ΣΠΟΡ

Το 2018 θα είναι ακόμη ένα έτος σημαντικών ρεκόρ για το ποδόσφαιρο! (infographic)

Το 2018 θα είναι ακόμη ένα έτος σημαντικών ρεκόρ για το ποδόσφαιρο! (infographic)
Reuters/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έλευση του 2018 έδωσε την ευκαιρία τους λάτρεις της στατιστικής που εδρεύουν στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη να αναζητήσουν μερικά από τα ρεκόρ – άλλα πολύ σημαντικά, άλλα λιγότερο – που μπορεί να καταρριφθούν τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά και σε αριθμούς, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας:

191 γκολ: Το ρεκόρ που κατέχει ο Κλαούντιο Πιζάρο ως ο ξένος με τα περισσότερα τέρματα στα χρονικά της Μπουτεσλίγκα. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρίσκεται στα 166 και αργά ή γρήγορα θα τον ξεπεράσει. Βέβαια, ο Πιζάρο αγωνίζεται ακόμα - στα 39 του - στην Κολονία, όμως έχει να σκοράρει 10 μήνες.

100 βαθμοί: Το ρεκόρ συγκομιδής στη La Liga που κατέχει η Ρεάλ Μαδρίτης από τη σεζόν 2011/12 και ισοφαρίστηκε από τη Μπαρτσελόνα την επομένη (2012/13). Με τον ρυθμό που συλλέγει βαθμούς η «Μπάρτσα» στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο θεωρείται πολύ πιθανό να το καταρρίψει, καθώς έχει ήδη 48 στους πρώτους 18 αγώνες. Επίσης, με μόλις επτά γκολ παθητικό, οι Καταλανοί απειλούν κι ένα πολύ παλαιότερο ρεκόρ, αυτό της καλύτερης άμυνας που κρατάει εδώ και 90 χρόνια η Ρεάλ με 15.

64 χρόνια: Τόσο κρατάει ο Φέρεντς Πούσκας την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων σκόρερ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» πέτυχε το 1954 το τελευταίο του από τα 84 τέρματά του με την εθνική Ουγγαρίας. Σειρά για το ρεκόρ έχει πάρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει σκοράρει 79 φορές με την εθνική Πορτογαλίας. Πρώτος στην παγκόσμια λίστα είναι ο Ιρανός Αλί Νταεϊ με 109 γκολ.

Μουντιάλ 2022: δείτε το καινοτόμο στάδιο του Κατάρ που γράφει αρχιτεκτονική ιστορία

43 ετών και 9 ημερών: Η ηλικία του γηραιότερου ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τόσο ήταν ο Κολομβιανός Φαρίντ Μοντραγκόν όταν έπαιξε εναντίον της Ιαπωνίας το 2014 στη Βραζιλία. Το ρεκόρ διεκδικεί με αξιώσεις ο Αιγύπτιος Εσάμ Ελ Χανταρί ο οποίος θα είναι 45 ετών και 5 μηνών όταν αρχίσει το μουντιάλ της Ρωσίας. Ο τερματοφύλακας των «Φαραώ» ήταν βασικός σε 8 αγώνες μέσα στο 2017 κατά συνέπεια θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να ταξιδέψει στη Μόσχα.

19 συνεχόμενα ημερολογιακά έτη: Σκόραρε διαρκώς η Γιαπωνέζα Χομάρε Σάουα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Το ισοφάρισε το 2017 η Καναδή Κριστίν Σινκλέρ που όταν πετύχει το πρώτο της γκολ το 2018 θα γίνει η πρώτη η οποία θα σκοράρει επί 20 χρόνια! Μόλις στα 34 της χρόνια, η Σινκλέρ έχει συνολικά 169 γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας της και κυνηγά επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ των περισσοτέρων τερμάτων που ανήκει στην Άμπι Ουάμπαχ (ΗΠΑ) με 184.

12 γκολ: Χρειάζεται ο Κρις Ουόντολοφσκι των Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς για να γίνει σκόρερ στην ιστορία του MLS ξεπερνώντας τον Λάντον Ντόνοβαν. Ο Ουοντολόφσκι είναι 35 ετών, αλλά «έχει» ακόμα το γκολ καθώς σκόραρε 12 φορές το 2016 και 13 το 2017.

9 πρωταθλήματα Ιταλίας: Θέλει ο Τζίτζι Μπουφόν για να γίνει ο πολυνίκης στην Ιστορία της Serie A. Μέχρι τώρα μοιράζεται την πρώτη θέση με τους Βιρτζίνιο Ροζέτα (Προ Βερτσέλι και Γιουβέντους), Τζοβάνι Φεράρι (Γιουβέντους), Τζουζέπε Φουρίνο (Γιουβέντους και Ίντερ) που όλοι τους έχουν κατακτήσει από οκτώ «scudetti». Επίσης, αν ο Μπουφόν αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος της Γιούβε έως το τέλος της σεζόν (18 ματς) θα ισοφαρίσει και το ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών στη Serie A που κατέχει ο θρυλικός Πάολο Μαλντίνι με 647.

18951137

Το γράφημα αποτυπώνει κορυφαίες επιδόσεις τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, οι οποίες είναι δυνατό να ξεπεραστούν μέσα στο έτος/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γ. Μανταίος

5 γκολ σε διαδοχικά παγκόσμια κύπελλα: Ο Τόμας Μίλερ θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος στην ιστορία που θα σκοράρει τουλάχιστον πέντε φορές σε τρεις διαφορετικές τελικές φάσεις Μουντιάλ. Το έκανε το 2010 και το 2014 (από πέντε γκολ) κάτι που είχαν πετύχει τόσο ο Τεόφιλο Κουμπίγιας με το Περού το 1970 και το 1978, όσο και ο Μίροσλαβ Κλόζε με τη Γερμανία το 2002 και το 2006.

Μουντιάλ 2018: Παγκόσμιοι αστέρες με νέο ρόλο στη Ρωσία

3.01 γκολ ανά παιχνίδι: Είναι το ρεκόρ παραγωγικότητας στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, που κρατάει από τη σεζόν 1930/31 η Άστον Βίλα. Πολύ δύσκολα θα το καταρρίψει η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά με 2.91 γκολ μέσο όρο στις πρώτες 22 αγωνιστικές, συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες.

2 γκολ: Χρειάζεται ακόμα η Ντέινα Καστεγιάνος για να καταρρίψει το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις. Το κορίτσι-θαύμα του Παγκόσμιου γυναικείου ποδοσφαίρου έχει 12 γκολ σε 12 συμμετοχές στα Παγκόσμια Κύπελλα U17 και U20. Η Καστεγιάνος είναι μόλις 18 ετών, παίζει στην εθνική Βενεζουέλας την οποία θα προσπαθήσει να οδηγήσει στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20, τον Αύγουστο στη Γαλλία