ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Η πορεία των δύο φιναλίστ μέχρι τον τελικό

Reuters

Οι δύο φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας είναι η Γαλλία και η Κροατία. Οι ομάδες κατάφεραν να ξεπεράσουν, εύκολα ή δύσκολα, όλους τους αντιπάλους που βρέθηκαν στο δρόμο τους και θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Έως τώρα έχουν γίνει 62 από τα 64 παιχνίδια του Μουντιάλ, με τα δύο που μένουν είναι αυτά που θα καθορίσουν, όπως προείπαμε, τον μεγάλο νικητή και τον τρίτο και τέταρτο στην κατάταξη, με τις Βέλγιο και Αγγλία να διεκδικούν τη θέση της «παρηγοριάς».

Παρακάτω ακολουθούν τα πιο σημαντικά στοιχεία από τους 62 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, όπως τα έχει κατατάξει η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της:

  • Θα είναι ένας τελικός της …Nike. Στην μάχη των χορηγών, η Adidas που ξεκίνησε με 12 ομάδες, συνεχίζει μόλις με μία, το Βέλγιο στον «μικρό» τελικό, ενώ ο τελικός θα είναι αγώνας της Nike, που πήρε...κεφάλι, αφού από τις 10 ομάδες που είχε στην αρχή, στους δύο τελευταίους αγώνες πάει με τρεις (Γαλλία, Κροατία, Αγγλία).
  • Ο Άγγλος Χάρι Κέιν είναι με 6 γκολ ο κορυφαίος σκόρερ έως τώρα στο τουρνουά. Ακολουθούν Λουκάκου (Βέλγιο-4 γκολ), Τσερίσεφ (Ρωσία-4 γκολ), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία-4 γκολ), ενώ 3 γκολ ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν έχουν Γκριεζμάν και Μπαπέ (Γαλλία) και από 2 Μόντριτς, Μάντζουκιτς (Κροατία), Αζάρ (Βέλγιο), Στόουνς (Αγγλία).
  • Σημειώθηκαν 161 γκολ σε 62 παιχνίδια, μέσο όρο 2,6 γκολ ανά παιχνίδι.
  • Συνολικά οι διαιτητές έδειξαν 213 κίτρινες κάρτες (3,5 μέσο όρο ανά ματς) και 4 κόκκινες (0,06).
  • Έχουν ολοκληρωθεί 47.902 πάσες, με μέσο όρο 772,6 ανά παιχνίδι
  • Το Βέλγιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (14 γκολ), η Βραζιλία που αποκλείστηκε εκείνη με τις περισσότερες επιθέσεις (292), η Ισπανία έχει τις πιο πολλές πάσες (3120) και η Ρωσία τις πιο πολλές αναχαιτήσεις στην άμυνα (259).
  • Ο Νεϊμάρ είχε τις περισσότερες προσπάθειες (27), ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (63), ο Σέρχιο Ράμος ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες (485) και ο Γκιγιέρμο Οτσόα τις πιο πολλές αποκρούσεις (25).
  • Το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ (7) έως τώρα ήταν αυτό ανάμεσα στο Βέλγιο και την Τυνησία και εκείνο με τις περισσότερες κάρτες (8) το Βέλγιο-Παναμάς
  • Στο 37ο παιχνίδι παρουσιάστηκε η μοναδική ισοπαλία χωρίς γκολ στα 62, έως τώρα, παιχνίδια της διοργάνωσης.
  • Μεταξύ των τεσσάρων εθνικών ομάδων που βρέθηκαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, καμία δεν ήταν στην ίδια φάση πριν από τέσσερα χρόνια.
  • Και οι τέσσερις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε τελικό και αγώνα τρίτης θέσης είναι από την Ευρώπη (Κροατία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία), ενώ από την γηραιά ήπειρο όπως είναι γνωστό είχαν ξεκινήσει στο Μουντιάλ 14 ομάδες. Η Αφρική έχει αποχαιρετήσει την διοργάνωση ήδη από τους ομίλους, η Βόρεια Κεντρική Αμερική κα Καραϊβικής στην φάση των «16», όπως και η Ασία, ενώ η Νότια Αμερική έφυγε με τις δύο τελευταίες εκπροσώπους της (Βραζιλία, Ουρουγουάη) στα προημιτελικά
  • Ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας το 2018, Γαλλία (το 1998) και Αγγλία (το 1966) έχουν κερδίσει το τουρνουά. Για την Κροατία είναι η πρώτη φορά σε τελικό. Όπως και το Βέλγιο, είχε φτάσει στους ημιτελικούς μόνο μία φορά, απέναντι στην ομάδα που στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο: Το Βέλγιο το 1986 εναντίον της Αργεντινής του Μαραντόνα και η Κροατία το 1998 κατά της Γαλλίας του Ζιντάν.
  • Το γράφημα αποτυπώνει την πορεία των δύο φιναλίστ προς τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αντ. Βαζογιάννης
  • Η Κροατία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά την Αργεντινή το 1990, που κέρδισε δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι, ενώ είναι και εκείνη που φτάνει στον τελικό μετά από τρεις στην σειρά παρατάσεις
  • Δύο ρεκόρ έχει η Κροατία: έξι ματς χωρίς ήττα στη σειρά σε Μουντιάλ και γκολ σε δέκα συνεχόμενα παιχνίδια.
  • Το τρόπαιο θα… μείνει στην Ευρώπη για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση, μετά το 2006, 2010 και 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης