Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Η ζωή και το έργο του δασκάλου του Αϊνστάιν
Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (18 Απριλίου) από τον θάνατο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, του σημαντικότερου για πολλούς επιστήμονα του 20ου αιώνα. Κι ενώ για τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής επιστήμονα γνωρίζουμε αρκετά, φαίνεται πως αυτό που μας... διαφεύγει είναι ότι ο "δάσκαλός" του ήταν ελληνικής καταγωγής.
Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον ελληνικής καταγωγής μαθηματικό, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιστημονικό έργο του Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Μέσα από αυτή τη λαμπρή επιστημονική καριέρα του, ξεχωρίζει και η σχέση του με τον Αϊνστάιν, όπου μέσα από την αλληλογραφία τους προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή σε τρεις δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Για το σημαντικό έργο του ελληνικής καταγωγής μαθηματικού και τη σχέση του με τον Νομπελίστα φυσικό, μίλησε στο CNN Greece ο κ. Νίκος Λυγερός, επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή", σημειώνοντας πως «οι δύο άνδρες είχαν μία αλληλογραφία πάνω στο θέμα των τεχνικών προβλημάτων όσον αφορά τα μαθηματικά στοιχεία της θεωρίας της γενικής σχετικότητας».
Πηγή: Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Η επιστολή του Αϊνστάιν στον Καραθεοδωρή
Ο Αϊνστάιν αναγνώρισε την βοήθεια που δέχτηκε από τον Κ. Καραθεοδωρή, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των δύο επιστημόνων.
Σε μία επιστολή αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή γράφει:
"Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα.
Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.
Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς
Δικός σας Α. Αϊνστάιν».