Super League: Ο πρώτος γύρος σε αριθμούς (infographic)
Η πρώτη στροφή του εφετινού πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στη Λιβαδειά, με τον Λεβαδειακό να επιστρέφει στις νίκες ύστερα από δυο μήνες επικρατώντας 2-1 του Πανιωνίου. Το πέσιμο της αυλαίας της 15ης αγωνιστικής βρήκε τον Ολυμπιακό «πρωταθλητή χειμώνα» με 32 βαθμούς, έναν περισσότερο από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, την ώρα που ο Πλατανιάς είναι μακράν η χειρότερη ομάδα του πρώτου γύρου έχοντας συγκεντρώσει μόλις 6 βαθμούς. Η ομάδα των Χανίων είναι το απόλυτο φαβορί για υποβιβασμό εφόσον δεν βελτιωθεί κι ενισχυθεί στο β΄ γύρο, σε ένα πρωτάθλημα που είναι πιο ανταγωνιστικό κι έχει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη ισορροπία συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό έχουν σαφέστατα συντελέσει οι πολλές απώλειες του πρωταθλητή Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την άνοδο των δύο «Δικεφάλων», αλλά και του Ατρόμητου, που με έξι εκτός έδρας νίκες (!), τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα έως τώρα, απέχει μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή κι έναν από τη δεύτερη θέση. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει χλωμή παρουσία, αφού η αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου από την ΠΑΕ άφησε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα κι αυτή αποτυπώνεται στην ψυχολογία των παικτών και κατ΄ επέκταση στα αποτελέσματα του συλλόγου.
Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν αρνητική έκπληξη ως την ημέρα που τον ανέλαβε ο Σάββας Παντελίδης, ο οποίος τον «εκτόξευσε» στην έκτη θέση (ισοβαθμεί με τον πέμπτο Πανιώνιο), ενώ απολύτως καταλυτική για τη συνέχεια των «βυσσινί» υπήρξε η αναβάθμιση του Ηλία Φυντάνη σε head coach στην ΑΕΛ. Η επάνοδος του Τάκη Λεμονή διόρθωσε πολλά από τα κακώς κείμενα των ημερών Χάσι στον Ολυμπιακό, ενώ ντεμπούτο με ηχηρή επιτυχία (0-0 στο ΟΑΚΑ) έκανε στον πάγκο του Απόλλωνα Σμύρνης ο Γιώργος Παράσχος.
Ατομικά στατιστικά
Στον πίνακα των σκόρερ προηγούνται με 7 γκολ οι Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός), Κόντε (ΠΑΣ Γιάννινα), ενώ έπονται με 6 οι Γέντρισεκ (Ξάνθη), Φορτούνης (Ολυμπιακός), Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ) κι ακολουθούν με 5 τέρματα οι Λιβάια (ΑΕΚ), Μανιάς (Αστέρας Τρίπολης) και Ουάρντα (Ατρόμητος). Βίοι αντίθετοι, «Εφιάλτες» υπήρξαν οι Ν. Γιαννακόπουλος (Κέρκυρα), Φιγκέιρας, Ένγκελς (Ολυμπιακός), Χουλτ (Παναθηναϊκός), Μιχαήλ, Τζημόπουλος (ΠΑΣ Γιάννινα) και Ντε Λούκας (Ξάνθη), που σκόραραν εναντίον της εστίας τους.
Στις τελικές προσπάθειες ο Χριστοδουλόπουλος της ΑΕΚ είναι μακράν ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος με 36, ενώ από κοντά ακολουθούν ο Ουάρντα (Ατρόμητος, 34), Κόντε (ΠΑΣ Γιάννινα, 33) Μάζουρεκ (Ξάνθη, 32) και Φορτούνης (Ολυμπιακός, 30). Κορυφαίος… σερβιτόρος του πρωταθλήματος είναι ο Ναδάλες του ΠΑΣ Γιάννινα με 7 ασίστ, οι Περόνε (ΑΕΛ), Βιεϊρίνια (ΠΑΟΚ) μετρούν από 4, ενώ Αϊντάρεβιτς (ΑΕΚ) και Τόνσο (Ατρόμητος) έχουν από 3.
Ο Μασούντ είναι ο «εγκέφαλος» του Πανιωνίου καθώς όλο το παιχνίδι περνάει από τα πόδια του, όμως ο Ιρανός διεθνής έχει και τα περισσότερα λάθη (99) από κάθε άλλον παίκτη στη Λίγκα, την ώρα που ο Μπλάζιτς του Απόλλωνα Σμύρνης έχει δώσει 199 εύστοχες πάσες, με το δεύτερο Λουντ (Παναθηναϊκός) να ακολουθεί αρκετά πιο πίσω (140).
Παίκτης-οικονομία αναδεικνύεται ο Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ, ο οποίος σκοράρει ένα γκολ σε κάθε τρεις προσπάθειες, ενώ ο Κριζμάν της ΑΕΛ χρειάζεται 3,8 τελικές, ο Μανιάς (Αστέρας Τρίπολης) 4 και ο Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός) 4,1. Αναφορικά με τους τερματοφύλακες, «υπερωρίες» με 59 αποκρούσεις έχει κάνει ο Μπόζοβιτς της ΑΕΛ (59) και ακολουθούν οι Τσόβιτς (Απόλλωνας Σμύρνης, 57), Επασί (Λεβαδειακός, 55).
Επίθεση κανόνι, άμυνα "εθνική οδός"
Στα ομαδικά στατιστικά, μακράν κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος με 32 γκολ είναι εκείνη του Ολυμπιακού και χειρότερη του Πλατανιά με 7 τέρματα. Πρώτη άμυνα της διοργάνωσης είναι του ΠΑΟΚ (7 γκολ), ενώ η ομάδα της Κρήτης έχει τη χειρότερη με παθητικό 30 γκολ. Αρνητική εντύπωση, ωστόσο, σε αυτή την κατηγορία προκαλεί η επίδοση των πρωτοπόρων «ερυθρόλευκων», με παθητικό 16 τερμάτων σε 15 παιχνίδια!
Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (10) και ο Πλατανιάς με τις λιγότερες (1), ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είδε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια του (8) να ολοκληρώνονται ισόπαλα! Τις περισσότερες αποβολές, από τέσσερις, έχουν δεχθεί οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Κέρκυρα, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η μοναδική ομάδα χωρίς κόκκινη κάρτα ως τώρα, απευθείας ή με δεύτερη κίτρινη και η ΑΕΛ μετρά μόλις μία.
Τα πεπραγμένα της διαιτησίας
Αναφορικά με τη διαιτητική παρουσία, οι Θανάσης Σέζος, Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, Θανάσης Τζήλος, Μανώλης Σκούλας, Γιώργος Κομίνης και Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος έχουν σφυρίξει σε επτά αναμετρήσεις έκαστος. Ο Τάσος Παπαπέτρου και ο Δημήτρης Καραντώνης έχει διευθύνει από έξι παιχνίδια, ενώ «παραπονεμένος» του πίνακα της Λίγκας είναι ο Στέφανος Κουμπαράκης, με μόλις δύο παρουσίες σε 15 αγωνιστικές.
Ο Δημήτρης Στυλιαράς έχει αποβάλει πέντε παίκτες στους ισάριθμους αγώνες που σφύριξε ως τώρα, ενώ οι Αλέξανδρος Κατσικογιάννης και Αλέξανδρος Αρετόπουλος έδειξαν την άγουσα προς τα αποδυτήρια σε τέσσερις ποδοσφαιριστές ο καθένας, ενώ οι Σκούλας, Παπαπέτρου, Βάτσιος και Κουμπαράκης δεν χρειάστηκε να το πράξουν.
Σέζος και Κομίνης έχουν μοιράσει τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες (από 49), ενώ πιο... πεναλτάκιας αποδεικνύεται ο Αριστομένης Κουτσιαύτης, που έχει καταλογίσει πέντε φορές την «εσχάτη των ποινών» (σε 4 ματς), την ώρα που «ασυγκίνητοι» παρέμειναν οι Κομίνης, Μπλάνας, Αρετόπουλος, Καλογερόπουλος, Τσαμούρης και Κουμπαράκης.