ΣΠΟΡ

Πέθανε 83 ετών ο Meadowlark Lemon των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς

Πέθανε 83 ετών ο Meadowlark Lemon των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς
HARLEM GLOBETROTTERS

 O Meadowlark Lemon, ένας από τους διασημότερους άσους των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, που σκόρπισε απλόχερα θέαμα και γέλιο στα παρκέ για περισσότερα από 25 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα, στο Scottsdale, της Arizona, σε ηλικία 83 ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, o Lemon αγωνίστηκε σε 7.500 συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ εμφανίστηκε με τη πολύχρωμη φανέλα των Χάρλεμ μπροστά στο κοινό τουλάχιστον 100 χωρών. Κέρδισε το χειροκρότημα απλών ανθρώπων αλλά και σπουδαίων διασημοτήτων της εποχής του, όπως η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ και ο πρώην γενικός γραμματέας της πάλαι ποτέ Σοβιετικής ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ, καθώς και τριών επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην πόλη του Wilmington, στη Βόρεια Καρολίνα και η πρώτη του επαφή τόσο με τους Χάρλεμ όσο και την πορτοκαλί θεά εν γένει ήταν σε ηλικία μόλις 11 ετών, κατά την διάρκεια της προβολής κάποιων κινηματογραφικών επικαίρων στο σινεμά της γενέτειράς του.

Ο νεαρός Lemon αμέσως εντυπωσιάστηκε από το θέαμα των έγχρωμων αθλητών με τις πολύχρωμες εμφανίσεις των Χάρλεμ. «Έμοιαζαν να μπορούν να κάνουν τη μπάλα να μιλάει» είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο Lemon κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν συμπεριλήφθηκε το 2003 στο Hall of Fame του αμερικανικού μπάσκετ. «Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι αυτό ήταν το μόνο που ήθελα να κάνω στη ζωή μου».

Ο μικρός Lemon επιστρέφοντας σπίτι από τον κινηματογράφο εκείνη τη μέρα, έσπευσε να σκαρώσει μία αυτοσχέδια μπασκέτα, χρησιμοποιώντας μια κρεμάστρα και ένα παλιό σακί και πέρασε όλο το βράδυ προσποιούμενος ότι σκοράρει τα πιο απίθανα καλάθια, έχοντας για μπάλα ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι.

Το όνειρό του μικρού Lemon δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Αφού σπούδασε για μικρό χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό, ο Lemon συμπεριλήφθηκε το 1954 στην ξακουστή ομάδα των Χάρλεμ.

Το 1958 διαδέχτηκε τον ξακουστό Goose Tatum στη θέση του βασικού σόουμαν της ομάδας όπου και παρέμεινε για περισσότερα από 20 ολόκληρα χρόνια.