Ανασκόπηση 2018: Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του έτους
Το 2018 ήταν μια χρονιά που είχε αρκετά και σημαντικά αθλητικά γεγονότα τα οποία θυμάται το CNN Greece λίγο πριν από την έλευση του 2019…
Κάθε χρονιά που περιλαμβάνει στο καλεντάρι της το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, είναι μια χρονιά… γεμάτη από πλευράς αθλητικής επικαιρότητας. Μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το Μουντιάλ θεωρείται από τις κορυφαίες διοργανώσεις διαχρονικά και πάντα τραβάει το ενδιαφέρον. Το 2018 ήταν μια τέτοια χρονιά, με το Παγκόσμιο Κύπελλο να γίνεται στη Ρωσία και τη Γαλλία 20 χρόνια μετά το Παρίσι να ανεβαίνει ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας την έκπληξη της διοργάνωσης, Κροατία. Πέρα, όμως, από το Μουντιάλ στο «καλεντάρι» του 2018 υπήρχαν και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στην Κορέα αλλά και οι μεγάλες διοργανώσεις που γίνονται κάθε χρόνο και πάντα αναδεικνύουν τους πρωταγωνιστές.
Όλα αυτά, σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον στράφηκε στο ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ωστόσο, η πλέον σημαντική είδηση που συνδέεται με τον χώρο του αθλητισμού για το 2018 ήταν από τις πιο δυσάρεστες. Ο λόγος για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου. Του κορυφαίου παράγοντα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, ο οποίος «έφυγε» τον Ιούνιο και άφησε πίσω του μια απίστευτη επιχειρηματική, πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική «κληρονομιά» έχοντας δημιουργήσει την τεράστια «αυτοκρατορία» του μπασκετικού Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2018…
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Η Pyeongchang της Νότιας Κορέας ήταν η πόλη που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018. Από τις 9 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, στην Κορέα έγιναν λοιπόν οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Pyeongchang είχε εκλεχθεί από τον Ιούλιο του 2011 για τη διοργάνωση των Αγώνων και τα πήγε περίφημα, με 92 χώρες να λαμβάνουν μέρους ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι εξής χώρες: Εκουαδόρ, Ερυθραία, Κόσοβο, Μαλαισία, Νιγηρία και Σιγκαπούρη. Η Νορβηγία ήταν η χώρα που πήρε τα περισσότερα μετάλλια με 39, ακολούθησε η Γερμανία με 31 και ο Καναδάς με 29. Η Γερμανία και η Νορβηγία είχαν τα περισσότερα χρυσά, κατακτώντας από 14, ενώ οι διοργανωτές πήραν 17 μετάλλια – πέντε εκ των οποίων χρυσά – τα περισσότερα στην ιστορία της Νότιας Κορέας στους Αγώνες.
Φυσικά, πέρα από το αθλητικό ενδιαφέρον, τα… φώτα στράφηκαν στη Νότιο Κορέα στη διάρκεια των Αγώνων και για δυο διαφορετικούς λόγους που συνδέονται με την πολιτική. Ο βασικότερος ήταν το αν θα συμμετάσχει η Βόρεια Κορέα και ποια θα είναι η σχέση μεταξύ των δυο κρατών. Η Βόρεια Κορέα, τελικά, συμφώνησε να συμμετάσχει και μάλιστα οι δυο χώρες αποφάσισαν να κάνουν μια τελετή έναρξης στην οποία παρουσιάστηκαν ως μια ενωμένη Κορέα, ενώ «κατέβασαν» και κοινή εθνική ομάδα στο χόκεϊ γυναικών. Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, η γνωστή Κιμ Γο Γιόνγκ έδωσε το «παρών» τόσο σε επίσημες τελετές όσο και σε αγώνες, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν διακριτικά στην παρουσία των εκπροσώπων του Βορειοκορεάτη ηγέτη στους Αγώνες. Στην τελετή λήξης, ο στρατηγός Κιμ Γιόνγκ Τσολ έδωσε το «παρών» και πάλι υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και οι «φωνές» που είδαν ένα βήμα προς την ένωση των δυο χωρών.
Το έτερο θέμα που απασχόλησε, είχε να κάνει με τους αθλητές της Ρωσίας και το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Η συμμετοχή της Ρωσίας ήταν κάτι παραπάνω από αμφίβολη, με τη ΔΟΕ να επισημαίνει πως όσοι Ρώσοι αθλητές ήθελαν να συμμετάσχουν μπορούσαν να το κάνουν αλλά ως ανεξάρτητοι και όχι υπό τη σημεία της χώρας τους. Τον Ιανουάριο του 2018, βέβαια, 43 Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες τιμωρήθηκαν με απαγόρευση συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους 42 από αυτούς να κάνουν έφεση και τους 28 να δικαιώνεται. Εν τέλει, 168 αθλητές από τη Ρωσία αγωνίστηκαν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «ντροπή αν οι Ρώσοι αθλητές δεν αγωνιστούν με τη ρωσική σημαία». Παρά τις αντίθετες δηλώσεις, πάντως, η Ρωσία στο τέλος δεν «μποϊκόταρε» τους αγώνες και άφησε τους αθλητές της να αγωνιστούν σαν ανεξάρτητοι.
Ρεάλ Μαδρίτης: Η απόλυτη «Βασίλισσα»
Το 2018 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Ρεάλ Μαδρίτης… σάρωσε τα πάντα. Η «Βασίλισσα» της Ευρώπης, έγινε… βασίλισσα του κόσμου όλου. Την αρχή έκανε η μπασκετική Ρεάλ, που στις 20 Μαΐου 2018 νίκησε 85-80 τη Φενέρμπαχτσε στον τελικό του Final Four στο Βελιγράδι και κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Ήταν το 10ο τρόπαιο της Euroleague που κατέκτησαν οι Μαδριλένοι και συνέχισαν να είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στον θεσμό. Για να τα καταφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης να φτάσει ως το Final Four, χρειάστηκε να «λυγίσει» στα play offs τον Παναθηναϊκό, ενώ στον ίδιο γύρο σταμάτησε και η πορεία του Ολυμπιακού ο οποίος αποκλείστηκε από τη Ζαλγκίρις Κάουνας παρότι είχε κι αυτός πλεονέκτημα έδρας. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έκανε μια σειρά από τρομακτικά ρεκόρ ενώ λίγες ημέρες αργότερα τη… σκυτάλη πήρε η ποδοσφαιρική Ρεάλ Μαδρίτης που «έγραψε» τη δική της ιστορία.
Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτή που κατέκτησε την Euroleague το 2018 Eurokinissi
Στις 26 Μαΐου στον τελικό που έγινε στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ και τη νίκησε 3-1 για να κατακτήσει το 13ο Champions League της ιστορίας της. Έγινε έτσι η πρώτη ομάδα που κατακτά το ευρωπαϊκό τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ! Μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού, ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε δυο γκολ σε τελικό ενώ είχε περάσει στο ματς σαν αλλαγή. Το τρόπαιο αυτό, ήταν το τρίτο συνεχόμενο για τη Ρεάλ Μαδρίτης κάτι που είχε να γίνει από τη δεκαετία του ’70 και τη Μπάγερν Μονάχου.
Πλέον η «Βασίλισσα» έβαλε πλώρη για να φτάσει τα τέσσερα σερί και να… απειλήσει το δικό της ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων κατακτήσεων, από το 1956 ως και το 1960! Ιστορικό ρεκόρ έκανε και ο Ζινεντίν Ζιντάν, αφού έγινε ο πρώτος προπονητής που καταφέρνει να πάρει τρία τρόπαια στη σειρά και μάλιστα με την ίδια ομάδα… Την ίδια ώρα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε στις πέντε κατακτήσεις Champions League, «κυνηγώντας» τον μεγάλο Φρανσίσκο Χέντο, που είχε φτάσει στα έξι τρόπαια επίσης με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τόσο ο Γάλλος προπονητής, όμως όσο και Πορτογάλος σούπερ σταρ, στο τέλος της σεζόν… σόκαραν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ανακοινώνοντας πως αποχωρούν από τη Ρεάλ, με τον Ρονάλντο να συνεχίσει στη Γιουβέντους. Η Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, δεν πτοήθηκε και τον Δεκέμβριο του 2018 παρότι δεν είχε καλή πορεία στη διάρκεια της νέας σεζόν, κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κερδίζοντας στον τελικό την Αλ Άιν του Μάρκους Μπεργκ, φτάνοντας κι εκεί τις τρεις σερί κατακτήσεις και πέντε συνολικά όντας πολυνίκης και αυτού του θεσμού.
Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του ΠαύλουΓιαννακόπουλου
Ήταν 10 Ιουνίου όταν ο χρόνος έπαψε να κυλά. Ήταν 10 Ιουνίου όταν η είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου γέμισε θλίψη την Ελλάδα και πόνο τους οικείους του. Δεν είναι μόνο η αγαπημένη του σύζυγος Δέσποινα, ο μονάκριβος γιος του Δημήτρης, τα αγαπημένα του εγγόνια Παύλος και Δέσποινα, ο αδερφός του Θανάσης και τα ανίψια του που έχασαν τον Πατριάρχη της Οικογένειας Γιαννακόπουλου. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, χαιρέτησαν στις 13 Ιουνίου έναν σπουδαίο Άνθρωπο, έναν σπάνιο ΈΛΛΗΝΑ, έναν μοναδικό Πατέρα. «Δεν αποθνήσκουν οι θεοί» έγραψε ο Κώστας Καβάφης. Και στα μάτια και στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων ο Παύλος Γιαννακόπουλος είναι ένας Θεός, όχι με την έννοια την θρησκευτική, αλλά με την έννοια της αγάπης, της προσφοράς και της καρδιάς. Μια καρδιά που ήταν τόσο μεγάλη που χώραγε τον κόσμο όλο και άλλο τόσο. «Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών. Είν’ οι θεοί αθάνατοι». Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είναι Αθάνατος, είναι ιδέα που θα περνάει από γενιά σε γενιά, δίδαγμα από πατέρα σε γιο. Ήταν 10 Ιουνίου του 2018. Για άλλους ο χρόνος έχει σταματήσει. Για άλλους ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα από ποτέ και στην καρδιά τους φαντάζει να έχει περάσει αιώνας από εκείνη την Κυριακή. Μια Κυριακή στην οποία ο ελληνικός αθλητισμός υπέστη την πιο βαριά απώλεια της ιστορίας του χάνοντας τον κορυφαίο παράγοντα που υπήρξε ποτέ στον χώρο, τον άνθρωπο που δημιούργησε την τεράστια αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού.
Όπως ήταν φυσικό, από όλο τον πλανήτη τα συλλυπητήρια και τα μηνύματα έφταναν κατά δεκάδες, με κορυφαίους πολιτικούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και φυσικά εκπροσώπους του αθλητικού κόσμου – όλων των συλλόγων και των αθλημάτων – να τιμούν τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Η οικογένειά του, οι φίλοι του, εκπρόσωποι της πολιτικής από όλες τις παρατάξεις, άνθρωποι του αθλητισμού από όλα τα αθλήματα και από όλες τις ομάδες, τον άνθρωπο που σημάδεψε με τη πορεία του την επιχειρηματική και αθλητική ζωή του τόπου. Πλήθος πολιτών συνέρρευσε από τα ξημερώματα στις 13 Ιουνίου 2018 στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «πατριάρχη» της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Όλοι είχαν να πουν κάτι για τον χαρισματικό ηγέτη. Διάσημοι και άσημοι τη δική τους ανάμνηση να μοιραστούν για τον κορυφαίο παράγοντα στην ιστορία του Παναθηναϊκού και έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες της Μεταπολίτευσης.
Είναι προφανές πως κάθε τι αγωνιστικό εκείνες τις ημέρες πέρασε σε δεύτερη μοίρα, παρόλα αυτά στις τάξεις του Παναθηναϊκού κατάφεραν να υπερκεράσουν και την τεράστια συγκίνηση και τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που υπήρχε. Οι «πράσινοι» κατάφεραν την ημέρα της μεγάλης απώλειας να κάνουν το 2-1 στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό και τελικά να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως δυο ημέρες πριν το τραγικό συμβάν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εκλεγεί πρόεδρος στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο ενώ στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Φθινόπωρο του 2018 και πλέον θα γίνει θεσμός, έστω και για λίγες στιγμές έγινε πραγματικότητα το μεγαλύτερο αθλητικό όραμα που είχε ο εκλιπών. Ο ενιαίος και αδιαίρετος Παναθηναϊκός. Αθλητές όλων των τμημάτων, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και των ερασιτεχνικών τμημάτων, έδωσαν το «παρών» στο ΟΑΚΑ και τίμησαν τη μνήμη του σε ένα τουρνουά που κατέκτησε το «τριφύλλι» στην αρχή της σεζόν.
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας λίγες ημέρες μετά την απώλεια του Παύλου ΓιαννακόπουλουΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI
Η επιστροφή της ΑΕΚ
Σπανίως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να μπει σε μια λίστα με πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα που να αφορούν οποιονδήποτε έξω από τα στενά όρια της χώρας. Η αλήθεια είναι πως δεν έγινε κάτι το τόσο συνταρακτικό πέρα από τα όσα συνέβησαν στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ο οποίος δεν τελείωσε ποτέ μετά το ακυρωθέν γκολ των γηπεδούχων και τα όσα ακολούθησαν. Η ουσία στο φινάλε της σεζόν, ήταν πως για πρώτη φορά μετά το 2010 το πρωτάθλημα δεν πήγε στον Ολυμπιακό και για πρώτη φορά μετά το 1994 δεν πήγε ούτε στους Πειραιώτες αλλά ούτε και στον Παναθηναϊκό! Η ΑΕΚ ήταν αυτή που επέστρεψε στην κορυφή μετά από 24 χρόνια και όπως ήταν λογικό οι «κιτρινόμαυροι» το πανηγύρισαν δεόντως με τη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου χτίζεται το νέο γήπεδο του «δικεφάλου» η «Αγιά Σοφιά» να… καίγεται από τους πανηγυρισμούς.
Πανηγυρισμοί, όμως, στο τέλος υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη αφού ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου 2-0 στο ΟΑΚΑ και πήρε το τρόπαιο. Μάλιστα παίκτες, τεχνικό τιμ και διοικούντες τον «δικέφαλο του Βορρά», φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «double 2018», θέλοντας να δείξουν πως το πρωτάθλημα έπρεπε να το κατακτήσουν εκείνοι όμως τους στερήθηκε από αποφάσεις σε δικαστικές αίθουσες και αποφάσεις διαιτητών, όπως υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ κρατά τον τίτλο και την πορεία που έκανε μέχρι τους «32» του Europa League εκεί όπου αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Κιέβου. Τον τίτλο, για την ιστορία, κατέκτησε η Ατλέτικο Μαδρίτης κερδίζοντας 3-0 τη Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου στον τελικό.
Η φιέστα της ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματοςΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
Τους Ουκρανούς της Ντιναμό Κιέβου, πάντως, θα τους αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός για τους «32» του Europa League της σεζόν 2018-2019 αφού οι Πειραιώτες για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια δεν έπαιξαν καν στα προκριματικά του Champions League. Στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, όμως, κατάφεραν να περάσουν από τον όμιλο που περιλάμβανε και της Μπέτις, Ντουντελάνζ και Μίλαν. Μάλιστα το έκαναν με μια ιστορική νίκη 3-1 επί των «Ροσονέρι» στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ, αντίθετα, δεν κατάφερε να περάσει στο Champions League και στο Europa League αποκλείστηκε σε όμιλο με της ΜΠΑΤΕ, Τσέλσι και Βίντι. Η ΑΕΚ που βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια σε ομίλους Champions League, έγραψε αρνητικά ρεκόρ στα έξι ματς που αγωνίστηκε. Σημείωσε μόλις δυο γκολ και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που δεν πήρε ούτε έναν βαθμό…
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό ο οποίος έφτασε στο χείλος του υποβιβασμού και της καταστροφής το 2018 προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να μπει σε μια νέα εποχή. Στη διοίκηση, πάντως, παραμένει ο Γιάννης Αλαφούζος αφού το «deal» που φερόταν έτοιμος να κάνει με τον Ταϊλανδό broker Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ δείχνει να… ναυαγεί οριστικά, ωστόσο, στα αγωνιστικά έχουν γίνει άλματα. Με τον Γιώργο Δώνη στην τεχνική ηγεσία, τον Νίκο Νταμπίζα σε ρόλο προπονητή και πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, ο Παναθηναϊκός παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, είναι στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος και ευελπιστεί το 2019 να είναι ακόμα καλύτερο.
Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που πήρε το Fiba Champions League μετά το Final Four στο ΟΑΚΑ LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το 2018 ήταν η χρονιά στην οποία η ΑΕΚ επέστρεψε και στο μπάσκετ! Η Ένωση μετά από πάρα πολλά χρόνια μπόρεσε να κατακτήσει τίτλους και να ανέβει επίπεδο. Η ομάδα του «δικεφάλου» για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια κατάφερε να πάρει κάποιο τρόπαιο στο μπάσκετ, κι αυτό ήταν το Κύπελλο Ελλάδας. Οι «κιτρινόμαυροι» νίκησαν 88-83 τον Ολυμπιακό στον τελικό που έγινε τον Φεβρουάριο στο Ηράκλειο Κρήτης και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ υπήρξε και συνέχεια ακόμα πιο… λαμπερή. Στις 6 Μαΐου 2018, η ΑΕΚ νίκησε 100-94 τη Μονακό στον τελικό του Final Four του Basketball Champions League της FIBA και κατέκτησε το τρόπαιο. Μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» ουσιαστικά είχαν και τη διοργάνωση του Final Four η οποία κύλησε εξαιρετικά με την Ένωση να ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να κατακτά έναν ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της.
NBA:Τα μάτια στον Αντετοκούνμπο
Στον «μαγικό κόσμο» του NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνέχισε και το 2018 να εντυπωσιάσει. Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς έκανε τρομερά πράγματα στη διάρκεια της περασμένης σεζόν και συνεχίσει στο πρώτο μισό της νέας να αφήνει τους πάντες με το… στόμα ανοικτό. Ο «Greek Freak» είναι πλέον μόνιμος στα All Star Game, ο κόσμος τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους σούπερ σταρ του πρωταθλήματος όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν Ντουράντ και τα υπόλοιπα τεράστια ονόματα ενώ δεν αποκλείεται τη νέα χρονιά να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα ακόμα και για το βραβείο του MVP της Regular Season με όσα κάνει στα παρκέ του «μαγικού κόσμου» του ΝΒΑ.
Όσο για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, αυτό πήγε για ακόμα μια φορά στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Όσο και να προσπάθησε να τους «λυγίσει» ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ήταν απελπιστικά μόνος του και δεν τα κατάφερε. Μάλιστα στους τελικούς οι Γουόριορς «σκούπισαν» 4-0 την ομάδα του ΛεΜπρόν και κατέκτησαν το τρίτο πρωτάθλημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια και έκτο της ιστορίας τους (1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018). Η είδηση της χρονιάς, βέβαια, αφορούσε και πάλι τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ο οποίος διαλύει στα 34 του όλα τα ρεκόρ και συνεχίζει. Η μεταγραφή του στους Λος Άντζελες Λέικερς προκάλεσε συζητήσεις σε όλο τον πλανήτη και οι «λιμνάνθρωποι» φιλοδοξούν να επιστρέψουν σε μέρες δόξας με τον «Βασιλιά» στη σύνθεσή τους…
Λευτέρης Πετρούνιας: Lord of the Rings!
Στις 2 Νοεμβρίου 2018, ο Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε μια ακόμα ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και της ενόργανης γυμναστικής. Ο Έλληνας πρωταθλητής για 3η συνεχόμενη φορά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, νικητής το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, πρώτευσε με 15,366 βαθμούς και στην Ντόχα, παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον αριστερό ώμο και το οποίο τον οδήγησε λίγες ημέρες αργότερα στο χειρουργείο. Ταυτόχρονα έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα που έχει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο, αλλά έγινε κι ένας από τους τρεις γυμναστές σε όλη την ιστορία της ενόργανης, που έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα «άρχοντας των κρίκων» αφού για 2,5 χρόνια δεν έχει καμία ήττα σε όσους αγώνες έχει εμφανιστεί. Το μετάλλιο που πήρε στη Ντόχα ήταν το 9ο συνεχόμενο χρυσό στους 9 τελικούς μεγάλων διοργανώσεων που έχει εμφανιστεί από το 2015 και έπειτα.
Η Γαλλία στην κορυφή του κόσμου, ο Μόντριτς στην καρδιά όλων
Η Γαλλία 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στο τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια, κατάφερε και πάλι να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018. Οι «μπλε» διέλυσαν 4-2 την Κροατία στον τελικό και πανάξια έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Απέναντι στη μαχητική «Hrvatska», που είχε μείνει όμως από δυνάμεις μετά από τις τρεις συνεχόμενες προκρίσεις στη διαδικασία της παράτασης, η Γαλλία είχε την ποιότητα, την ενέργεια και τη συγκέντρωση για να φτάσει στον στόχο. Αντίθετα, η Κροατία έμεινε στο γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της και να πάρει τη δεύτερη θέση, που είναι η καλύτερη που έχει πάρει ποτέ καθώς το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας είχε αναδειχθεί 3η στον κόσμο. Με την κατάκτηση του τροπαίου, η Γαλλία έκανε μια σειρά από ρεκόρ που θα περάσουν στην ιστορία. Η Γαλλία έγινε η πρώτη ομάδα από το 1998 και το δικό της 3-0 επί της Βραζιλίας που σκόραρε τρία ή και περισσότερα τέρματα σε έναν τελικό, ενώ το 4-2 σηματοδότησε τον δεύτερο τελικό με τα περισσότερα τέρματα (έξι) στην ιστορία μετά τα επτά γκολ στον τελικό του 1958. Παράλληλα, η Γαλλία έγινε η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα γκολ σε έναν τελικό, μετά τη Βραζιλία του 1958 που είχε πετύχει πέντε τέρματα. Ο Κιλιάν Εμπαμπέ από την πλευρά του, έγινε ο πρώτος teenager που σκοράρει σε τελικό μετά τον Πελέ το 1958, ενώ ο Μάριο Μάντζουκιτς της Κροατίας ο δεύτερος παίκτης που πετυχαίνει γκολ και αυτογκόλ στον ίδιο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Έρνι Μπραντς το 1978. Επίσης, οι Γάλλοι έγιναν η έκτη χώρα που παίρνει περισσότερα από ένα Παγκόσμια Κύπελλα. Οι άλλες πέντε είναι οι Βραζιλία (5), Γερμανία (4), Ιταλία (4), Αργεντινή (2) και Ουρουγουάη (2). Τέλος, ο Ράφα Βαράν της Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε ο ενδέκατος πάικτης που κερδίζει Παγκόσμιο Κύπελλο και Champions League την ίδια χρονιά
Η τρομερή Κροατία που έφτασε μέχρι τον τελικό, οιστρηλατήθηκε από τον απίθανο Λούκα Μόντριτς. Τον άνθρωπο που κατάφερε να «εκθρονίσει» τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι από την… κορυφή! Ο «μάγος» της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής ομάδας της Κροατίας, ήταν ο αρχηγός της ομάδας που έφτασε ως το τέλος του δρόμου αλλά σταμάτησε πάνω στους «μπλε», όμως, ψηφίστηκε από όλους ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Τόσο στην αντίστοιχη ψηφοφορία της FIFA για το 2018, όσο και σε αυτή του France Football για τη «Χρυσή Μπάλα». Ο Κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, που έκανε τρομερή σεζόν, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης για το 2018 και έπειτα από 11 χρόνια, έσπασε την απόλυτη κυριαρχία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Στην ψηφοφορία που έγινε συγκέντρωσε 756 ψήφους έναντι 476 του 2ου Κριστιάνο Ρονάλντο και 414 του 3ου Αντουάν Γκριεζμάν, με τον Κιλιάν Εμπαπέ να έρχεται τέταρτος με 347 ψήφους και τον Λιονέλ Μέσι να τερματίζει 5ος (για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια εκτός της πρώτης τριάδας) με 280 ψήφους.