ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαρίκα Κασιμάτη: Η Χανιώτισσα που «νίκησε» τον Μπέπε Γκρίλο και κατεβαίνει για δήμαρχος

Facebook/Marika Cassimatis

Δικαστήριο της Γένοβα δικαίωσε την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Γεωγραφίας, Μαρίκα Κασιμάτη και της δίνει το δικαίωμα να συμπεριληφθεί εκ νέου στις δημοτικές εκλογές, παρά την αποπομπή της από τον ιδρυτή του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο

Η κ. Κασιμάτη ήταν η αρχική υποψήφια που είχαν επιλέξει, μέσω διαδικτύου, οι εγγεγραμμένοι στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Όμως ο ιδρυτής του κινήματος, ο Μπέπε Γκρίλο, στα μέσα Μαρτίου είχε κρίνει άκυρη την επιλογή της από την βάση των εγγεγραμμένων, με την αιτιολογία ότι η 53χρονη αυτή καθηγήτρια είχε παραβεί κανόνες και αρχές που εμπνέουν την πολιτική του κίνηση.

«Συνέβη διότι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Roussau του Μ5S για την ανάδειξη του υποψηφίου για τη δημαρχία της Γένοβας στις δημοτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου 2017, δεν ελήφθησαν υπόψη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, που το κύριο όργανο έκφρασης της άμεσης δημοκρατίας (της θεμελιώδους αρχής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων) δεν λαμβάνεται υπόψη. Επιπλέον, εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν και μία πλήρης αποκήρυξη, με αυτόν τον τρόπο, της αρχής της διαφάνειας, καθώς δεν παρασχέθηκε για την αγνόηση τούτη του αποτελέσματος καμία αντικειμενική εξήγηση κι ο επικεφαλής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο αρκέσθηκε μόνον να δηλώσει «έχετέ μου εμπιστοσύνη». Εγώ πιστεύω πως αυτή η φράση, στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, δεν έχει εμφανή λόγο ύπαρξης», είπε η κ. Κασιμάτη για την υπόθεση σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θέλοντας να αποκαλύψει όλο το χρονικό της «κόντρας» της με τον Γκρίλο τόνισε: «...τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε το κάλεσμα για υποψηφιότητες για τη δημαρχία και τους δημοτικούς συμβούλους στη Γένοβα. Μόλις έκλεισαν οι υποψηφιότητες, μόνον οι υποψήφιοι για τη δημαρχία που είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 27 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή ψηφοφορία (δεύτερο επίπεδο εκλογής). Από τους 20 υποψηφίους μόνον δύο προκριθήκαμε για τη διαδικτυακή ψηφοφορία. Στις 14 Μαρτίου ψήφισαν 700 εγγεγραμμένοι στην κοινότητα της Γένοβας και εγώ κέρδισα με 362 ψήφους, ενώ ο έτερος υποψήφιος συγκέντρωσε 338 ψήφους.

Στις 17 Μαρτίου, ο Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε πως έφθασαν στα χέρια του ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως η λίστα μου είχε προβάλει δράσεις και απόψεις που αντίκειντο στο M5S (χωρίς ποτέ να παρουσιάσει τούτα τα πειστήρια και τα ντοκουμέντα) και δεν θέλησε να επικυρώσει τη λίστα επί τη βάσει του προτάγματος «έχετέ μου εμπιστοσύνη», ενώ ζήτησε ψηφοφορία σε πανεθνικό επίπεδο για να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του δεύτερου στην κατάταξη υποψηφίου με τις 338 ψήφους», είπε.

Ο δικαστικός αγώνας και η δικαίωση

Η Μαρίκα Κασιμάτη προσέφυγε στην δικαιοσύνη η οποία -αν δεν υπάρξουν άλλες ενστάσεις και εκπλήξεις- έκανε δεκτό το αίτημά της ότι πρέπει να πάρει μέρος στην κούρα για την εκλογή του νέου δημάρχου, σε δυο μήνες.

«Ε κι οι υποψήφιοι δημοτικοί μου σύμβουλοι, που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου, προσφύγαμε στα αστικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της πανεθνικής ψηφοφορίας (που αντίκειται επιπλέον στους κανονισμούς του Κινήματος για τις ψηφοφορίες για την τοπική αυτοδιοίκηση) και την επικύρωση της λίστας μας για τις εκλογές, δεδομένου ότι δεν υφίσταται καμία επαλήθευση σχετικά με την υποτιθέμενη δράση μας ενάντια στις αρχές του M5S».

«Δεν γνωρίζουμε επακριβώς το τι συνέβη, διότι δεν μπορέσαμε να δούμε τα ντοκουμέντα που επικαλούνται και για τα οποία μας κατηγορούν (υπάρχουν άραγε;) και κατόπιν να παρουσιάσουμε και τα δικά μας αντεπιχειρήματα», εξήγησε.

«Εμείς δρομολογούμε μία εκστρατεία για την αλήθεια, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Πολλοί ακτιβιστές, όχι μόνον από τη Γένοβα, αλλά κι από όλη την Ιταλία περιμένουν να καταλάβουν το τι πραγματικά έχει συμβεί. Ένα ανθρώπινο λάθος; Μία επιδερμική ανάλυση της κατάστασης; Μία αλλαγή πολιτικής πλεύσης που μετατρέπει το Μ5S σε κόμμα ιεραρχίας, όπου η βάση δεν έχει πλέον σημασία; Μας αρνούνται την αρχή της άμεσης δημοκρατίας; Θέλουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει κι ευελπιστούμε ότι την Παρασκευή 7 Απριλίου θ’ ανοίξουν τα χαρτιά τους», συμπλήρωσε με δεικτικό τρόπο.

Η κ. Κασιμάτη εξήγησε πως στάθηκε στο πλευρό του κινήματος κατά την περίοδο του Ιταλικού δημοψηφίσματος, δούλεψε σκληρά για την γραμμή Γκρίλο και όπως δήλωσε: «Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως χωρίς νομισματική κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, πρόοδος και κοινωνική δικαιοσύνη. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το οποίο μας έχουν επιβάλει προκαλεί ασφυξία στον πληθυσμό, τους νέους και τους συνταξιούχους, και στερεί από τις χώρες μας την προοπτική του μέλλοντος. Μία χώρα που δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις, επειδή πρέπει να πληρώνει τους τόκους από τα χρέη που οφείλει στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στην τρόικα, είναι καταδικασμένη σε μαρασμό».

Της απόφασης πλέον έπονται δύο αποτελέσματα. Από την μία ο νέος υποψήφιος δήμαρχος που είχε υποδείξει ο Γκρίλο, ο Λούκα Πιροντίνι, μετά την δικαστική αυτή απόφαση πρέπει να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα. Από την άλλη, όμως, η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια και υποψήφια δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει κατοχυρωθεί νομικά από τον ίδιο τον Γκρίλο.

Η σχέση της με την Ελλάδα

«Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα προηγείται κατά δύο χρόνια όσων συμβαίνουν στην Ιταλία σήμερα», είπε για την χώρα και μοιράστηκε την προσωπική της ιστορία σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα. «Όταν ψηφίζατε για το δημοψήφισμα του «Όχι», εγώ ήμουν στα Χανιά, την πόλη απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας μου και την οποία υπεραγαπώ πάντα, και ψήφισα κι εγώ με μεγάλο ενθουσιασμό. Θυμάμαι ήταν μία μεγάλη γιορτή στις πλατείες, μία μεγάλη συγκίνηση. Κατόπιν λίγες μέρες όμως υπήρξε η ανατροπή.

Δυστυχώς, χωρίς ενότητα κοινά συμφωνημένων πολιτικών και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην υποδούλωση στις πολιτικές της Γερμανίας».

«Παρατηρώ με πολλή προσοχή και πάθος την κατάσταση στην Ελλάδα. Βλέπω πόσο πολύ υποφέρει ο κόσμος, αλλά επίσης παρατηρώ και πόση εθνική υπερηφάνεια υπάρχει, κάτι που λείπει στην Ιταλία. Στην Ελλάδα φρονώ πως υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ του πληθυσμού και αυτό δίνει ελπίδες. Η Ελλάδα κι η Ιταλία στην ουσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

πηγή φωτογραφιών: Facebook/Marika Cassimatis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης