ΠΡΟΣΩΠΑ

Γερμανικές εκλογές 2017:Η Μέρκελ διεκδικεί την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία

CNN Greece/ Κατερίνα Ζαρταλούδη

Η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, για κάποιους η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, διεκδικεί την επανεκλογή της στην καγκελαρία της Γερμανίας, στις γενικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, μια αναμέτρηση τεράστιας σημασίας και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αν η 62χρονη Μέρκελ κερδίσει και αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα διασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία, όπου εκλέγεται από το 2005, βλέποντας μέσα σε αυτά τα χρόνια να εκλέγονται τρεις πρόεδροι στις ΗΠΑ, τέσσερις πρωθυπουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέσσερις Γάλλοι πρόεδροι.

Η Άγκελα Μέρκελ, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που έχει εκλεγεί στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της Γερμανίας, «η τέλεια έκφραση της εποχής της», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Χένρι Κίσινγκερ, αναγνωρίζεται από τους αντιπάλους της ως ιδιαίτερα δυναμική και μαχητική, ενώ μόνο απαρατήρητες δεν παιρνούν οι... αντιφάσεις που κυριαρχούν στη ζωή της, άγνωστες πτυχές της οποίας αποκάλυψε η ίδια μιλώντας σε... ανήλικους «δημοσιογράφους».

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1954, στο Αμβούργο της –τότε- Δυτικής Γερμανίας, όμως λίγο μετά τη γέννησή της, η οικογένειά της μετακόμισε στο Τεμπλίν, μια πόλη βόρεια του Βερολίνου, καθώς ο λουθηρανός πάστορας πατέρας της, με εν μέρει πολωνική καταγωγή, ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας.

Πρόσφατα η ίδια «επιστρέτευσε» τον ίδιο τον εαυτό της, για την τελευταία προεκλογική αφίσα του κόμματός της. Εκεί, μπορεί κανείς να δει την Άγκελα Μέρκελ σε ηλικία τριών ετών, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ανατολική Γερμανία, όπου μεγάλωσε, με σχετικά περιορισμένη ελευθερία του λόγου, με το σλόγκαν που την πλαισιώνει να ειναι: «Για μία Γερμανία στην οποία ο καθένας μπορεί να γίνει οτιδήποτε», θέλοντας να δείξει ότι ο καθένας στη Γερμανία μπορεί να πετύχει, από όπου και αν προέρχεται. «Δασκάλα, μηχανικός, νοσοκόμα ή πυροσβέστης, στη Γερμανία τα παιδιά μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν», αναφέρει η ανάρτηση του CDU στο Twitter.

Το κορίτσι από την Ανατολική Γερμανία που «μάγεψε» τον Χέλμουτ Κολ


Πηγή: Getty images/Ideal images/Adam Berry / Stringer

Έτσι η Άγκελα Δωροθέα Κάσνερ, όπως είναι το πατρικό της, έζησε μέχρι το 1990 στη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Οι πολιτικές της «ανησυχίες» ξεκίνησαν από μικρή ηλικία, με την ίδια να είναι μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ), όπως και οι περισσότεροι μαθητές τότε. Αργότερα διετέλεσε μέλος του περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας της Οργάνωσης, στην οποία έμεινε ως το 1984.

Στο μεταξύ, σπούδασε Φυσική, στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, όπου γνώρισε, ερωτεύθηκε και παντρεύθηκε τον πρώτο σύζυγό της, Ούλριχ Μέρκελ, με τον οποίο χώρισε το 1982. Από το 1998 είναι παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγο της, Γιόαχιμ Σάουερ.

Η ανάμειξή της στην πολιτική ξεκίνησε ενεργά το 1989, έτος-σταθμός για τη Γερμανία, καθώς τότε έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα αναπληρώτρια εκπρόσωπος της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας, προτού εκλεγεί το 1990 στο επανενωμένο γερμανικό κοινοβούλιο ως μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).


Πηγή: EPA PHOTO DPA / ANDREAS ALTWEIN /rh/dt

Θεωρείται πολιτικό «παιδί» του Χέλμουτ Κολ, με τη σχέση τους να ξεκινά με τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις, καθώς το κορίτσι από την Ανατολική Γερμανία κέρδισε από την αρχή την εκτίμηση του τότε καγκελάριου, ο οποίος έγινε ο μέντοράς της, με την νεαρή Μέρκελ να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του.

Μάλιστα ο Χέλμουτ Κολ την όρισε υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας το 1991, ενώ στην ιστορία έχει μείνει και το παρατσούκλι "das Madchen" (το κορίτσι) που της έδωσε, επειδή ήταν το νεότερο μέλος του υπουργικού του συμβουλίου.


Πηγή: EPAPHOTO DPA/TIM BRAKEMEIER/mj/kr

Η Άγκελα Μέρκελ, αναρριχήθηκε σταθερά στην ηγεσία της CDU, όμως η σχέση της με τον Κολ κάθε άλλο παρά αρμονική ήταν πια, με το «κορίτσι» να γίνεται το μοναδικό πρόσωπο που είχε τα κότσια να τον καλέσει να παραιτηθεί όταν ενεπλάκη σε πολιτικό σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος.

Η ίδια πάντως αναγνωρίζει στον πρώην καγκελάριο τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή της και αποχαιρετώντας τον, όταν τον Ιούνιο εκείνος έφυγε από τη ζωή, είπε:

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε μια ελεύθερη ζωή. Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)».

Η αρχή του θριάμβου

Η πολιτική πτώση του μέντορά της έμελλε να γίνει η αρχή μιας θριαμβευτικής ανόδου για την ίδια. Το 2000 εξελέγη επικεφαλής του κόμματος συγκεντρώνοντας πάνω από το 95% των ψήφων.


Πηγή: Getty images/ideal images/Lisa Maree Williams / Stringer

Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871, ενώ επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που έγινε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Έκτοτε κέρδισε δύο ακόμη εκλογικές μάχες, ενώ στις τελευταίες εκλογές το 2013 οδήγησε την CDU στο καλύτερο εκλογικό της αποτέλεσμα μετά την επανένωση της χώρας. Στην «Mutti» δηλαδή «μητερούλα» όπως την φωνάζουν χαίδευτικά οι υποστηρικτές της, έχει απονεμηθεί το βραβείο Καρλομάγνος, για το έτος 2008, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του Time το 2012, ενώ τρία χρόνια αργότερα αναδείχθηκε «Πρόσωπο της χρονιάς» από το ίδιο περιοδικό.

Η «κυρία Όχι»


Πηγή: Getty images/ideal images/Sean Gallup / Staff

Ο χαρακτηρισμός αυτός της αποδόθηκε από κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, όταν ενέσκηψε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τότε, κατηγορήθηκε ότι ήταν υπερβολικά αυστηρή, καθώς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησαν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Βέβαια η Μέρκελ στήριξε τρία διεθνή πακέτα διάσωσης για την Αθήνα αξίας μεγαλύτερης από 300 δισ ευρώ, αλλά με αντάλλαγμα τις σκληρότερες περικοπές στον προϋπολογισμό και τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους.

Τέλος στην πυρηνική ενέργεια


Πηγή: Getty images/ideal images/Adam Berry / Stringer

Μια από τις κινήσεις-σταθμός στην πολιτική της καριέρα ήταν το 2011, όταν αιφνιδιάζοντας την παγκόσμια κοινότητα ανακοίνωσε την σταδιακή αναστολή της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων ως το 2022. Αφορμή για αυτή της την απόφαση στάθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η Γερμανία έχει επενδύσει πολύ στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και στοχεύει να καλύπτει το 80% των αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2050.

Η τολμηρή στάση της στην προσφυγική κρίση


Πηγή: Getty images/ideal images/Sean Gallup / Staff

Η συνήθως επιφυλακτική Μέρκελ κέρδισε διεθνείς επαίνους με την τολμηρή της κίνηση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες και μετανάστες στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας της με το μότο «Μπορούμε να το κάνουμε».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο--εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν--έχουν έκτοτε φθάσει στη Γερμανία, γεγονός που έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στη χώρα.

Παρότι έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί την αμφιλεγόμενη απόφασή της, η Μέρκελ έχει έκτοτε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξανά τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων.

Η... κόντρα με τον Τραμπ


Πηγή: Getty images/ideal images/Chip Somodevilla / Staff

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη στην αμερικανική προεδρία, η Μέρκελ έσπασε την παράδοση με το συγχαρητήριο μήνυμά της καθώς συνέδεσε την μελλοντική συνεργασία της χώρας της με την τήρηση των δημοκρατικών αξιών από τον νέο πρόεδρο, ενώ όλοι θυμούνται την όχι και τόσο θερμή υποδοχή της στον Λευκό Οίκο από τον αμερικανό πρόεδρο.

Το ασυνήθιστο μήνυμα οδήγησε ορισμένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να υιοθετήσουν χαρακτηρισμούς όπως "η ηγέτις του νέου ελεύθερου κόσμου", κάτι το οποίο χλεύασε η ίδια λέγοντας ότι είναι "παράλογο" να θεωρείται πως μόνο ένας άνθρωπος και "σίγουρα όχι ένας γερμανός καγκελάριος", μπορεί να αντιμετωπίσει τα διεθνή προβλήματα.

Τα όρια της επιρροής της άλλωστε φάνηκαν στη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) που φιλοξένησε τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανία όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον Τραμπ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τον προστατευτισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης