Τζίνα Μίλερ: Η γυναίκα που τα έβαλε με την Τερέζα Μέι - και κέρδισε
Για τους οπαδούς του Bremain, ηρωίδα. Για τους υποστηρικτές του Brexit, προδότης. Πέρα από χαρακτηρισμούς και αφορισμούς, ωστόσο, η Τζίνα Μίλερ είναι σίγουρα ένα πρόσωπο καθοριστικής σημασίας για την ιστορία της Βρετανίας, καθώς, ως θεματοφύλακας νομιμοφροσύνης, έβαλε φρένο στη... σπουδή της Τερέζα Μέι και τις "συνοπτικές διαδικασίες" που δρομολογούσε η κυβέρνησή της για το Brexit.
Η Τζίνα Μίλερ (Gina Miller), 51 Μαΐων, γεννήθηκε στη Γουϊάνα και σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία.
Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Δούλεψε ως μοντέλο, καμαριέρα, έως ότου καταφέρει να επιβληθεί, ως διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων, στον ανδροκρατούμενο κόσμο των επενδύσεων, όπου ξεχώρισε για τους λυσσαλέους, πολλές φορές άνισους, αγώνες της για διαφάνεια. Λόγω της εμμονικής συνέπειάς της για διαύγεια σε ό,τι αναλάμβανε, «κέρδισε» το παρατσούκλι «μαύρη χήρα».
Στα 20 της, απέκτησε με τον πρώτο σύζυγό της ένα κορίτσι με νοητική υστέρηση. Το 2002, χώρισε το δεύτερο σύζυγό της, τραπεζίτη Τζον Μαγκουάιαρ, ο οποίος ήταν αντιευρωπαϊστής της δεξιάς πτέρυγας των Εγγλέζων Δημοκρατών (English Democrats).
Η Τζίνα Μίλερ κατά την είσοδό της στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου κρίνεται η προσφυγή της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγη ώρα αργότερα, η 51χρονη δικηγόρος έβγαινε θριαμβεύτρια σ'αυτήν την πρώτη μάχη με την βρετανική κυβέρνηση - REUTERS/Jonathan Brady/Pool
Το 2005, παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, διαχειριστή hedge funds, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.
Από το 2009, μέσω της οργάνωσης που ίδρυσε από κοινού με το σύζυγό της, υποστηρίζει ενεργά, προσφέροντας οικονομική βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων λιρών σε μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Εσχάτως, η φήμη της Τζίνα Μίλερ ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας της λόγω της πρωτοβουλίας της να υπερασπιστεί τη διαφάνεια στην εφαρμογή της λαϊκής ετυμηγορίας της 23ης Ιουνίου του 2016, κινώντας τις νομικές διαδικασίες ώστε η ενεργοποίηση του Brexit να μην ξεκινήσει δίχως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.
H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της κυβέρνησης Μέι και υπέρ της έναρξης των διαδικασιών με προαπαιτούμενο την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου, είναι μία πρώτη δικαίωση - αν όχι μία μεγάλη επιτυχία - για την 51χρονη δικηγόρο.
"Αναμφίβολα, το Brexit αποτελεί την πιο διχαστική υπόθεση μίας ολόκληρης γενιάς. Αυτή η μέρα σημαίνει πως οι βουλευτές που εμείς εκλέξαμε θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους, ώστε η κυβέρνηση να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο για τις διαπραγματεύσεις της εξόδου", τόνισε, μεταξύ άλλων, η ίδια...
Όπως δηλώνει σοκαρισμένη από την αντίδραση μέρους του κόσμου για μία υπόθεση όχι προσωπικής αντεκδίκησης αλλά υπέρ του κοινού καλού. Παραδέχεται πως οι προσωπικές επιθέσεις, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και οι απειλές κατά της ζωής της ξεκίνησαν από τη στιγμή που αποφάσισε να σύρει την κυβέρνηση στα δικαστήρια.
«Είναι εξωπραγματικό. Σκεφτόμουν: Έχω εμπλακεί σε μία δικαστική υπόθεση για την διαφύλαξη της νομιμότητας και του βρετανικού συντάγματος και αυτή τη στιγμή, ένα απόγευμα Κυριακής, πηγαίνω στο αστυνομικό τμήμα», έλεγε μια μέρα Νοεμβρίου, σε συνέντευξή της στον Guardian.