Η υπόθεση της Σαράποβα δεν είναι η μοναδική με τενίστες που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών
Η παραδοχή της Μαρίας Σαράποβα, ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας στο Australian OPEN έχει συγκλονίσει τον κόσμο του αθλητισμού. Περιμένοντας όμως να δούμε την ποινή που θα της επιβληθεί (αν δεν καταφέρει να αποδείξει την αθωότητά της), ας θυμηθούμε ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση στα κορτ του τένις.
(Πηγή: REUTERS/Mario Anzuoni/Files)
Άλλοι 7 αθλητές στο παρελθόν, με επιτυχίες και διακρίσεις είχαν εμπλοκή σε υποθέσεις ντόπινγκ.
Μαρίν Τσίλιτς (Κροατία)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / LAURENT DUBRULE)
Το 2013 η ITF (International Tennis Federation) τιμώρησε με 9 μήνες αποκλεισμό τον Κροάτη, για χρήση της ουσίας νικεθαμίδη σε τουρνουά στο Μόναχο. Ο Τσίλιτς υποστήριξε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, αλλά πήρε μεγαλύτερη ποσότητα ταμπλέτες γλυκόζης και προσέφυγε στο CAS (Ανώτατο Δικαστήριο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών). Δικαιώθηκε, η ποινή του μειώθηκε στους 4 μήνες και το 2014 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam, το US OPEN.
Βίκτορ Τροϊτσκι (Σερβία)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / KOEN SUYK)
Άλλη μια πρόσφατη και μπερδεμένη ιστορία, που έχει ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για «κολλητό» του Νόβακ Τζόκοβιτς. Το 2013 στο Μόντε Κάρλο αρνήθηκε να δώσει δείγμα σε αιματοληπτικό έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι έχει φοβία στις βελόνες (!). Τιμωρήθηκε αρχικά με 18 μήνες, και μετά την προσφυγή του στο CAS σε 12. Ο Τροϊτσκι επέμεινε ότι είναι αθώος και ότι ο ελεγκτής του είπε ότι θα μπορούσε να κάνει το τεστ την επόμενη ημέρα. Ο Νόλε τάχθηκε δημόσια υπέρ του κάνοντας λόγο για άδικο σύστημα.
Ρισάρ Γκασκέ (Γαλλία)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / MARK R. CRISTINO)
Νικητής στο μικτό διπλό του Roland Garros το 2004 και χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012, ενώ έφτασε μέχρι το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο «όμορφος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, για τις επιτυχίες του στις γυναίκες, καταδικάστηκε σε 12 μήνες αποκλεισμό ενδιάμεσα (το 2009) για χρήση κοκαΐνης. Πήγε στο CAS και αθωώθηκε, αφού απέδειξε ότι η ποσότητα που βρέθηκε στο αίμα του οφείλεται σε φιλί και σεξουαλική επαφή με άγνωστη γυναίκα σε κλαμπ.
Αντρέ Αγκάσι (ΗΠΑ)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / WALLACE WOON)
Η αποκάλυψη στην αυτοβιογραφία του, ότι είχε αποτύχει σε τεστ το 1997, είχε προκαλέσει τον ίδιο σεισμό με την υπόθεση της Σαράποβα. Με 60 τίτλους στην καριέρα του, ο Αγκάσι αποκάλυψε ότι είχε κάνει χρήση συνθετικών ναρκωτικών και στην συνέχεια είχε πει ψέματα στον έλεγχο για να αποφύγει την τιμωρία. Με γράμμα του είχε υποστηρίξει, ότι πήρε κατά λάθος τα ναρκωτικά, και η ATP είχε δεχθεί την εξήγησή του, δεν τον τιμώρησε ποτέ και έμεινε μυστική η υπόθεση, μέχρι να την αποκαλύψει ο ίδιος.
Γκρεγκ Ρουζέντσκι (Καναδάς)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / JUSTIN LANE)
Ο Βρεττανός τεννίστας που έφτασε μέχρι το νο 4, ήταν ανάμεσα σε αθλητές, που συνελήφθησαν το 2003 να έχουν κάνει χρήση στεροειδών (ναδρολόνης). Αθωώθηκε στο δικαστήριο μαζί με τους υπόλοιπους καθώς αποδείχθηκε ότι τα πήρε εν αγνοία του από επίσημους προπονητές, που έχασαν την άδεια τους από την ATP στην συνέχεια.
Μαρτίνα Χίνγκις (Ελβετία)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / GREG WOOD)
Το 2003, σε ηλικία 22 μόλις χρόνων ανακοίνωσε ότι αποσύρεται έχοντας φτάσει στο νο 1 και με 5 κατακτήσεις (Αυστραλία, Αμερική, Ουίμπλεντον) Grand Slam και έναν χαμένο τελικό μόνο στην Γαλλία, προκαλώντας έκπληξη σε όλο τον κόσμο. Το «χρυσό παιδί» επανήλθε το 2005, όμως το 2007 αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση «μεταβολήτη της κοκαΐνης» στο Wimbledon. Τιμωρήθηκε για 2 έτη, επέστρεψε το 2013 και τώρα είναι πάλι νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του «διπλού».
Γουέιν Οντέσνικ (ΗΠΑ)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / STEPHEN CHERNIN)
Τον Μάρτιο του 2010 παραδέχθηκε ότι έκανε εισαγωγή αυξητικής ορμόνης στην Αυστραλία και τιμωρήθηκε με 2 χρόνια αποκλεισμό. Η ITF στη συνέχεια μείωσε σε ένα χρόνο την ποινή, επειδή συνεργάστηκε μαζί της. Τον περασμένο Μάρτιο τον έπιασαν και πάλι να έχει κάνει χρήση πολλών απαγορευμένων ουσιών και στεροειδών. Η νέα ποινή που του επιβλήθηκε είναι 15 χρόνια. Μπορεί να μην έφτασε ψηλά στην κατάταξη, είναι όμως η ποσότητα των ουσιών που είχε κάνει χρήση, αυτή που τον κατατάσσει στην λίστα.