ΠΡΟΣΩΠΑ

Κριμιζής στo CNN Greece: H αναζήτηση νερού η επόμενη πρόκληση στην εξερεύνηση του διαστήματος

Την ανάγκη για την ύπαρξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η εξερεύνηση του διαστήματος, διατυπώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ένας από τους γνωστούς επιστήμονες της ελληνικής διασποράς και ένας εκ των κορυφαίων αστροφυσικών και ερευνητών της NASA.

Ο δρ. Κριμιζής, ο οποίος συμμετέχει ως ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί 10-15 Μαΐου, επισημαίνει ότι η επόμενη πρόκληση στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι ο εντοπισμός υδάτινων πόρων στο ηλιακό σύστημα μας αλλά και το πώς θα καταφέρουμε να δούμε πέρα από το σύνορο του Ήλιου με τον γαλαξία μας.

Θεωρεί ότι η συνεργασία Ευρώπης – ΗΠΑ στο χώρο του διαστήματος μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ αναφέρεται και στο πως έχει βοηθήσει η εξερεύνηση του διαστήματος σε μία από σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας.

Έχοντας μία εντυπωσιακή και πολύχρονη καριέρα στο χώρο της έρευνας και του διαστήματος, ποια είναι η ανάμνηση εκείνη που έχετε περισσότερο έντονη από ποτέ;

Η επιλογή από τη NASA του εργαλείου που είχε αναπτύξει η ομάδα μου, το Low Energy Charged Particle (LECP), το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις αποστολές του Voyager 1 και του Voyager 2 για την εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών και τελικώς των ορίων του ηλιακού μας συστήματος με τον γαλαξία. Αυτά τα διαστημόπλοια ταξιδεύουν εδώ και σχεδόν 44 χρόνια!

Τι είναι αυτό που κάνει την ενασχόληση με το διάστημα τόσο ενδιαφέρουσα;

Θα έλεγα ότι είναι πως εξερευνούμε νέους κόσμους, αχαρτογράφητα νερά και χρησιμοποιούμε τεχνολογίες του αύριο για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε επιταχύνει ως ανθρωπότητα την έρευνα που σχετίζεται με το διάστημα;

Υπάρχει πάντα η περίπτωση να κάνεις πράγματα με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν για ότι κάνουμε. Οπότε το να είμαστε επιλεκτικοί και να αναζητούμε το καλύτερο δυνατό ήταν μέχρι τώρα μία καλή μεθοδολογία και αποδείχθηκε αποτελεσματική στο να έχουμε πετύχει νέες ανακαλύψεις.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα επόμενα βήματα της ανθρωπότητας όσον αφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος;

Η αναζήτηση νερού στο ηλιακό σύστημα, όπως οι υπόγειοι ωκεανοί στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, και τον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου, τα πιθανά υπόγεια κοιτάσματα στον Αρη, και τον πάγο στη Σελήνη. Και η υπόσχεση για πιθανή βιολογική δραστηριότητα, παλαιότερα ή και τρέχουσα, σε κάποια από αυτά τα περιβάλλοντα. Επίσης, να δούμε τι υπάρχει πέρα από το σύνορο του Ήλιου με τον γαλαξία, πολύ πιο μακριά από εκεί που έχουν φθάσει τα δύο διαστημόπλοια Voyager, χρησιμοποιώντας ένα διαστρικό ανιχνευτή (interstellar probe).

Τι μπορεί, πραγματικά, να μας προσφέρει το διάστημα και η εξερεύνηση του προκειμένου η ανθρωπότητα να συνεχίσει την εξέλιξη της;

H «εποχή του διαστήματος» έχει ήδη αλλάξει την καθημερινότητα μας με εφαρμογές όπως είναι η δορυφορική πλοήγηση (GPS), η βραχυχρόνια και μακροχρόνια πρόβλεψη των μετεωρολογικών φαινομένων, τις τηλεπικοινωνίες, τις υπηρεσίες προειδοποίησης αλλά και αποφυγής φυσικών καταστροφών, όπως άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ώθησε την τεχνολογική εξέλιξη σε κατευθύνσεις που επηρεάζουν τον πολιτισμό μας σε συνολικό επίπεδο. Και μία ημέρα θα απαντήσουμε στο υπαρξιακό ερώτημα αν είμαστε μόνοι σε αυτό το αχανές σύμπαν.

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος; Και τι πρέπει να κάνει;

Η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ηγέτη αλλά επέλεξε να ακολουθήσει τις ΗΠΑ όσον αφορά σημαντικά και μεγάλα βήματα στο διάστημα. Ο ανταγωνισμός του παρελθόντος έχει αντικατασταθεί από τη συνεργασία και αυτό είναι μία καλή εξέλιξη. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο.

Έχετε ασχοληθεί με τη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην διαστημική βιομηχανία. Έχουμε τις δυνατότητες ως χώρα να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο; Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε;

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε καινοτόμα projects στο χώρο του διαστήματος, αλλά μέχρι τώρα έχει επιλέξει να μην το κάνει. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών από το διάστημα για να σχεδιάσουμε εφαρμογές και προϊόντα για πολλές δραστηριότητες όπως είναι η παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, η αντιμετώπιση καταστροφών, η πλοήγηση, η γεωργία ακριβείας, η ασφάλεια, για να αναφέρω μόνο μερικές. Αλλά πρέπει να οργανώσουμε τις πολλές σπασμωδικές -αυτή τη στιγμή- δραστηριότητες σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα βοηθήσει τη χώρα. Η πρόκληση είναι η διαχείριση αυτού του σχεδίου!

Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο χρόνο, υπάρχουν κάποιες επιλογές που θα αλλάζατε;

Αν εννοείτε στην καριέρα, τότε η απάντηση είναι πως όχι! Ήμουν εξαιρετικά τυχερός ώστε να είμαι στο κατάλληλο μέρος τη σωστή στιγμή με τους κατάλληλους ανθρώπους για να έχουμε σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πως θα μπορούσα να περιμένω ότι θα είχα στείλει εργαλεία και αποστολές σε κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος σε μία ζωή;

Ποια είναι η συμβουλή που θέλετε να δώσετε σε όσα νεαρά παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα;

Η συμβουλή μου είναι αυτή που διασφαλίζει την επιτυχία παντού: ακολούθησε τα όνειρα σου, προσπάθησε να εργάζεσαι σκληρά και να επιδιώκεις την αριστεία σε οτιδήποτε και αν κάνεις, και επιπλέον να έχεις στο σύστημα αξιών σου την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αξιοκρατία.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Υπάρχει κάτι σε αυτή τη διάρκεια των 2 αιώνων που χαρακτηρίζει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο τους Έλληνες ως λαό;

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση! Από την πλευρά ενός Έλληνα της διασποράς, θα έλεγα ότι είναι η μη ύπαρξη του φόβου όταν πηγαίνεις σε ξένα μέρη, η επιτυχία μέσα από την επιμονή και την σκληρή δουλειά και στη συνέχεια να μην ξεχνάς από που ξεκίνησες επιστρέφοντας για να βοηθήσεις. Πάρα πολλοί από τους ήρωες της επανάστασης αλλά και τους ηγέτες αυτής της χώρας τους τελευταίους δύο αιώνες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με την ελληνική διασπορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης