«Ζήσε Αθλητικά»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας!
Στη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» προχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επ’ ευκαιρίας και του Ολυμπιακού Έτους που διανύουμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (24 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (25 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου) στο Τόκιο.
Στην Οργανωτική Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά», που έχει τριετή διάρκεια, συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΣΚΑΝ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των Περιφερειών και της ΚΕΔΕ.
Πρωταρχικός στόχος του πρωτοποριακού προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» είναι η άμεση προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους γενικότερα, ως προτύπου της καθημερινής ζωής, μέσα από την κοινωνικοποίηση των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επιπλέον, η συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών (παιδιά και έφηβοι στη σχολική ηλικία), των ατόμων με αναπηρία, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων στους αξιακούς πυλώνες του ευ αγωνίζεσθαι, της συμμετοχικότητας και της ομαδικότητας, της πειθαρχίας και του σεβασμού, οι οποίοι συνθέτουν τον αθλητισμό, είναι οι σκοποί της Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά»
Προς υλοποίηση έχουν τεθεί τα εξής:
Α) Καμπάνια «Γίνε Πρωταθλητής στη Ζωή», μέσω πανελλαδικών δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση) για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ιδιαίτερη έμφαση στις επί μέρους θεματικές ενότητες: εκφοβισμός, συμπεριφορές στον αθλητισμό, ισορροπημένη διατροφή, εθελοντισμός και εξάσκηση δεξιοτήτων.
Β) «Το σχολείο του αθλητισμού», όπου αθλητές – πρεσβευτές του αθλητισμού θα επισκέπτονται Δημοτικά και Γυμνάσια, θα παρουσιάζουν την αθλητική τους πορεία και θα συζητούν με τους μαθητές για την αξία και τα οφέλη του αθλητισμού, μέσα από το παράδειγμα και τις προσωπικές εμπειρίες του ομιλητή –αθλητή.
Γ) Διοργάνωση αθλητικών γεγονότων για όλους.
Δ) Διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και συνόδων.
Πρόεδρος της (αμισθί) Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά» θα είναι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών.
Επίσης, στην Οργανωτική Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά» θα συμμετέχουν και οι κάτωθι φορείς με έναν εκπρόσωπό τους, που προτείνεται από τους ίδιους:
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), 2. Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), 3. Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), 4. Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), 5. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), 6. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), 7. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ), 8. Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΥ), 9. Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, 10. Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), 11.Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), 12. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), 13. Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).