ΣΠΟΡ

Μουντιάλ 2018: Η πορεία από όλο τον κόσμο προς τη Ρωσία

REUTERS/Maxim Shemetov

Από τον πληθυσμό-ρεκόρ της Ισλανδίας, στη διαφορά τερμάτων της Γερμανίας, στα χρόνια απουσίας της Αιγύπτου, τα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τις νίκες του Ιράν και της συμμετοχές της Νότιας Κορέας σε Μουντιάλ, αυτοί είναι οι αριθμοί που χαρακτηρίζουν την προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας, σε όλες τις συνομοσπονδίες, όπως τους παρουσίασε η ιστοσελίδα της FIFA.

Συγκεκριμένα:

-335.000: Είναι ο πληθυσμός της Ισλανδίας που την καθιστά ως το μικρότερο έθνος που φτάνει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το οποίο είχε πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια το 2006, είχε προηγουμένως τη σχετική διάκριση.

REUTERS/Eric Gaillard

-98η: Η θέση της Σαουδικής Αραβίας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, όταν άρχισε την θριαμβευτική διαδρομή της. Η Χιλή ήταν τέταρτη μόλις πριν από τέσσερις μήνες, αλλά αποκλείστηκε.

-90%: Ηταν το ποσοστό νικών της Ελβετίας στο δεύτερο όμιλο, αλλά κατετάγη ...δεύτερη. Ποτέ μια ευρωπαϊκή ομάδα που κατέγραψε ένα ποσοστό νίκης τόσο υψηλό, δεν μπόρεσε να προκριθεί απευθείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η νίκη της Πορτογαλίας με 2-0 την τελευταία αγωνιστική, έβαλε τέλος στο αήττητο 27 προκριματικών αγώνων της Ελβετίας.

-41: Οι βαθμοί της Βραζιλίας, οι δεύτεροι περισσότεροι σε μια προκριματική διαδρομή στη Νότια Αμερική. Η Αργεντινή έφτασε στην Νότια Κορέα / Ιαπωνία το 2002 με 43 βαθμούς. Μετά την άφιξη του Τίτε, η Selecao, έγινε η πρώτη ομάδα της Νότιας Αμερικής, που κέρδισε εννέα διαδοχικά προκριματικά παιχνίδια.

-39: Ηταν η εντυπωσιακή διαφορά γκολ κατάφερε η Γερμανία (43-4), σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών στα προκριματικά της UEFA. Η ομάδα του Λεβ κέρδισε και τους δέκα αγώνες της και έγινε η μόνη από οποιαδήποτε συνομοσπονδία, που έφτασε στη Ρωσία με το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής.

-32: Τα χρόνια που πέρασαν από τότε που η Ολλανδία δεν κατάφερε να λάβει μέρος σε δύο συνεχόμενα τουρνουά, αφού μετά το UEFA EURO 2016, δεν θα είναι ούτε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

-28: Είναι τα χρόνια απουσίας της Αιγύπτου από Μουντιάλ, που τερματίζονται στη Ρωσία. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε Μουντιάλ, το 1990 στην Ιταλία, οι «Φαραώ» έχουν κατακτήσει τέσσερα Κύπελλα Εθνών Αφρικής.

-21: Τα γκολ που έχουν σημειώσει Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες στην Ιστορία των προκριματικών της Νότιας Αμερικής. Στην αρχή των προκριματικών του 2018, ο Μέσι και ο Σουάρες είχαν 14 και 16 αντίστοιχα, πίσω από τον Ιβάν Ζαμοράνο (17), τον Μαρτσέλο Σάλας (18) και το ρεκόρ του Ερνάν Κρέσπο (19).

-17: Είναι τα γκολ που πέτυχαν οι ΗΠΑ στην τελική φάση της CONCACAF, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αλλά έμειναν στην πέμπτη θέση και δεν θα συμμετάσχουν σε ένα όγδοο Παγκόσμιο Κύπελλο.

-16: Τα γκολ που σημείωσε σε δέκα αγώνες ο Πολωνός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, κορυφαίος σκόρερ, σε όλες τις συνομοσπονδίες (μαζί με τον Μοχάμεντ Αλ Σαλαουί της Σαουδικής Αραβίας και τον Αχμέντ Καλίλ των ΗΑΕ), στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, είχε ένα γκολ λιγότερο. Και οι δυο έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ σε μια προκριματική φάση της UEFA που κατείχε ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς (Γιουγκοσλαβία 14).

-12: Είναι τα συνεχόμενα προκριματικά παιχνίδια που δεν δέχθηκε γκολ το Ιράν και έγινε η πρώτη ομάδα από οποιαδήποτε συνομοσπονδία που το πετυχαίνει. Η διαδρομή αυτή τελικά έληξε, μετά από 18 ώρες και 41 λεπτά, και όταν είχε ήδη εξασφαλίσει εισιτήριο στη Ρωσία, στο τελευταίο του ματς με την Συρία.

-9: Τα συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα που θα συμμετάσχει η Νότια Κορέα. Πριν ξεκινήσει αυτή την διαδρομή, συμμετείχε σε μόλις ένα, το 1954. Μόνο η Βραζιλία (21), η Γερμανία (17), η Αργεντινή (12) και η Ισπανία (11) έχουν να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα, ενώ η Ιταλία ελπίζει να περάσει από τα play-offs και να διευρύνει την δική της σειρά σε 15.

Οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας:

ΕΥΡΩΠΗ: Ρωσία (διοργανώτρια), Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σερβία, Πολωνία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ισλανδία

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κολομβία
ΑΦΡΙΚΗ: Νιγηρία, Αίγυπτος

ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ κ’ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς
ΑΣΙΑ: Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία

PLAYOFFS-ΕΥΡΩΠΗ: Ελβετία, Ιταλία, Δανία, Κροατία, Σουηδία, Β. Ιρλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Ιρλανδία

Η κλήρωση θα γίνει στις 17.10, τα πρώτα παιχνίδια στις 9 και 11.11 και οι επαναληπτικές αναμετρήσεις 12 και 14.11

PLAYOFFS-ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ: Νέα Ζηλανδία-Περού, Αυστραλία-Ονδούρα
Οι συναντήσεις θα γίνουν 6 και 14.11

Απομένουν επίσης και οι τρεις ομάδες από ισάριθμους ομίλους στην ήπειρο της Αφρικής: συναγωνίζονται Τυνησία και Κονγκό στον πρώτο όμιλο, Μαρόκο και Ακτή του Ελεφαντοστού στον δεύτερο, Σενεγάλη και Μπουρκίνα Φάσο στον τέταρτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης