ΠΡΟΣΩΠΑ

Ρενέ Λενέκ: Doodle για τα 235 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη του στηθοσκοπίου

Ρενέ Λενέκ: Doodle για τα 235 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη του στηθοσκοπίου
Το Doodle της 17ης Φεβρουαρίου 2016, 235 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη του στηθοσκοπίου, Ρενέ Λενέκ Google

Για αιώνες οι γιατροί εξέταζαν τους ασθενείς, ακουμπώντας το αυτί τους στο στήθος των τελευταίων. Ο Γάλλος γιατρός Ρενέ Λενέκ (René Laennec) (1781-1826) έγινε ο πρωτοπόρος της διάγνωσης των ασθενειών του θώρακα, εφευρίσκοντας το στηθοσκόπιο.

H Google τιμά τον Γάλλο γιατρό, αφιερώνοντας το Doodle της 17ης Φεβρουαρίου σε αυτόν, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 235 χρόνια από τη γέννησή του, στο Κεμπέρ (Quimper), κοινότητα στην επαρχία Finistère της γαλλικής Βρετάνης, απώτατο δυτικό άκρο της Γαλλίας.

Ο Ρενέκ Λενέκ παρουσίασε την εργασία του για το στηθοσκόπιο στο κλασικό έργο «De l'Auscultation Médiate», που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1819.

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε το 1816 σε μια εξέταση ρουτίνας νεαρής ασθενούς με καρδιοπάθεια, όπου ο Λενέκ χρησιμοποίησε μια δέσμη τυλιγμένων χαρτιών, την οποία εφάρμοσε στο στήθος της ασθενούς. Προς έκπληξή του διαπίστωσε ότι μπορούσε να ακούσει τους ασθενείς χτύπους της καρδιά της γυναίκας πολύ πιο καθαρά απ' ότι με γυμνό αυτί, όπως ήταν η πρακτική της εποχής.

Ο Λενέκ εργάστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια πάνω στη νέα εφεύρεση, διεξάγοντας κλινικές έρευνες στο νοσοκομείο Νεκέρ (Hôpital Necker) στο Παρίσι.

Λέγεται ότι εμπνεύστηκε για τη λειτουργία του στηθοσκοπίου, βλέποντας παιδιά να παίζουν με παρόμοιους σωλήνες, βάζοντας το αυτί τους στη μία άκρη για να ακούσουν τον ήχο από το ξύσιμο με μια καρφίτσα της άλλης. Άλλοι αποδίδουν την έμπνευσή του στο ότι ο ίδιος υπήρξε εξαιρετικός φλαουτίστας.

doodle rene laennecs 235th birthday 5654467158474752 hp

Η συνεισφορά του στην ιατρική επιστήμη δεν περιορίζεται στην σπουδαία αυτή εφεύρεση, που είναι ταυτισμένη με την εικόνα του γιατρού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ο Λενέκ μελέτησε σε βάθος την περιτονίτιδα, αλλά και την κίρρωση, δίνοντας ο ίδιος το όνομα αυτό στην ιστοπαθολογική βλάβη του ήπατος από τη χρόνια ηπατική νόσο.

Εισήγαγε πρώτος, επίσης, τον όρο «μελάνωμα» και περιέγραψε την μετάσταση του μελανώματος στους πνεύμονες. Μελέτησε τη φυματίωση, από την οποία είχε χάσει σε παιδική ηλικία την μητέρα του, αλλά και συγγενείς του, στους οποίους θα πραγματοποιούσε διαγνωστικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας το νέο στηθοσκόπιο. Πέθανε και ο ίδιος από φυματίωση στα 45 του χρόνια.

Αν και υπήρξε πιστός Καθολικός, διακήρυττε την αξία την αντικειμενικής επιστημονικής παρατήρησης. Το όνομά του στέκει στο πλάι των σημαντικότερων μορφών της ιατρικής επιστήμης στην ανθρώπινη Ιστορία: τον Άγγλο ιατρό Γουίλιαμ Χάρβεϊ (William Harvey) (1578-1657), που περιέγραψε πρώτος και με λεπτομέρεια το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα, τον Ολλανδό ιατρό και πατέρα της σύγχρονης Ανατομίας, Αντρέας Μεσάλιους (Andreas Vesalius ή κατά κόσμον Andries van Wesel) (1514-1564) και τον Ιπποκράτη (π. 460 πΧ - π. 370 πΧ).