MBA in Sports Management: Το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που δημιουργεί MBAers
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, η Ελλάδα έχει τα ιστορικά πρωτεία. Πώς διαμορφώνεται όμως, σήμερα το μοντέλο του ελληνικού αθλητισμού και με ποιον τρόπο μπορούμε να το αναβαθμίσουμε; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν πλέον τον αθλητισμό στη χώρα μας και στελεχώνουν τα επιτελεία κορυφαίων αθλητικών συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, αρκεί να εξετάσουμε πώς η εκπαίδευση συνδέεται με τον αθλητισμό στη χώρα μας. Με τη Διαχείριση Αθλητισμού, δηλαδή το Sports Management, να εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα κορυφαία επαγγέλματα του μέλλοντος και να μπορεί να προσφέρει το «χρυσό» εισιτήριο για την έναρξη μιας λαμπρής καριέρας, το σίγουρο είναι πως έχει μεγάλη σημασία να εξακριβώσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και την κουλτούρα των στελεχών που πρόκειται να υπηρετήσουν τον κλάδο του αθλητισμού.
Οι άνθρωποι που θα αποτελέσουν το «αύριο» του Sports Management
Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω στοιχεία, σίγουρα δεν εκπλαγήκαμε μαθαίνοντας για την επιτυχία του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα που συνδέει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό: Ο λόγος για το 1ο ΜΒΑ in Sports Management που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και του IST College.
Με τις εγγραφές για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος να έχουν ήδη ξεκινήσει (έως 31/01/2020) και έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο πρώτος κύκλος, δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ήρθε για να προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες και μια σειρά από ευκαιρίες σε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ουσιαστικά, δίνει την ευκαιρία σε εκείνους που αγαπούν τον κλάδο, να μετατρέψουν το χόμπι τους σε επάγγελμα και να καταφέρουν να ειδικευτούν στο «μανατζάρισμα» καταξιωμένων ή ανερχόμενων αθλητών.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως μέσα από τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το αγαθό του αθλητισμού, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέου είδους Παιδεία, μακριά από αντιπαλότητες και μίσος. Αντιλαμβανόμενοι δε πως ο κλάδος του αθλητισμού έχει σοβαρή έλλειψη από στελέχη με σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και την κουλτούρα να παράγουν κέρδος και εξωστρέφεια, η δημιουργία του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα που συνδέει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό αποκτά μια άλλη, ακόμη πιο μεγάλη αξία.
Εκπαίδευση μέσα από διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές
Ποιες είναι όμως, οι βάσεις του πρώτου μεταπτυχιακού πρόγραμμα «ΜΒΑ In Sports Management» στην Ελλάδα και ποια είναι τα στοιχεία που προσφέρουν στο πρόγραμμα ακόμη μεγαλύτερη αξία;
Η λίστα είναι μεγάλη αλλά το γεγονός πως η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό γίνεται με βάση διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές καθώς και το ότι οι φοιτητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά από αθλητικές δράσεις, αποκτώντας έτσι ξεχωριστές, διδακτικές εμπειρίες και βιώματα και φυσικά, κάνοντας networking με επαγγελματίες και αθλητές του χώρου, κάνουν τη διαφορά. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Από τη συμμετοχή των σπουδαστών στο 5ο XMAS Tournament της Ακαδημίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην παρακολούθηση αγώνων του Παναθηναϊκού ΑΟ και τη γνωριμία των σπουδαστών με έννοιες όπως η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, η οργάνωση και λειτουργία των ακαδημιών, η στρατηγική προσέλκυσης χορηγιών, το αθλητικό marketing, η εμπειρία του φιλάθλου (fan experience and engagement), καθώς και η γενικότερη διοίκηση και ανάπτυξη ενός συλλόγου ή εταιρείας που δραστηριοποιείται στον αθλητισμό.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το μέλλον του Sports Management στην Ελλάδα θα είναι λαμπρό. Το σίγουρο είναι πως πλέον, οι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό έχουν την ευκαιρία να υπηρετήσουν τον κλάδο που τόσο αγαπούν με τεχνογνωσία και ήθος και να «χτίσουν» ένα περισσότερο «δυνατό» και υγιές μοντέλο αθλητισμού στην Ελλάδα που βασίζεται στην επιχειρηματική και επαγγελματική ηθική.