ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Google τιμά την Μαρί Χαρέλ, την δημιουργό του τυριού Καμαμπέρ, με το σημερινό της Doodle

Η Google τιμά την Μαρί Χαρέλ, την δημιουργό του τυριού Καμαμπέρ, με το σημερινό της Doodle
Google

Στο σημερινό της Doodle, η Google τιμά έναν όμορφο τρόπο τα 256α γενέθλιας της Μαρί Χαρέλ, που θεωρείται η δημιουργός του διάσημου τυριού Καμαμπέρ. Γεννήθηκε στις 28 του Απριλίου του 1761 στο Crouttes, μια κοινότητα στη βορειοδυτική Γαλλία με το όνομά της να έχει μείνει στην ιστορία της γαστρονομίας. 

Το Καμαμπέρ (γαλ. Camembert de Normandie AOC) είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.

Capture1
Capture2

Σύμφωνα με το θρύλο, η Μαρί ανακάλυψε το τυρί αυτό με την βοήθεια ενός μοναχού από το Brie που κρυβόταν τότε στο χωριό της κατά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης.

Capture3

Capture4

Το Καμαμπέρ παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα με την προσθήκη πυτιάς. Αφού ξεχωρίσει το τυρόπηγμα από το τυρόγαλο, τοποθετείται σε καλούπι με αλάτι και τα καλούπια με τη σειρά τους σε ειδικούς θαλάμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία που ονομάζονται Heloir (ελουάρ).

Τέλος, το τυρί ωριμάζει σε κελάρι για 3 εβδομάδες ενώ αναποδογυρίζεται κάθε μέρα.