Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή του μέσα από 12 φωτογραφίες
Ανανεώθηκε:
Ο εμβληματικός Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 60 ετών.
Η ευρεία αναγνώριση ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών παγκοσμίως ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα και αποκορύφωμα της δόξας του θεωρείται το 1986 όταν οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό.
Τότε ήταν που έβαλε και δύο από τα διασημότερά του γκολ.
Στην επαγγελματική του καριέρα, «έσπασε» δύο φορές το ρεκόρ των ακριβότερων μεταγραφών: στη Μπαρτσελόνα το 1982 και το 1984 στη Νάπολι, με την οποία έπαιξε συνολικά 188 παιχνίδια και κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο της Serie A καθώς και το Κύπελλο UEFA.
Το 1991 η αξιοθαύμαστη καριέρα του «πάγωσε» καθώς εντοπίστηκαν στον οργανισμό του ναρκωτικές ουσίες. Ο Μαραντόνα τότε τιμωρήθηκε με 15 μήνες εκτός δράσης.
Μετά τον αποκλεισμό του συνέχισε να αγωνίζεται ως το 1997 και αργότερα, επέστρεψε σε διοικητική θέση.
Το 2008 ανέλαβε προπονητής της Εθνικής Αργεντινής την οποία οδήγησε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική.
Μέχρι τη μέρα του θανάτου του, ο Μαραντόνα ήταν προπονητής της Χιμνάσια ι Εσγρίμα ντε Λα Πλάτα.
Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο θρυλικός παίκτης είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα που του είχε δημιουργήσει αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Το χειρουργείο είχε στεφθεί με επιτυχία, ωστόσο, η ψυχολογική του κατάσταση ήταν άσχημη.
Πένθος και θλίψη στην Αργεντινή
Πένθος και θλίψη: Αυτά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- κοινότητα, που προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Στην περιοχή της Μπόκα, στο Μπουένος Άιρες, αλλά και στην Ευρώπη, στη Νάπολη και στη Βαρκελώνη, όπου μεγαλούργησε ο Μαραντόνα, η θλίψη και το πένθος κυριαρχούν στους απλούς ανθρώπους.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες αποφάσισε τριήμερο εθνικό πένθος έχει αποφασίσει τρεις ημέρες εθνικού πένθους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πρώην σύζυγός του Μαραντόνα, Κλαούντια Βιγιαφάνιε και οι δύο κόρες τους, Ντάλμα και Τζιανίνα, έφθασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο προεδρικό μέγαρο, ακολουθούμενες από εν ενεργεία και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και φυσικά από τους συμπαίκτες του, τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986. Εκεί μεταφέρθηκε και η σορός του Μαραντόνα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί μπροστά στο «Casa Rosada» για να αποχαιρετήσουν το είδωλό τους.
«Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες πάρα πολύ χαρούμενους. Ήσουν ο καλύτερος απ΄ όλους. Ευχαριστώ που υπήρξες Ντιέγκο», δήλωσε ο Φερνάντες.
Τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας, δείχνουν ότι ο Μαραντόνα πέθανε από «δευτερογενές οξύ πνευμονικό οίδημα, που επιδείνωσε την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και συγκεκριμένα μια καρδιά με διασταλμένη καρδιομυοπάθεια».
Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας κοντά στα γήπεδα των συλλόγων όπου ο Μαραντόνα έπαιξε ποδόσφαιρο. Από το Μπουένος Άιρες (Αρχεντίνος Τζούνιορς και Μπόκα Τζούνιορς), στο Ροζάριο (Νιούελς Ολντ Μπόϊς) και στην Λα Πλάτα, όπου διετέλεσε προπονητής μέχρι τον θάνατο του. Αλλά το ίδιο συνέβη και στο γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ, της «μισητής αντιπάλου» της Μπόκα Τζούνιορς. Αλλωστε, ο Μαραντόνα ήταν και παραμένει ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει τους Αργεντινούς.
Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Οβελίσκο της πρωτεύουσας, ένα παραδοσιακό μέρος για τον εορτασμό αθλητικών εκδηλώσεων.