Παναθηναϊκός: 108 χρόνια ιστορίας
Γενέθλια έχει σήμερα ο Παναθηναϊκός, που κλείνει 108 χρόνια ζωής και επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο του αθλητισμού. Πρωταθλήματα, Κύπελλα και ευρωπαϊκές διακρίσεις χάραξαν την πολύχρονη ιστορία του «τριφυλλιού» και έκαναν υπερήφανους τους φίλους της ομάδας.
Παρά τις... δύσκολες στιγμές που περνά τελευταία ο σύλλογος, οι φίλοι των «πρασίνων» παραμένουν πιστοί στην αγαπημένη τους ομάδα κι εύχονται να γράψει νέες σελίδες «χρυσής» ιστορίας.
Η ίδρυση
Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν ο «σύλλογος μεγάλος» έπαιρνε σάρκα και οστά, μετά από πρωτοβουλία του αθλητή του στίβου του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, Γιώργου Καλαφάτη. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) ήταν, εκτός από τον Γιώργο Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
Το όνομα, το χρώμα και το έμβλημα
Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δόθηκε στο σύλλογο το 1924 κι αφού πρώτα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).
Ο σύλλογος υιοθέτησε το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα Γ.Γ. του Συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν, τη Χαλκηδόνα.
Ο πρώτος τίτλος και οι «χρυσές» σελίδες ιστορίας
Ο πρώτος τίτλος για τον Παναθηναϊκό ήρθε το 1919, οπότε και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο το «τριφύλλι» ανακηρύχθηκε πρωταθλητής. Από κει κι έπειτα άρχισε να γράφεται η ιστορία...
Πηγή: Eurokinissi
Αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή είναι η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, στις 2 Ιουνίου του 1971 στο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού, με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο, είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
Τον Δεκέμβριο του 1971 ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Διηπειρωτικό Κύπελλο ενάντια στην πρωταθλήτρια της Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβίδεο. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το σκορ ήταν 1-1, αλλά στο δεύτερο αγώνα οι Ουρουγουανοί κέρδισαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Και τα δύο τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Τότης Φυλακούρης.
Την περίοδο 1984-85, o Παναθηναϊκός με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη Σαραβάκο και Βέλιμιρ Ζάετς, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή πορεία. Αποκλείει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί αποκλείεται από την πανίσχυρη Λίβερπουλ, εξαιτίας εν μέρει και της διαιτησίας του Κάιζερ στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ.
To 1996, o Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας ιστορική νίκη στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και σκορ 0-1.
Ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες και σημαντικές στιγμές και εντός συνόρων, με το πρώτο νταμπλ να μπαίνει στην τροπαιοθήκη το 1969, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο.
Η πλούσια τροπαιοθήκη
Πηγή: Eurokinissi
Η ομάδα έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες κόντρα σε συλλόγους-θρύλους, ενώ είναι και η μοναδική ομάδα της Ελλάδας, η οποία έχει φτάσει σε τελικό Πρωταθλητριών, κι έχει παίξει και σε Διηπειρωτικό. Όμως και η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου έχει ανακηρυχθεί η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης για την τελευταία 20ετία, έχοντας κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1996 και μετά.
Η τροπαιοθήκη του συλλόγου... τεράστια: Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει 47 κούπες (20 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα και μεγαλύτερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), το τμήμα του μπάσκετ 56 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 34 πρωταθλήματα και 16 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.
Πολλοί ήταν οι παίκτες που συνέδεσαν το όνομά τους με τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού και πλέον αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του. Μίμης Δομάζος, Δημήτρης Σαραβάκος, Κριστόφ Βαζέχα, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Γιώργος Δώνης, Τάκης Λουκανίδης, Αντώνης Αντωνιάδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Αριστείδης Καμάρας, Κώστας Λινοξυλάκης, Βασίλης Κωνσταντίνου, Κώστας Ελευθεράκης, Άνθιμος Καψής, Λάκης Πετρόπουλος, Σπύρος Λιβαθηνός, Νίκος Καρούλιας, Τότης Φυλακούρης, Γιώργος Καλαφάτης, Απόστολος Νικολαΐδης, Άγγελος Μπασινάς, Φραγκίσκος Σούρπης, Στράτος Αποστολάκης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιάννης Καλλιτζάκης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Πάολο Σόουζα, Τζιμπρίλ Σισέ, είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ονόματα που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Μόνο μια ιδιαίτερη αναφορά υποχρεωτικά πρέπει να γίνει, σε δυο μεγάλους παίκτες οι οποίοι ακολούθως απέκτησαν ελληνικό διαβατήριο. Τους Χρίστοφ Βαζέχα και Χουάν Ραμόν Ρότσα. Και άλλοι λάβανε την ελληνική υπηκοότητα. Αλλά αυτοί ξεχωρίζουν. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έπαιξε την περίοδο 1980 – 1989. Το 1986 απέκτησε διαβατήριο και το 1988 υπηρέτησε κανονικά τη στρατιωτική του θητεία. Αγωνίσθηκε ως μέσος σε 226 παιχνίδια και πέτυχε 12 γκολ. Ο Χρίστοφ Βαζέχα αγωνίσθηκε την περίοδο 1990 – 2005 σε 390 ματς
«Σύλλογος μεγάλος» και στο μπάσκετ
Πηγή: Eurokinissi
108 χρόνια ζωής και επιτυχιών γιορτάζει ο Παναθηναϊκός και στο μπάσκετ. Με αφετηρία τον αγώνα Παναθηναϊκός-ΧΑΝΘ στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1922, οι «πράσινοι» φαίνεται πως είναι... καταδικασμένοι να συλλέγουν τίτλους στο άθλημα.
Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού από το 1937 ως σήμερα, δικαιώνει το στίχο του ύμνου «σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»... Παρά τα προβλήματα στη διάρκεια της κατοχής οι «πράσινοι» προσπάθησαν μέσα από τον αθλητισμό να βρουν μια μικρή διέξοδο στο βαθμό που ήταν δυνατό, όπως έκαναν και άλλες ομάδες. Δεν εγκατέλειψαν το μπάσκετ. Με την προσπάθεια για επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ο αθλητισμός κέρδισε έδαφος και για τον Παναθηναϊκό ήρθε και ο πρώτος τίτλος στο μπάσκετ το 1946. Από τότε ως σήμερα μετράει 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 34 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 16 Κύπελλα Ελλάδας και 1 διηπειρωτικό Κύπελλο.
Πηγή: Eurokinissi
Την φανέλα του Παναθηναϊκού έχουν φορέσει παίκτες που έγραψαν και γράφουν ιστορία... Η λίστα μοιάζει ατελείωτη... Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Τόνι Ντελκ, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Όντεντ Κάτας...
Και τα ονόματα συνεχίζονται για να φτάσουν στους σύγχρονους ηγέτες της ομάδας, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τώρα τον Δημήτρη Διαμαντίδη ή τον μακροβιότερο ξένο στην ιστορία της Α1 Ανδρών, Μάικ Μπατίστ... Όλοι τους έχουν συνδέσει το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες και τίτλους του «τριφυλλιού».