ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας, η θυελλώδης ζωή και η οριστική τελεία

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπό μια έννοια -ή και υπό πολλές έννοιες- ήταν ένας επιχειρηματίας που η πορεία του συμβάδισε με εκείνη της Ελλάδας. Πολυσχιδής, ο ορισμός του αυτοδημιούργητου, αμφιλεγόμενος κάποιες φορές και πάμπλουτος.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πέθανε σήμερα, 10 Μαρτίου, στα 82 του χρόνια, μετά από μακρά νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη εδώ και τρία χρόνια, κάτι που ήταν γνωστό τόσο στον ιδιωτικό του κύκλο όσο και στη δημόσια σφαίρα, από την οποία είχε αποσυρθεί εδώ και καιρό.

Ο Κοντομηνάς υπό μια έννοια -ή και υπό πολλές έννοιες- ήταν ένας επιχειρηματίας που η πορεία του συμβάδισε με εκείνη της Ελλάδας.

Για πολλούς ενσάρκωσε το απόλυτο όνειρο του φτωχού παιδιού που από την Ακαδημία Πλάτωνος έφτασε στις ΗΠΑ να κάνει μεγάλες μπίζνες και να συντρώγει με προέδρους, πρωθυπουργούς και τον Τομ Χανκς, στο κατάστρωμα του μέγκα γιοτ του, της Quintessa.

Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο βάρος όταν έχεις εξομολογηθεί ότι μέχρι τα 15 σου χρόνια «η σοκολάτα ήταν ένα όνειρο ζωής». Αποκτούν το βάρος της ταύτισης για όσους μεγάλωσαν πάμφτωχοι στη μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά μπορούσαν πάντα να πιστεύουν στο όνειρο του πλούσιου αυτοδημιούργητου.

Ο Κοντομηνάς ήταν πλούσιος και πράγματι αυτοδημιούργητος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Το ξεκίνημά του έγινε με κόστος το μοναδικό οικόπεδο του πατέρα του, τον οποίον έπεισε να πουλήσει για να τον στείλει στην Αμερική για σπουδές. Το οικόπεδο θα εξασφάλιζε το πρώτο έτος. Τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε μόνος του.

Όπως και έκανε, και αυτή ήταν η αρχή μιας μακράς πορείας στην οπoία ο Κοντομηνάς απέδειξε ότι και μπορούσε να «το βρίσκει μόνος του», αλλά και να πείθει τους άλλους να του δίνουν αυτό που ήθελε.

Ένα γύρισμα της τύχης τον έφερε στη Βυρηττό, τις καλές της εποχές, όταν ήταν το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», να σπουδάζει οικονομικά με υποτροφία την οποία πήρε από τους Αμερικανούς.

Όλα αυτά είναι κάπως χαμένα στο χρόνο και ίσως εν μέρει αποτελούν και προϊόν ενός εξωραϊσμένου μύθου, καμία σημασία δεν έχει, σημασία έχει ότι στη Βυρηττό ο Κοντομηνάς έμαθε τρία πράγματα: Την καλή ζωή, τις μπίζνες και ότι καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Όχι απαραίτητα μ' αυτήν τη σειρά. Ή ίσως και μ' αυτήν.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια, αποφάσισε να κάνει πράξη όσα έμαθε: Δουλεύοντας για λίγο στην Alico ως ασφαλιστής, διακρίνει το «κενό» και το 1969 ιδρύει την Interamerican, μαζί με τον παλιό και έμπειρο του κλάδου, Αλέξανδρο Ταμπουρά και μερικούς ακόμη οι οποίοι ήξεραν καλά την αγορά. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν το πραγματικό κεφάλαιο της εταιρείας.

«Πούλα και φτιάξε καινούργια»

Πώς γιγαντώθηκε, όμως, ταχύτατα η Interamerican;

Με τρεις τρόπους:

Πρώτον, ο Κοντομηνάς καταλάβαινε τη δύναμη του μάρκετινγκ, σχετικά άγνωστο πράγμα τότε στην Ελλάδα. Το όνομα Interamerican έκατσε στην αγορά υπέροχα, υπονοώντας μια διεθνή διασύνδεση, η οποία δεν υπήρχε.

Δεύτερον, ήταν πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων. Αν όχι ένα βήμα μπροστά, πάντως πανέτοιμος ανά πάσα στιγμή να τα εισάγει στην αγορά μέσω της εταιρείας του.

Τρίτον, ήταν ένας επιχειρηματίας που είχε διαρκώς στο μυαλό του το κόνσεπτ του «επιχειρηματικού ολοκληρωτισμού», αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Κάποια εποχή ο Κοντομηνάς είχε την ασφαλιστική, μια τράπεζα, τηλεοπτικό σταθμό, κλινική για να περιθάλπτονται οι ασφαλισμένοι του, διαγνωστικά κέντρα, ομόλογα για να επενδύουν, κοινώς τα πάντα.

Του βγήκε το σχήμα; Μέχρι κάποιου σημείου ναι. Ευρωκλινική, Interamerican και Interbank, όλα αυτά του απέδωσαν τόνους μετρητού όταν τα πούλησε πιστός στο αμερικανικό δόγμα, «πούλα και φτιάξε άλλα».

Το χρήμα έμπαινε ζεστό και επενδυόταν σε ριπή οφθαλμού, με επενδύσεις σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από την ψυχαγωγία μέχρι τις αεροπορικές υπηρεσίες, διότι ως γνωστόν στις μπίζνες sky is the limit.

Εκεί που χάλασε η συνταγή ήταν στα ΜΜΕ.

Ιδιοκτήτης ΜΜΕ και θέμα για τα ΜΜΕ

Ήταν μια εποχή που ΜΜΕ σήμαινε τηλεόραση και η τηλεόραση είναι ένα πανάκριβο και σπάνια αποδοτικό σπορ, τώρα πια το ξέρουμε όλοι, κάποιοι όμως το έμαθαν με τον πολύ δύσκολο τρόπο. Ο Κοντομηνάς πήρε τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μέσα από τον οποίο προχώρησε στο εγχείρημα του Alpha Digital και σε μια άδεια για εγκατάσταση υποδομών WiFi. Την ίδια εποχή μπήκε και στον ποδοσφαιρικό Άρη, άλλη μια μαύρη τρύπα εκατομμυρίων.

Όλα αυτά του κόστισαν άπειρα χρήματα.

Για κάποιο λόγο, ίσως και επειδή έτσι τον διαβεβαίωναν κάποιοι, είχε την πεποίθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο γιγάντωσε την Interamerican θα του έβγαινε και στα ΜΜΕ. Εκεί, όμως, βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα σε κολοσσιαία συμβόλαια -όπως το περίφημο της Ελένης Μενεγάκη- και σε έσοδα που σε καμία περίπτωση δεν αιτιολογούσαν τα κόστη.

Ενεχομένως και σε λανθασμένες στρατηγικές. Όταν κατανόησε τι συνέβαινε, ή μάλλον όταν αποφάσισε να το δει, έγιναν πολλά και διάφορα, ανάμεσα στα οποία και το τέλος της πολυφωτογραφημένης φιλίας του με την παρουσιάστρια.

Σε επίπεδο δημόσιας εικόνας ίσως η εποχή του Alpha να είναι και εκείνη που ήθελε μετά πιο πολύ να ξεχάσει ο Κοντομηνάς. Ο ίδιος υπήρξε πάντα μπον βιβάντ, δεν το έκρυψε ποτέ, όμως είναι άλλο να απολαμβάνεις ιδιωτικά τον πλούτο σου και άλλο αυτή η απόλαυση να γίνεται λεπτομερές ανάγνωσμα στα περιοδικά.

Εκείνη την εποχή της δημοσιότητας, μάθαμε για το Δημήτρη Κοντομηνά ότι είχε προσωπικό σεφ για σούσι, πόσα ακριβά αυτοκίνητα είχε στο γκαράζ του, πόσο κόστιζε το σκάφος του και κυρίως πώς διαχειριζόταν τις προσωπικές του σχέσεις με τις γυναίκες.

Ο Κοντομηνάς έκανε στη ζωή του ένα γάμο, με τη Φρίντα Κοντομηνά, μητέρα της κόρης του Μαρίας και μερικές σχέσεις οι οποίες ξεκινούσαν και τελείωναν όπως πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν οι σχέσεις: Ιδιωτικά.

Μέχρι που, μέσα από την ενασχόλησή του με την τηλεόραση, ο επιχειρηματίας έγινε και ο ίδιος «τηλεοπτικού ενδιαφέροντος» πρόσωπο. Η προσωπική του ζωή ήρθε στο επίκεντρο και γράφτηκαν χιλιάδες κείμενα και ρεπορτάζ για τη σχέση του με την τότε παρουσιάστρια του Alpha, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.

Λεπτομέρειες που μπορεί να αφορούν μια απογευματινή συγκέντρωση με καφέ και γκόσιπ, στην πραγματικότητα όμως ούτε προσθέτουν ούτε και αφαιρούν τίποτα από την πραγματική του ιστορία, την επιχειρηματική.

Πόσο πλούσιος ήταν ο Κοντομηνάς;

Γύρω απ' αυτήν την τελευταία ερώτηση, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά, τα οποία οφείλονται κατά πολύ στο γεγονός ότι η οικονομική του αυτοκρατορία ήταν αμιγώς προσωποκεντρική.

Και το βασικότερο ερωτηματικό αφορά στο πόσα χρήματα είχε ο Κοντομηνάς, ο οποίος μετά την «περίοδο Alpha», αποφάσισε να απέχει από τη δημοσιότητα και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Αμερική, όπου ζει η κόρη του. Εκεί δεν ξέρει κανείς πόσα χρήματα άφησε πίσω του και σε ποια μορφή.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εν Ελλάδι επιχειρήσεις του αλλά και η προσωπική του περιουσία ήταν σε όχι και τόσο καλή, μάλλον προς το δεινή κατάσταση, καθώς δανεισμός, κρίση και ενεχυριάσεις την κατέφαγαν.

Επίσης ξέρουμε ότι πριν από λίγα χρόνια επανέκαψε στον ασφαλιστικό τομέα με εταιρεία που ίδρυσε στην Κύπρο, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγέθους Interamerican.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια περιουσία που κάποια στιγμή υπολογιζόταν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εξανεμίστηκε εντελώς, παρά τις όποιες επιχειρηματικές αστοχίες.

Την επιχειρηματική του πορεία συνόδευσαν μερικές αμφιλεγόμενες στιγμές, όπως οι παραπομπές του τόσο για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και για την υπόθεση των ομογενών στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία σε σχέση με συμβόλαια της Interamerican.

Η πρώτη είχε ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου, καθώς ο Alpha άνοιξε μετά την παραπομπή του επιχειρηματία το θέμα Βατοπέδι, που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την τότε κυβέρνηση. Ο Κοντομηνάς κρίθηκε τελικά αθώος για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το 2020.

Μοναδική κληρονόμος του είναι η κόρη του. Η οποία, μαζί με τους δικηγόρους της οικογένειας, είναι ίσως η μόνη που ξέρει την πραγματική περιουσία του πατέρα της.

Μαζι με τον Κοντομηνά κλείνει ένα ακόμη κεφάλαιο μιας ολόκληρης επιχειρηματικής και κοινωνικής περιόδου της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης