Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Όταν η Αργεντινή παίζει με τη Γαλλία, φτάνει τελικό
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Ρωσία, η Γαλλία και η Αργεντινή συγκαταλέγοντο μεταξύ των επικρατέστερων ομάδων για την κατάκτηση του τροπαίου, μαζί με τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Μάλιστα, ο ενδεχόμενος τελικός ανάμεσα στην «αλμπισελέστε» και τους «πετεινούς» ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των ποδοσφαιρόφιλων και ο «πιθανότερος» χωρίς την παρουσία της «σελεσάο» και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
Ωστόσο, η… μοίρα ή καλύτερα η κάκιστη απόδοση των Αργεντινών στις πρώτες δύο αγωνιστικές, έφεραν αυτόν τον... πρόωρο τελικό στη «φάση των 16», κάτι που σημαίνει ότι από το βράδυ του Σαββάτου, μία από τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, θα αποχαιρετήσει την κορυφαία διοργάνωση. Ο Μέσι και η παρέα του πήραν την πρόκριση την τελευταία ώρα, αλλά ως δεύτεροι στον 4ο όμιλο, δεδομένο που τους «διασταύρωσε» με τους «τρικολόρ», που επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις και πήραν την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο.
Και παρά το γεγονός πως Γαλλία και Αργεντινή, μετρούν δεκάδες παρουσίες σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, είναι χαρακτηριστικό και συνάμα αξιοπερίεργο, πως στην πολυετή Ιστορία της διοργάνωσης, έχουν αναμετρηθεί μόλις δύο φορές!
Επιχειρώντας αυτήν την ποδοσφαιρικά ιστορική αναδρομή, το ΑΠΕ ΜΠΕ παρουσιάζει αυτές τις δύο περιπτώσεις, στις οποίες οι Αργεντινοί διατηρούν το απόλυτο της επιτυχίας.
Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της Ιστορίας φιλοξενήθηκε στην Ουρουγουάη το 1930. Η αποστολή της Γαλλίας, χρειάσθηκε σχεδόν 1,5 μήνα για να φθάσει στην... άλλη άκρη της Γης και επί της ουσίας, η προετοιμασία έγινε εν πλω! Μετά τη σχετική κλήρωση Γαλλία και Αργεντινή, «τοποθετήθηκαν» στον 1ο όμιλο και συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Η Γαλλία είχε συντρίψει στην πρεμιέρα το Μεξικό με 4-1 και η «αλμπισελέστε» έδινε το πρώτο της ματς στην διοργάνωση.
Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη και κρίθηκε από το γκολ, που σημείωσε στο 81ο λεπτό ο Λουϊς Μόντι. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αγώνας έχει μείνει στην Ιστορία των Μουντιάλ, για την τουλάχιστον... περίεργη απόφαση του διαιτητή, Αλμέϊδα Ρέγκο να «σφυρίξει» τη λήξη ενώ είχαν περάσει μόλις 84 λεπτά, δηλαδή τρία μετά την επίτευξη του γκολ της Αργεντινής! Οι παίκτες κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια κι ενώ έκαναν μπάνιο, ο Ρέγκο αντελήφθη από τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων πως έκανε λάθος: Έτσι, διεμήνυσε στους 22 ποδοσφαιριστές πως πρέπει να επιστρέψουν στο γήπεδο του Μοντεβιδέο και να παίξουν τα εναπομείναντα έξι λεπτά! Στο διάστημα αυτό, το σκορ δεν άλλαξε, η Αργεντινή πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο (σ.σ. η Γαλλία την 3η) και έφθασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 4-2 από την ομάδα της διοργανώτριας χώρας.
Έπρεπε να περάσουν 48 χρόνια για να ξανασυναντηθούν σε επίπεδο Μουντιάλ, οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών. Και αυτό έγινε στη διοργάνωση που φιλοξένησε και τελικά κατέκτησε -στον αξέχαστο τελικό με την Ολλανδία- η «αλμπισελέστε». Η Γαλλία ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα των ομίλων με 2-1 από την Ιταλία και δεν είχε περιθώριο απώλειας στην αναμέτρηση με την Αργεντινή. Είναι η εποχή που η χώρα της Νοτίου Αμερικής, «μαστίζεται» από την δικτατορία του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα. Και θέλοντας να αποδείξει εμπράκτως την απέχθειά του στο καθεστώς και τη συμπαράστασ'η του στον λαό της Αργεντινής, ο Γάλλος διεθνής, Ντομινίκ Ροστό, θέλει να φορέσει μαύρο περιβραχιόνιο στον αγώνα. Επιλογή που δεν εγκρίθηκε από τα υπόλιπα μέλη των «τρικολόρ».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε εκείνη την εποχή και η δήλωση του Γάλλου ομοσπονδιακού τεχνικού, Μισέλ Ινταλγκό, ο οποίος τόνισε με έμφαση: «Δεν πήγαμε στην Αργεντινή για να συναντήσουμε ένα καθεστώς, αλλά έναν λαό». Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γάλλος προπονητής πέφτει θύμα απόπειρας απαγωγής, χωρίς ευτυχώς συνέπειες. Σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο, η αναμέτρηση δεν έχει πολλές συγκινήσεις, αλλά οι γηπεδούχοι έχουν επιβάλει τον ρυθμό τους και ελέγχουν τον αγώνα. Στο 45ο λεπτό, ο Ντανιέλ Πασαρέλα ανοίγει το σκορ με πέναλτι, δίνοντας προβάδισμα στην Αργεντινή και την ευκαιρία για ξέφρενα πανηγύρια στους συμπατριώτες του. Όμως ο 23χρονος Μισέλ Πλατινί, το νέο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, έχει διαφορετική άποψη και ισοφαρίζει στο 60 λεπτό, μετά από έξοχη συνεργασία με τον Μπερνάρ Λακόμπ.
Τελικά η «λύτρωση» για την «αλμπισελέστε» ήλθε στο 73ο λεπτό με το γκολ του Λεοπόλντο Λούκε, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-1, ένα σκορ που έδωσε την δυνατότητα στην Αργεντινή να φθάσει μέχρι τον αξέχαστο τελικό, όπου επικράτησε με 3-1 της «θρυλικής» Ολλανδίας στην παράταση.