ΠΡΟΣΩΠΑ

Δικαιώθηκε ο Αυστριακός Σρεμ, έχασε το Facebook

Δικαιώθηκε ο Αυστριακός Σρεμ, έχασε το Facebook

Από τα ιντερνετ καφέ της Βιέννης μέχρι τις αίθουσες του ανώτατου δικαστηρίου, η δύο ετών διαμάχη νεαρού φοιτητή της νομικής με το Facebook αλλά και την ομαδική παρακολούθηση που διαπράττει η Αμερικανική κυβέρνηση μέσω αυτού, κορυφώθηκε την Πέμπτη, μεσα σ' ένα τοπίο που μάλλον τάραξε τον επιχειρηματικό κοσμο

O Max Schrems, 28 ετών και χρήστης του Facebook ολοκληρώνει το Ph.D του στην νομική, στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ενδιαφέρθηκε για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ σπούδαζε για ένα εξάμηνο στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια.

Ξεκίνησε νομική διαμάχη και μάλιστα προχώρησε και σε μήνυση με αποτέλεσμα να προκαλέσει μία "έκρηξη" δημοσιοποίησης δεδομένων σε περισσότερες από 4.000 εταιρείες, όπως η Google, το Facebook αλλά και η IBM.

"Ο Μαξ Σρεμ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Τι συνδυασμός! Δύο νέοι άνθρωποι που προκάλεσαν βαριές επιπτώσεις στο παγκόσμια σύστημα προστασίας δεδομένων", έγραψε ο Stewart Room, συνεργάτης του PwC.

Όπως πολλοί κάτοικοι στη Βιέννη έτσι και ο Σρεμ είχε ως στέκι μία καφετέρια, την παραδοσιακή Ritter σε έναν δρόμο γεμάτο καταστήματα. Ήταν κάτι σαν δεύτερο σπίτι όπου περνούσε πολύ χρόνο και δεχόταν επισκέπτες.

Το 2013, ο πρώην πράκτορας της NSA, Σνόουντεν, αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα Prism (πρίσμα) των ΗΠΑ, το οποίο αλίευε πληροφορίες κατευθείαν από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε επανειλημμένα αρνηθεί πως ήταν η "πίσω πόρτα" για τους Αμερικανούς κατασκόπους.

Ο Screms δεν πείστηκε, ξεκίνησε τη διαμάχη και βρήκε - συμπλήρωσε την λίστα του με 22 παράπονα κατά του Facebook στην Ιρλανδία, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η διεύθυνση στην Ευρώπη. Έστησε αμέσως μία ιστοσελίδα η οποία ονομάστηκε Ευρώπη εναντίον Facebook (europe-v-facebook.org), με στόχο να είναι σίγουρο πως τα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων απέναντι σε τεχνολογικούς γίγαντες, όπως το Facebook, είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Στη συνέχεια υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιρλανδέζικη Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων για να σταματήσει η εταιρεία να στέλνει δεδομένα Ευρωπαίων στους αμερικανικούς σέρβερ. Αιτιολόγησε τη διαμαρτυρία λέγοντας πως υπήρχε σοβαρό ρίσκο να "κλέβει" τα στοιχεία η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η διαμαρτυρία απορρίφθηκε ως "επιπόλαια και κακόβουλη".

Αλλά ο Schrems επέμεινε και άσκησε έφεση. Τελικά η υπόθεσή του οδηγήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο την Τρίτη επί της ουσίας δικαίωσε τον Αυστριακό φοιτητή.

"Οι πολίτες τώρα μπορούν πολύ περισσότερο να ασκήσουν επιρροή και να επιζητήσουν σχήμα δικαίου", είπε η Paula Barrett, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Eversheds.

Ο Σνόουντεν, που χωρίς τη βοήθεια του η νίκη του Schrems δεν θα ήταν δυνατή, είπε ο ίδιος ο Βιεννέζος, συνεχάρη τον ακτιβιστή μέσω Twitter.

"Συγχαρητήρια Max Schrems. Άλλαξες τον κόσμο, τον έκανες καλύτερο".

Πηγή: Reuters (Editing by Tom Heneghan)