστούκι» για το αγγλικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση της UEFA για την επάνοδο των βρετανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από τις οποίες είχαν αποκλειστεί μετά τις συμπλοκές στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών.

Το δυστύχημα στο Χίλσμπορο «ανάγκασε» τους βρετανούς να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα, και το πρώτο μέτρο που ελήφθη ήταν να καταργηθούν οι εξέδρες για ορθίους και να τοποθετηθούν καθίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης