ΠΡΟΣΩΠΑ

Το χαλούμι άλλαξε τη ζωή μιας πρόσφυγα από τη Συρία

CNNMoney/Razan Alsous/ Yorkshire Dama Cheese

Το 2012 ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έφτασε στις πύλες της Δαμασκού. Η Ραζάν Άλσους αποφάσισε πως ήρθε ο καιρός να φύγει από την πατρίδα της, όταν μια βόμβα εξερράγη έξω από το γραφείο του συζύγου της στην πρωτεύουσα.

Με τα τρία παιδιά τους, η Ραζάν και ο άνδρας της μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέντε χρόνια μετά, οι ζωές τους έχουν τελείως αλλάξει.

Από πρόσφυγας που ζητούσε άσυλο, η Ραζάν έχει μεταμορφωθεί σε επιχειρηματία της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, κερδίζοντας βραβεία για τα προϊόντα της, ενώ έχει αναγνωριστεί ακόμα και από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Αυτή είναι η ιστορία της:

Η πτήση από τη Δαμασκό

Η Ραζάν είχε εκπαιδευτεί ως τεχνικός ιατρικού εργαστηρίου και το 2012 σπούδαζε για να πάρει ακόμη ένα ακόμα πτυχίο, αυτό της φαρμακολογίας. Εκείνη και ο σύζυγός της Ραγκίντ Σαντούκ είχαν μεγάλα σχέδια: το ζευγάρι ευελπιστούσε να ξεκινήσει επιχείρηση στο χώρο του φαρμάκου μετά την αποφοίτηση της Ραζαν.

Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα.

Κι έπειτα, η Ραζάν δέχτηκε εκείνο το τηλεφώνημα από το σύζυγό της. Μια βόμβα είχε εκραγεί έξω από το γραφείο του προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

«Δεν μπορώ να δω τίποτα, βλέπω μόνο σκόνη», της είπε.

Ήταν καιρός να μετακομίσουν. Στο τέλος της εβδομάδας εκείνης, η οικογένεια βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο για τη Βρετανία.

Ο Σαντούκ είχε έναν αδερφό που ζούσε στο Huddersfield, μια πόλη στη βόρεια Αγγλία. Έμενε εκεί χρόνια και μιλούσε αγγλικά. Το ζευγάρι αποφάσισε να μείνει μαζί του μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα στη Συρία.

Η μετακόμισή τους θεωρητικώς ήταν προσωρινή, αλλά ο αδερφός του Σαντούκ κάτι ήξερε παραπάνω: τους συμβούλεψε να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Η καινούρια ζωή στην Αγγλία

Η Ραζάν είχε δύο άμεσα προβλήματα: 1. η οικογένειά της χρειαζόταν νόμιμη άδεια για να μείνει στην Αγγλία, 2. έπρεπε να βρουν τρόπο να τα βγάλουν πέρα.

Της χορηγήθηκε άσυλο μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι ο σύζυγός της να πάρει άδεια παραμονής και εργασίας στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, οι επαγγελματικές δεξιότητες της Ραζάν που είχε αποκτήσει στη Συρία, ήταν χωρίς αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα έπρεπε να κάνει επανεκπαίδευση, εάν ήθελε να δουλέψει σε εργαστήριο. Επί ένα χρόνο έψαχνε για δουλειά και το μόνο που κατάφερε ήταν να δουλέψει part time ως μεταφράστρια.

«Μερικές φορές ήμουν πολύ απογοητευμένη και κουρασμένη», θυμάται η Ραζάν. «Το να έχεις παιδιά, να μην έχεις καθόλου φίλους, κοινωνική ζωή, τίποτα σε αυτή τη χώρα, δεν είναι εύκολο», λέει στο CNNi.

Η Ραζάν αποφάσισε να κυνηγήσει το αρχικό όνειρο της οικογένειας: μια δική τους επιχείρηση.

Πηγή: CNNi/ Razan Alsous

Η επιχείρηση

Το χαλούμι ήταν το βασικό συστατικό στο πρωινό της οικογένειας στη Δαμασκό. Στα μαγαζιά της Βρετανίας, όμως, το έβρισκες μόνο κατά περιόδους και δεν ήταν το ίδιο καλό με αυτό της Συρίας.

Η Ραζάν -η οποία δεν είχε φτιάξει ποτέ ξανά τυρί στη ζωή της- είδε μια ευκαιρία. «Σε αυτό το σημείο είπα στο σύζυγό μου: «θα φτιάξω τυρί».

Πέρασε τον επόμενο χρόνο κάνοντας πειράματα στην κουζίνα προσπαθώντας να φτιάξει την αυθεντική γεύση του τυριού, χρησιμοποιώντας γάλα από το Yorkshire. Κάνοντας έρευνα αγοράς, απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι υπήρχε κενό που μπορούσε να καλύψει.

Η ίδια ανέφερε το σχέδιό της σε έναν σύμβουλο σε ένα τοπικό κέντρο εργασίας, ο οποίος την παρέπεμψε σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί επιχειρηματίες. Παρουσίασε το πλάνο εργασίας της και της χορηγήθηκε το ποσό των 3.150 λιρών.

Δεν ήταν αρκετά για να αγοράσει τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό, αλλά με λίγη ευφευρετικότητα τα κατάφερε με τα περιορισμένα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της. Επίσης, ο κουνιάδος της τη βοήθησε να χρησιμοποιήσει την κουζίνα ενός μαγαζιού. «Χωρίς αυτή την υποστήριξη δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε», λέει.

Τον Ιούνιο του 2014 δόθηκε άδεια στην Άλσους να παράγει και να πουλάει τυρί. Μόλις τέσσερις μέρες μετά, πουλούσε το τυρί της σε μια τοπική έκθεση τροφίμων. Εκεί γνώρισε τον πρώτο διανομέα της, ο οποίος της άνοιξε τον δρόμο προς την επιτυχία.

Τέσσερις μήνες μετά, το χαλούμι της κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα Παγκόσμια Βραβεία Τυριού, ανάμεσα σε 2.750 άλλα. Το 2015 πήρε το χρυσό.

Η γεύση της επιτυχίας

Ήταν μια επιτυχημένη ιστορία που γρήγορα ήρθε στην προσοχή του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την έχρισε πρέσβειρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2015.

«Η αναγνώριση από μια ανώτερη αρχή ως μετανάστη ή ξένου που έρχεται σε μια καινούρια χώρα, από τον πόλεμο ...ήμουν πολύ περήφανη γι’αυτό», τονίζει.

Πηγή: CNNi/ Razan Alsous

Δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε την επιχείρησή της, η Ραζάν κατάφερε να αποπληρώσει το αρχικό της δάνειο. Σήμερα δουλεύει με τέσσερις διανομείς, πουλώντας το τυρί της σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο μέχρι τη Σκωτία.

«Όταν ξεκίνησα, πάντα πίστευα ότι ήταν πολύ καλή ιδέα. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα σε αυτό το επίπεδο επιτυχίας σε μόλις τρία χρόνια», σημειώνει.

Η επιχείρηση μεγαλώνει και έχουν προσληφθεί δύο υπάλληλοι από την περιοχή. Πρόσφατα μετακόμισαν σε μεγαλύτερο εργαστήριο τα εγκαίνια του οποίου -σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας της Ραζάν- έγιναν από την πριγκίπισσα Άννα.

Για την Ραζάν, μοιάζει ένας κόσμος μακριά από τον πόλεμο. «Πίσω σου υπάρχει φωτιά, επομένως απλά τρέχεις και τρέχεις, είσαι κουρασμένος αλλά συνεχίζεις να τρέχεις και ξαφνικά βρίσκεσαι στον παράδεισο», καταλήγει.

How a refugee from Syria built an award-winning U.K. business

by Arthur Kirby @CNNMoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης