ΠΡΟΣΩΠΑ

Όλγα Κορμπούτ: Η γυμνάστρια-θρύλος που έβγαλε στο σφυρί τα μετάλλια της για να νικήσει την πείνα

facebook

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 η Όλγα Κορμπούτ είχε αφήσει τον κόσμο άφωνο με τις επιδόσεις της στη γυμναστική, που της χάρισαν τρία χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο, τα οποία όμως πρόσφατα αναγκάστηκε να βγάλει στο σφυρί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, η 61χρονη σήμερα Κορμπούτ, που από το 1991 ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Αριζόνα, έβγαλε σε δημοπρασία τα ολυμπιακά της μετάλλια, έναντι 183.300 δολαρίων.

«Τα μετάλλια έσωσαν την Κορμπούτ από την πείνα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της gazeta.ru, που αναφέρει ότι η αθλήτρια από τη Λευκορωσία έβγαλε στο σφυρί και άλλα προσωπικά της αντικείμενα, πέραν των ολυμπιακών της μεταλλίων, με το χρυσό που είχε κατακτήσει στο ομαδικό το 1972 να πωλείται έναντι 66.000 δολαρίων.

Σαράντα πέντε χρόνια πριν, η 17χρονη τότε αθλήτρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή, αψηφώντας τον νόμο της βαρύτητας κι εκτελώντας ένα εξωπραγματικό πρόγραμμα στους ασύμμετρους ζυγούς.

Πηγή: Facebook

Μάλιστα μία από τις ασκήσεις που εκτέλεσε πήρε και το όνομά της, η περίφημη «Korbut flip», έχει μείνει στην ιστορία, αν και μερικά χρόνια μετά απαγορεύθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Αν και η εκτέλεσή του προγράμματός της ήταν άψογη, οι κριτές της στέρησαν το πολυπόθητο δεκάρι, βαθμολογώντας την με 9,8, με τις αποδοκιμασίες του κοινού που βρισκόταν στο στάδιο να έχουν μείνει επίσης στην ιστορία.

Το «σπουργίτι από το Μινσκ», όπως ήταν το προσωνύμιο της μικροσκοπικής αθλήτριας-είχε ύψος μόλις 1,5μ- εντυπωσίασε κριτές και θεατές με τις επιδόσεις της και έγινε ένας από τους θρύλους της γυμναστικής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελώντας έμπνευση και πρότυπο για τις επόμενες αθλήτριες της ενόργανης, παγκοσμίως.

Η Κορμπούς κέρδισε ακόμη δύο μετάλλια, ένα χρυσό κι ένα ασημένιο, και στην επόμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1976 στο Μόντρεαλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης