Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο
Με στόχο να προσθέσει ακόμη έναν χρυσό κρίκο στην αλυσίδα των μεταλλίων του, ταξίδεψε στο Ρίο ο Λευτέρης Πετρούνιας, προκειμένου να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ολυμπιακό μετάλλιο είναι το μόνο που λείπει από την μεγάλη συλλογή του Έλληνα γυμναστή, που έχει κρεμάσει στο στήθος του χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια κι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για... χρυσή διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Το 2015 ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν διεθνώς ο απόλυτος κυρίαρχος στο αγώνισμα των κρίκων. Και πώς να μην είναι, έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μονπελιέ, αλλά και στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Εκτός από την κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων, ο Λευτέρης Πετρούνιας το 2015 αναδείχθηκε και καλύτερος Έλληνας αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
Πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στη Γλασκώβη, που του έδωσε και το εισιτήριο για το Ρίο/Πηγή: EPA/ROBERT PERRY
Όμως, και η χρονιά που διανύουμε ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το Έλληνα πρωταθλητή. Στον τελικό του αγωνίσματός του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βέρνης ο Λευτέρης Πετρούνιας κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του, ενώ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα. Στόχος του νεαρού αθλητή, να... τριτώσει το καλό και φέτος, με την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στο Ρίο.
Ο αθλητής που γράφει «χρυσή» ιστορία στους κρίκους
Ο Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1990 στην Αθήνα και ήταν μόλις 5 χρονών όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στη γυμναστική, στον Πανιώνιο. Στα 12 του κρεμάστηκε για πρώτη φορά από τους κρίκους, και έκτοτε, με εξαίρεση μία τριετία-διάλλειμα από το άθλημα, κατεβαίνει από αυτούς μόνο για να... ανέβει στο βάθρο.
Από την προσπάθειά του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, το 2011/Πηγή: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Το ταλέντο του, η επιμονή του και η πειθαρχία του δεν άργησαν να φέρουν τις πρώτες διακρίσεις, με τον Λευτέρη Πετρούνια να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη το 2010, ενώ την ίδια χρονιά κατετάγη έκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γλασκώβης.
Μία χρονιά αργότερα, οι επιδόσεις του Έλληνα αθλητή φανέρωναν την επερχόμενη κυριαρχία του στους κρίκους. Η αρχή έγινε με την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους, ακολούθησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ στη συνέχεια ήρθαν οι πρωτιές σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα Ενόργανης Γυμναστικής, στη Γάνδη, στο Μάριμπορ και στην Οστράβα.
Οι πρωτιές άρχισαν να γίνονται... ρουτίνα για τον Λευτέρη Πετρούνια, που το 2012 πανηγύρισε πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά. Μόνη «παραφωνία» η 5η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, γεγονός που όμως δεν στάθηκε ικανό να του στερήσει την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.
Στιγμιότυπο από την προσπάθειά του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης /Πηγή: EPA/ROBERT PERRY
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατετάγη 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 2013, χρονιά που όμως αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα, Όσιγιεκ, ενώ παρέλαβε και το έπαθλο του νικητή στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG για τους κρίκους, καθώς ήταν ο καλύτερος στο όργανό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βάσει των πόντων, που συγκέντρωσε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το 2014 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, όμως στα Challenge Cups αρκέστηκε σε μια δεύτερη (Κότμπους) και μία τρίτη θέση (Όσιγιεκ), ενώ πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Σόφια της Βουλγαρίας και την έκτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νανίγκ της Κίνας.
Η στιγμή της εξόδου, στην προσπάθειά του στους αγώνες του Μονπελιέ/Πηγή: EPA/IAN LANGSDON
Το 2015 ήταν αναμφίβολα χρονιά-σταθμός για τον Λευτέρη Πετρούνια, που πέρα από τις πρωτιές και τις εξαιρετικές επιδόσεις του, είδε και μια άσκησή του στους κρίκους να παίρνει το όνομά του, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Πρόκειται για την άσκηση που εκτέλεσε ο Έλληνας αθλητής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς.
Την ίδια χρονιά τα χρυσά μετάλλια έπεφταν σαν... βροχή με τον Λευτέρη Πετρούνια να ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ, στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Μπακού, αλλά και στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι, όπου συγκέντρωσε 16.200 βαθμούς που είναι και η κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Σημαντικότερο όμως ήταν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς, διάκριση που του έδωσε και το «εισιτήριο» της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Στο βάθρο των νικητών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης/Πηγή: EPA/PETER SCHNEIDER
Συνηθισμένος στις πρωτιές, ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε κάτι λιγότερο από τα χρυσά μετάλλια και στις διοργανώσεις που έλαβε μέρος το 2016 και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας.
Μεταξύ των σημαντικών στιγμών της καριέρα του, ήταν και η στιγμή που ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, και στη συνέχεια το μεταλαμπάδευσε στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο τον Βραζιλιάνο πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.
Μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο/Πηγή: EPA/ANA-MPA/ALEXANDROS VLACHOS
Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες μας για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Παράλληλα όμως είναι ένα παιδί που πάλεψε στην ζωή του για να βρεθεί στην κορυφή μέσα από αντιξοότητες και προσωπικές θυσίες, όπως μάθαμε χάρη στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε για τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή η εταιρεία χορηγός του.