ΣΠΟΡ

20 χρόνια μετά: Ο θρίαμβος του Euro 2004 σε 10 «κλικ»

Έλληνες φίλαθλοι στις κερκίδες του Ντα Λουζ στη Λισαβόνα, έτοιμοι να ζήσουν μια αξέχαστη βραδιά

INTIME Sports

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού: την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από την Εθνική Ελλάδας, την 4η Ιουλίου 2004 στην Πορτογαλία. Ένα ποδοσφαιρικό «παραμύθι» που δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε – σε όλα τα Euro που ακολούθησαν, όπως και στο φετινό, πολλοί περιμένουν την επόμενη «Ελλάδα» που θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη, χωρίς να δικαιώνονται.

Μπορεί να μην έπαιξε ποτέ θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά βρίσκοντας πάντα το γκολ και παίρνοντας τα αποτελέσματα που χρειαζόταν, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κέρδισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, Τσεχία, και την διοργανώτρια Πορτογαλία δύο φορές μέσα στην έδρα της.

Η νίκη στον τελικό της 4ης Ιουλίου έδωσε το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς σε όλη τη χώρα αλλά και παντού όπου υπάρχουν Έλληνες. Οι 10 φωτογραφίες που ακολουθούν δίνουν το στίγμα εκείνης της αξέχαστης ημέρας.

H 11άδα του τελικού

Η 11άδα που επέλεξε για τον τελικό ο Ότο Ρεχάγκελ αποτελούταν από τους Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Δέλλα, Καψή, Φύσσα, Μπασινά, Ζαγοράκη, Κατσουράνη, Γιαννακόπουλο (76 Βενετίδης), Βρύζας (81 Παπαδόπουλος), Χαριστέας η ομαδα που χρησιμοποίησε στον τελικό ο Όττο Ρεχάγκελ. Στον πάγκο ήταν οι Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Βενετίδης (μπήκε στο 76’ στη θέση του Γιαννακόπουλου), Παπαδόπουλος (μπήκε στο 81’ στη θέση του Βρύζα), Νταμπίζας, Τσιάρτας, Καφές, Γεωργιάδης, Γκούμας, Λάκης. Στην κερκίδα ο τιμωρημένος με κάρτες Καραγκούνης και ο τραυματίας Νικολαΐδης.

Οι 11 «μαχητές» της Εθνικής πριν από την έναρξη του αγώνα

Action Images / Eurokinissi

Το γαλανόλευκο Ντα Λουζ

Μετά τη νίκη επί της Τσεχίας στον ημιτελικό και την πρόκριση στον τελικό, χιλιάδες Έλληνες ταξίδεψαν στη Λισαβόνα για να δουν από κοντά τον τελικό. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πήρε από την UEFA 12.500 εισιτήρια και διοχέτευσε περίπου 9.000 από αυτά σε ταξιδιωτικά πρακτορεία. Υπολογίζεται ότι 20.000 Έλληνες βρέθηκαν στο Ντα Λουζ, ενώ για τους περίπου 3.500 Έλληνες που δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες στην πλατεία Ρόσο και στην περιοχή Ντόκας. Στη μαύρη αγορά, το κόστος ενός εισιτηρίου έφτασε μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Πρόσωπα βαμμένα με τη γαλανόλευκη στις εξέδρες του Ντα Λουζ

INTIME Sports

Το χρυσό γκολ

Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, ο Άγγελος Χαριστέας στο 57ο λεπτό πέτυχε με κεφαλιά το νικητήριο γκολ του τελικού απέναντι στον τερματοφύλακα της Πορτογαλίας Ρικάρντο. Ο Χαριστέας είχε επίσης πετύχει γκολ στους αγώνες με την Ισπανία (1-1) και με τη Γαλλία (1-0).

Η κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα που στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο

AP Photo/Dusan Vranic

Τα δάκρυα του Ρονάλντο

Ο προπονητής της Πορτογαλίας Λουίς Φελίπε Σκολάρι παρηγορεί τον μόλις 19χρονο τότε Κριστιάνο Ρονάλντο. Από εκείνη τη διοργάνωση και μετά ο Ρονάλντο άνοιξε τα φτερά του και κατέκτησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Λιγότερο από έναν χρόνο πριν είχε κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η συνέχεια είναι γνωστή, αλλά εκείνα τα δάκρυα μετά το τέλος του τελικού με την Ελλάδα έγιναν memes και gifs που θα τον συνοδεύουν μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ο δακρυσμένος Κριστιάνο Ρονάλντο και ο προπονητής του, Λουίς Φελίπε Σκολάρι

