Μουντιάλ 2022: Οι εμφανίσεις των ξένων φιλάθλων που ενοχλούν τους Καταριανούς
Το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται φέτος στο Κατάρ έχει αλλάξει το στυλ της παραδοσιακής εμφάνισης των φιλάθλων στα γήπεδα, κάτι που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους ντόπιους.
Ξεχάστε τις κλασικές φανέλες ποδοσφαίρου, οι δρόμοι της Ντόχα έχουν μετατραπεί σε μια χαοτική πασαρέλα, σε ό,τι αφορά τη μόδα.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επιλέγουν να φορέσουν τις παραδοσιακές ενδυμασίες, υιοθετώντας και το αντίστοιχο λουκ στα μαλλιά. Οι γυναίκες επισκέπτριες έχουν δοκιμάσει τα χιτζάμπ, ενώ οι Άγγλοι φίλαθλοι επιλέγουν στολές σταυροφόρων.
Ορισμένοι ντόπιοι το διασκεδάζουν, πολλοί είναι ωστόσο αυτοί στους οποίους προκαλεί θυμό και αντιδρούν στη εν λόγω συμπεριφορά.
Το πιο δημοφιλές στυλ μεταξύ των ξένων φιλάθλων σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η γκούτρα, το παραδοσιακό μαντίλι που φορούν οι άνδρες σε όλη την Αραβική Χερσόνησο.
Τα στενά σοκάκια του κεντρικού Souq Waqif της Ντόχα γεμίζουν με πωλητές που πουλάνε γκούτρα σε διάφορα εθνικά χρώματα, από το έντονο μπλε, πράσινο και κίτρινο της Βραζιλίας μέχρι το τρίχρωμο κόκκινο, λευκό και πράσινο του Μεξικού. Οι πωλητές τα σιδερώνουν και τα διπλώνουν για να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα της χήρας, προσαρμόζοντας προσεκτικά το ύφασμα στα κεφάλια των οπαδών στο λεγόμενο στυλ κόμπρα με το οποίο το φορούν οι Καταριανοί.
«Οι ντόπιοι είναι σοκαρισμένοι... που κάποιος που φοράει ισπανική μπλούζα, φοράει γκούτρα», λέει στο Associated Press ο 41χρονος Ρικάρντο Παλάσιος από τη Βενεζουέλα, προσθέτοντας πως το μόνο παράπονο των ντόπιων μέχρι στιγμής είναι που δεν ξέρει πώς να το κάνει σωστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ντόπιοι τον σταματούν στο δρόμο, ανανεώνοντας το κάλυμμα κεφαλής του έτσι ώστε να φαίνεται όπως θα έπρεπε.
Παρόμοια βίντεο έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Καταριανός Naji al-Naimi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Majlis al-Dama, ενός πολυσύχναστου κόμβου καφέ και τάβλι στην υπαίθρια αγορά της Ντόχα, είπε στο AP ότι οι πλήθος των ξένων φιλάθλων που φορούν την εθνική τους ενδυμασία, δεν τον ενοχλεί καθόλου. Αντίθετα, βρίσκει την τάση ελκυστική. Το συνέκρινε με πολίτες της Αραβικής Χερσονήσου που φορούσαν τζιν ή κοστούμια όταν ταξίδευαν στην Ευρώπη.
Μεταξύ των μη μουσουλμάνων επισκεπτών, ακόμη και το χιτζάμπ, η παραδοσιακή μουσουλμανική μαντίλα που δείχνει ευσέβεια στον Αλλάχ, έχει αναδειχθεί ως τρεντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Διαδικτυακά βίντεο δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Ντόχα να φορούν πολύχρωμες μαντίλες, αναφωνώντας πόσο ασφαλείς και χαριτωμένες νιώθουν.
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera που χρηματοδοτείται από το Κατάρ δημοσίευσε ένα βίντεο την περασμένη εβδομάδα που δείχνει μια γυναίκα εκτός κάμερας να τυλίγει χιτζάμπ γύρω από γυναίκες θαυμάστριες που συνάντησε στο δρόμο.
Οι ντόπιοι, ωστόσο, δεν έχουν δεχτεί με ευκολία, άλλες ενδυμασίες, ιδιαίτερα τις στολές των σταυροφόρων με κάπα, που προτιμούν οι Άγγλοι φίλαθλοι.
Πλάνα που κυκλοφορούν στο Twitter δείχνουν την ασφάλεια του Κατάρ να απομακρύνει οπαδούς ντυμένους σταυροφόρους πριν από τον αγώνα Αγγλίας-Ιράν στη φάση των ομίλων του τουρνουά. Άλλοι ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα κοστούμια τους προτού η Αγγλία παίξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγες μέρες αργότερα.
«Αυτό που είναι τόσο οδυνηρό είναι να βλέπεις μερικούς επισκέπτες στη χώρα μας να υμνούν τις δόξες της Ευρώπης των Σταυροφόρων, η οποία ατίμασε την τιμή όλων των Μουσουλμάνων», δήλωσε ο Ασράφ αλ-Χαντίρ, ένας 33χρονος κάτοικος της πρωτεύουσας.
Το ερώτημα του τι να φορέσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ένα συντηρητικό μουσουλμανικό εμιράτο, έχει προκαλέσει ανησυχία ιδιαίτερα στις γυναίκες οπαδούς πολύ πριν από την έναρξη του τουρνουά.
Ομάδες φιλάθλων κυκλοφόρησαν συμβουλές για νεοφερμένους, αποθαρρύνοντας τις γυναίκες να φορούν σορτς και κοντομάνικα πουκάμισα. Η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού ζητά από τους επισκέπτες να «δείξουν σεβασμό για την τοπική κουλτούρα αποφεύγοντας τα υπερβολικά αποκαλυπτικά ρούχα» και συνιστά σε άνδρες και γυναίκες να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους.