ΠΡΟΣΩΠΑ

Πώς ένας Αμερικανός δικηγόρος παράτησε καριέρα και έγινε «Έλληνας» συγγραφέας θρίλερ

Ο Τζέφρι Σίγκερ, 75 ετών, δεν είχε σκοπό να γράψει δέκα βιβλία για την Ελλάδα. H Ελλάδα, όμως, τον γοήτεψε και μέσα στα νησιά της, αλλά και στην πόλη ανακάλυψε κρυμμένες ιστορίες. Όπως λέει ο ίδιος στο CNN Greece, αισθάνεται Έλληνας και οι περιπέτειές του τον έκαναν μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Παρόλο που το όνειρο του Σίγκερ ήταν να γίνει συγγραφέας δεν ξεκίνησε έτσι… Ο πατέρας του θεώρησε ότι ως συγγραφέας δεν θα έβγαζε χρήματα και για αυτό του είπε να γίνει δικηγόρος.

Όταν μετά από κάποια χρόνια, ο Σίγκερ γνώρισε μια φίλη σε μια εκδήλωση και της εκμυστηρεύτηκε ότι αυτό που του αρέσει να κάνει είναι να γράφει, εκείνη αποφάσισε να τον βοηθήσει.

«Την επόμενη μέρα μου έστειλε ένα email που έλεγε: “Μια φορά και έναν καιρό…” Και εγώ το συνέχισα… Έγραψα ένα βιβλίο έτσι».

Ο Σίγκερ δεν σταμάτησε εκεί. Ξεκίνησε να γράφει κι άλλα βιβλία, μέχρι που μια μέρα κάποιος του είπε ότι εάν θέλει να γίνει πετυχημένος πρέπει να παρατήσει τη δουλειά του ως δικηγόρος και να ασχοληθεί μόνο με αυτό.

«Ήξερα ότι θα έβγαζα παραπάνω χρήματα ως δικηγόρος παρά ως συγγραφέας, όμως δεν θα ήμουν ευτυχισμένος» λέει ο Σίγκερ. «Έτσι στα 55 μου χρόνια το πήρα απόφαση και δεν ξαναγύρισα ποτέ στη δικηγορία».

Για το πρώτο του βιβλίο, "Murder in Mykonos" («Δολοφονία στη Μύκονο»), ο Σίγκερ εμπνεύστηκε από το αγαπημένο του νησί στην Ελλάδα και ήθελε να συνδυάσει όλα τα στοιχεία του νησιού όπως την πολιτική, την κοινωνία και τους ανθρώπους.

«Συνειδητοποίησα ότι ο καλύτερος τρόπος να γράψω μια τέτοια ιστορία είναι να βρω έναν κίνδυνο που θα ενώσει όλο το νησί… Τι καλύτερο από το να βάλω σε αυτό το όμορφο νησί έναν δολοφόνο και πέντε ή έξι ύποπτους που θα μου έδιναν την ευκαιρία να αναλύσω τις διαφορετικές προσωπικότητες των ανθρώπων στο νησί».

Ο ίδιος εξηγεί ότι όταν ένα βιβλίο βασίζεται πάνω σε ένα φόνο, πραγματεύεται ένα πλήγμα στην κοινωνία το οποίο πρέπει να λυθεί για να αποκατασταθεί τάξη.

Έτσι το "Murder in Mykonos" έγινε το νούμερο ένα bestseller αγγλικό βιβλίο στην Ελλάδα.

Γιατί, όμως, από όλα τα μέρη του κόσμου ο Σίγκερ διάλεξε την Μύκονο;

Όταν o Σίγκερ επισκέφτηκε πρώτη φορά το νησί ένιωσε ότι βρισκόταν σπίτι του. Χωρίς να το ξέρει, στη πρώτη του βόλτα ξεκίνησε η καριέρα του…

«Εκεί που περπατούσα στα σοκάκια κάποιος από ένα κοσμηματοπωλείο με χαιρέτησε και μου είπε να μπω στο μαγαζί του και εγώ ενοχλημένος σκέφτηκα ότι θέλει να μου πουλήσει πράγματα. Τον λέγανε Τάσο Σταμούλη και τελικά έγινε ο καλύτερος μου φίλος. Χάρη σε αυτόν γνώρισα όλο το νησί και με “βάφτισαν” Αμερικανό Μυκονιάτη» είπε ο ίδιος.

Μια νύχτα ο Σίγκερ και ο Σταμούλης τρώγανε σε μια ταβέρνα. Παρόλο που όλους τους μήνες που οι δύο φίλοι έκαναν παρέα, ο Σταμούλης θεωρούσε ότι ο Σίγκερ δεν πρέπει να γράψει βιβλίο για δολοφονία στη Μύκονο γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στο νησί, εκείνο το βράδυ άλλαξε γνώμη.

«Μετά το φαΐ πήγα τον Τάσο σπίτι του και την επόμενη μέρα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι έπαθε εγκεφαλικό», είπε ο Σίγκερ. «Δεν τον ξαναείδα ζωντανό… Στη κηδεία του στη Μύκονο, κάποια στιγμή, εκεί που στεκόμουν δίπλα στο φέρετρο κοίταξα ψηλά στον ουρανό και στο ορκίζομαι ήξερα ακριβώς πως θα γράψω αυτό το βιβλίο…»

Έτσι, με την τελευταία ευχή του Σταμούλη, ο Σίγκερ έγραψε το πρώτο του βιβλίο που ήταν και η αρχή της καριέρας του. Όσο για τα αλλά βιβλία του, γνωρίζοντας κόσμο κατάφερε να πάρει πληροφορίες για την ελληνική ζωή.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι Έλληνες είναι ταυτόχρονα κλειστοί και ανοιχτοί άνθρωποι: Δεν θα σου πουν πολλά στην αρχή, αλλά όταν σε εμπιστευτούν θα σου πουν τα πάντα.

Ο Σίγκερ πιστεύει ότι η επιτυχία του να ζωντανέψει ιστορίες από όλη την Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος έγινε ένα με την Ελλάδα.

Έχει χαρακτηριστεί από διάφορα μέσα ενημέρωσης ως ο «συγγραφέας θρίλερ της Ελλάδας, ένας στάρ της λογοτεχνίας».

Τα βιβλία του Σίγκερ δεν χρειάζεται να διαβαστούν με τη σειρά, ο αναγνώστης μπορεί να διαλέξει οποίο βιβλίο θέλει χωρίς να έχει πρόβλημα κατανόησης πλοκής και χαρακτήρων.

Ο ίδιος δεν έχει αγαπημένο βιβλίο γιατί τα θεωρεί «όλα παιδιά του». Όμως πιστεύει ότι το τρίτο βιβλίο του στη σειρά, "Prey on Patmos", που αποκαλύπτει τη συμβαίνει στο όρος Άθως αποτέλεσε πρόκληση για τον Σίγκερ γιατί φοβήθηκε την αντίδραση της Εκκλησίας. Τελικά, έγινε ένα από τα αγαπημένα του, καθώς ο κόσμος συγκλονίστηκε με την ικανότητα του Σίγκερ να μάθει αυτά τα μυστικά της Εκκλησίας.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο Σίγκερ δεν θα μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα. Όμως, ο ίδιος βλέπει τη θετική πλευρά…

«Σε ένα από τα βιβλία μου προειδοποιώ τους κάτοικους της Μυκόνου να προστατέψουν το νησί από τους ξένους και να διατηρήσουν την ταυτότητα του. Θεωρώ ότι αυτή η πανδημία τους δίνει την ευκαιρία να πάρουν το νησί τους πίσω πριν να είναι πολύ αργά»…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης