ΠΡΟΣΩΠΑ

Τομάσο Ντε Μπενεντέτι: Ποιος είναι ο Ιταλός φαρσέρ που αναστατώνει με τους «θανάτους» του

Τομάσο Ντε Μπενεντέτι: Ποιος είναι ο Ιταλός φαρσέρ που αναστατώνει με τους «θανάτους» του
Twitter

Ο Τομάσο Ντε Μπενεντέτι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει άνω κάτω τον πλανήτη με τις ψευδείς ειδήσεις που μεταδίδει μέσω του Twitter, δημιουργώντας ψεύτικους λογαριασμούς. Κατά καιρούς έχει ανακοινώσει πολλούς «θανάτους» αναστατώνοντας τη διεθνή κοινότητα. 

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και δάσκαλος σε ένα σχολείο της Ρώμης, γεννήθηκε στην Ιταλία κι έχει γίνει διάσημος καθώς κατάφερε να ξεγελάσει μια σειρά από ιταλικές εφημερίδες «παγιδεύοντάς» τις να δημοσιεύσουν μια σειρά από συνεντεύξεις με πρόσωπα διεθνούς φήμης, τις οποίες όμως ποτέ δεν πήρε….

Συγγραφείς όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, πολιτικοί, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατζόφ, πνευματικοί ηγέτες όπως ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς που άθελά τους πρωταγωνίστησαν στα σχέδια του Ντε Μπενεντέτι.

Μάλιστα η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη...

Από το 2011, ο Ντε Μπενεντέτι επιδίδεται στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter, «υποδυόμενος» προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, διασπείροντας μέσα από αυτούς ψευδείς ειδήσεις. Ενδεικτικό της επιρροής του το γεγονός ότι μια ανάρτησή του για τον «θάνατο» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012, ήταν αρκετή για να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις του αναπαράγονται από οργανισμούς, ηγέτες, και μέσα ενημέρωσης…

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του, σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian πριν από χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του, έκανε λόγο για έναν «κανονικό άνθρωπο», αν και στο Twitter συχνά «έπαιξε» το ρόλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενός Ισπανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τα social media είναι η πιο αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον πλανήτη, αλλά ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης τα εμπιστεύεται εξαιτίας της ανάγκης του να μεταδώσει μια είδηση πολύ γρήγορα», είχε πει.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες ξεγελά τις εφημερίδες με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Ήθελα να δω πόσο ευάλωτα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», είπε, ισχυριζόμενος ότι πληρωνόταν 20-40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος ποτέ δεν ελέγχει κάτι, ειδικά αν αυτό συντάσσεται με την πολιτική “γραμμή” του, γι’ αυτό και στην εφημερίδα Libero, που πρόσκειται στην Δεξιά, άρεσαν οι επικρίσεις του Ροθ για τον Ομπάμα».

Όταν «ξεσκεπάστηκε» η δράση του, ο Ντε Μπενεντέτι στράφηκε στο διαδίκτυο, ξεκινώντας με ένα email προς την International Herald Tribune, για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογράφοντάς το ως… Ουμπέρτο Έκο. «Τηλεφώνησα στην εφημερίδα, αφότου το δημοσίευσαν, και τους είπα την αλήθεια», εξομολογήθηκε.

Το πρώτο του χτύπημα μέσω Twitter έγινε μέσα από έναν λογαριασμό που έφερε το όνομα του σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Όταν οι σουηδικές εφημερίδες άρχισαν να το αναπαράγουν, ο συγγραφέας έσπευσε να το διαψεύσει.

Επόμενα θύματά του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Οι ψευδείς ειδήσεις του όμως που «ταρακούνησαν» τον κόσμο ήταν αυτή του «θανάτου» του Πάπα, με «πηγή» έναν υψηλόβαθμο καρδινάλιο στο Βατικανό, αλλά και εκείνη του «θανάτου» του Πέδρου Αλμοδοβάρ, όπως και του Φιντέλ Κάστρο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, «πέθανε» τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, χρησιμοποιώντας ψευδή λογαριασμό, παριστάνοντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Θύμα του ήταν και ο Κώστας Γαβράς, ενώ, παριστάνοντας τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, προ μηνών είχε ανακοινώσει και τον θάνατο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ακόμη, το 2015 είχε παραστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, γράφοντας στο Twitter ψευδείς ειδήσεις και νέα για την ελληνική οικονομία, ενώ είχε υποδυθεί και τον Παναγιώτη Πικραμμένο.