ΙΝΤΙΜΕ News

Ο ιπτάμενος Όττο

Τρία χρόνια αφότου ανέλαβε το τιμόνι της Εθνικής Ελλάδος, ο Γερμανός Ότο Ρεχάγκελ έγραψε τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που κέρδισε ποτέ ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με εθνική ομάδα άλλης χώρας. Ο Ρεχάγκελ υιοθέτησε μια αμυντική αγωνιστική προσέγγιση, με ενεργητικούς μέσους που κούραζαν τον αντίπαλο και ίσο αριθμό αμυντικών με εκείνον των επιθετικών του αντιπάλου. Όταν τον κατηγόρησαν για βαρετό στυλ παιχνιδιού, απάντησε: «Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο προπονητής υιοθετεί τις τακτικές που είναι εφαρμόσιμες με βάση τα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων παικτών».

Ένα μοντάζ με τον έξαλλο πανηγυρισμό του Ότο Ρεχάγκελ όταν ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης

ΙΝΤΙΜΕ News

«Σήκωσέ το!»

Η στιγμή που ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Θοδωρής Ζαγοράκης υψώνει το τρόπαιο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Euro – μεγαλύτερη και από εκείνη της Δανίας το 1992, καθώς η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σμάιχελ, ούτε Όλσεν, ούτε Λάουντρουπ… Αρκεί να πούμε ότι πριν από τη διοργάνωση οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν απόδοση 100 προς 1 για την κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα.

Το τρόπαιο στα χέρια του αρχηγού Θοδωρή Ζαγοράκη

Action Images / Eurokinissi

Όλοι στους δρόμους

Χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά από το σφύριγμα της λήξης για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας από κόσμο και αυτοκίνητα με σημαίες. Στην Ομόνοια, το Σύνταγμα και την Πλατεία Κοτζιά στήθηκε ένα πανηγύρι μέχρι τα ξημερώματα. Όσοι δεν είχαν βγει στους δρόμους μετά από τη νίκη επί της Τσεχίας και την πρόκριση στον τελικό, το έκαναν τώρα. Μιάμιση με δύο ώρες χρειαζόταν κανείς για να φθάσει από τις συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπο από τους πανηγυρισμούς στην πλατεία Ομονοίας

Action Images / Eurokinissi

Λαοθάλασσες σε όλη τη χώρα

Η συγκέντρωση γύρω από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη ήταν η μεγαλύτερη που έγινε στην πόλη μετά τη Μεταπολίτευση, αναφέρουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της επόμενης μέρας. Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Το ίδιο και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και Έλληνες τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους.

Ο Λευκός Πύργος ήταν το επίκεντρο των πανηγυρισμών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam / Eurokinissi

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο

Την επόμενη μέρα, στις 7.45 το απόγευμα, το πούλμαν με την αποστολή της Εθνικής Ομάδας ξεκίνησε την πορεία του από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Παναθηναϊκό Στάδιο μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό φιλάθλων. Κατά μήκος της διαδρομής μέχρι την Κατεχάκη υπολογίστηκε ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από 60.000, και σταματούσαν συνεχώς το πούλμαν για αρκετά λεπτά. Από τη Μεσογείων μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο κόσμος ξεπερνούσε τις 200.000!

Ο κόσμος δεν άφηνε το πούλμαν της Εθνικής να βγει από το αεροδρόμιο...

AP Photo/Newsports

Η φιέστα στο Καλλιμάρμαρο

Περίπου 100.000 κόσμου βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο για την υποδοχή της Εθνικής, ξεκινώντας από τις 3 το μεσημέρι. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στη διαδρομή, η ομάδα έφτασε στο Στάδιο γύρω στις 21.30 και αποθεώθηκε, αλλά ούτε οι παίκτες ούτε ο κόσμος χάρηκαν τη βραδιά με την ψυχή τους. Η κακή οργάνωση – οι παίκτες δεν μπορούσαν να περάσουν ανάμεσα από τον κόσμο, στην εξέδρα που είχε στηθεί υπήρχε μόλις ένα μικρόφωνο που άλλαζε χέρια – και οι ομιλίες πολιτειακών και θρησκευτικών ηγετών που φόρτωναν τα μέλη της Εθνικής με πλακέτες, μετάλλια και δώρα «ξενέρωσαν» γρήγορα το πλήθος.

Σημαίες και καπνογόνα στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο

INTIME Sports

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης