ΠΡΟΣΩΠΑ

Γώγος στο CNN Greece: Μας ανησυχεί η έξαρση της νόσου στα Βαλκάνια, αλλά δεν είναι δεύτερο κύμα

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μπορεί να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έχουμε αυτή την στιγμή, δεύτερο κύμα πανδημίας, ξεκαθαρίζει στο CNN Greece, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, στην Παθολογική Κλινική του παν. Νοσοκομείου Πατρών Ρίο, Χαράλαμπος Γώγος.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας, καθώς η διασπορά σε όλη τη χώρα, είναι μικρή, με εξαίρεση τις εστίες στην Ξάνθη και τη Β. Ελλάδα όπως λέει.

Και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος, ρωτάμε τον καθηγητή. Θα πρέπει να παρακολουθούμε επισταμένως, τον δείκτη R0 και RΤ και να κινητοποιηθούμε. Εφόσον είναι κάτω από το 1, είμαστε ήσυχοι και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Στην Ξάνθη, η νόσος δεν εξαφανίστηκε ποτέ…

Αναφορικά με την έξαρση στην Ξάνθη, ο κ. Γώγος αναφέρει ότι «εκεί υπάρχει μείζον πρόβλημα, διότι όπως όλα δείχνουν, η νόσος δεν εξαφανίστηκε ποτέ, ενώ με την συνδρομή κάποιων ασυμπτωματικών και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα κρούσματα αυξάνονται και η νόσος δεν σβήνει …

Και όταν λέμε κατάλληλες συνθήκες, εννοούμε το Ραμαζάνι και τις θρησκευτικές τους συνήθειες, τους κλειστούς χώρους, με αποτέλεσμα να έχει γίνει διασπορά η οποία παραμένει. Επιπλέον, τα μέτρα δημόσιας υγείας των πολιτών είναι περιορισμένα (και δεν τηρούνται), ωστόσο ελπίζω, να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση».

Τι φοβάστε αλήθεια για το φετεινό καλοκαίρι και το επόμενο διάστημα που η Ελλάδα, επανέρχεται σε μία κανονικότητα, ρωτάμε τον καθηγητή.

Φοβάμαι την παρουσία κρουσμάτων σε συνθήκες υπερμετάδοσης, όπου τα κρούσματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν, είτε με εισαγόμενα, είτε με τοπικά περιστατικά. Φοβάμαι τις ανεξέλεγκτες συναθροίσεις του κόσμου, τη μη εφαρμογή των μέτρων αλλά και τη μη κατάλληλη επιτήρηση των μέτρων.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι με υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτό το καλοκαίρι, θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και θα πρέπει όλοι να προσέχουμε και να μάθουμε να διασκεδάζουμε με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών, οι οποίοι, θα πρέπει να γεμίζουν τον χώρο με λιγότερους πελάτες. Εκτιμώ, ότι στην εστίαση τα πράγματα είναι καλύτερα.

Τα μέτρα πάντως που έχουν ληφθεί για τα νησιά, είναι ικανοποιητικά, ενώ και οι τουρίστες, θα πρέπει να τα σεβαστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος αναφέρει, ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το κακό σενάριο. Μακάρι να εντοπίσουμε εγκαίρως το κρούσμα, όταν αυτό έρθει προσθέτει.

Όχι στην καραντίνα, ακόμη και την τοπική…

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τοπικών καραντινών, ο κ. Γώγος είναι απόλυτα ξεκάθαρος: δεν είμαι υπέρ καμιάς καραντίνας, διότι βλάπτει και την υγεία και την οικονομία, αναφέρει.

Σε ερώτηση εάν το δεύτερο κύμα έρθει τελικά το φθινόπωρο, ο συνομιλητής μας απαντά: Μακάρι να μην έρθει το δεύτερο κύμα, ωστόσο και εάν έρθει, είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι πλέον. Έχουμε γνώση και εμπειρία τώρα, και όλα θα γίνουν με τη διαδικασία αυτής της εμπειρίας. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες υγειονομικές δομές, καλύτερα μέτρα προστασίας και καλύτερη γνώση τόσο από φαρμακευτική πλευρά, όσο και από την ιατρική και η προσέγγιση θα είναι καλύτερη. Εκτιμώ, ότι θα διαχειριστούμε τη νόσο όπως πρέπει. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ανησυχία για τα βαλκάνια

Αναφορικά με την υποτροπή που εμφανίζουν μερικές χώρες, όπως Κορέα, Γερμανία (με R0 μάλιστα πολύ ψηλά στο 2,7) αλλά και οι γειτονικές βαλκανικές, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι είναι σίγουρα ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτείται μεγάλη προσοχή κυρίως στις οδικές οδούς. Είμαστε μία χώρα που δεν έχει σηκώσει τείχη, και δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι και με την Ιταλία ακόμη, συμπληρώνει…

Σε ερώτηση εάν θα έκανε διακοπές το φετεινό καλοκαίρι, ο καθηγητής απαντά, ότι θα έκανε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας, δηλαδή μάσκα, καθαρά χέρια και αποστάσεις. Όσον αφορά το μεταφορικό μέσο, επισημαίνει ότι σίγουρα το αυτοκίνητο είναι η πιο ασφαλής επιλογή, ωστόσο σε κάθε μέσο, χρειάζονται τα μέτρα προστασίας.

Τελικά κ. καθηγητά, αυτός ο ιός έδειξε τις αντοχές μας, αλλά και την αλληλεγγύη και το συνεργατικό πνεύμα μας, ενώ μας εξέπληξε, καθώς οι πλέον ισχυρές χώρες (οι οποίες φέρθηκαν και με την ανάλογη εγωπάθεια) καταποντίστηκαν, όσον αφορά τα δημόσια συστήματα υγείας τους και τη διαχείριση της νόσου, ρωτάμε τον κ. Γώγο.

«Αυτός ο ιός, έδειξε σε όλους πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο ίσοι όλοι μας, απέναντι σε μία τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση. Είδατε ότι δεν έγιναν διακρίσεις και νόσησαν επώνυμοι, ανώνυμοι, νοσηλευτές, γιατροί, χτυπήθηκαν χώρες με υψηλή έρευνα, με ιστορία στην Ιατρική επιστήμη. Διαπιστώσαμε, ότι κινδυνεύουμε όλοι μας στον ίδιο βαθμό και ότι αυτό που απαιτείται, είναι μία παγκόσμια τάση, που θα διασφαλίζει το αγαθό της δημόσιας υγείας, και την αλληλεγγύη. Ευελπιστούμε να βγει το εμβόλιο κατά του COVID -19 και να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό καθώς επίσης και να μην υπάρχουν περιορισμοί στην περίθαλψη», απαντά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης