ΠΡΟΣΩΠΑ

Σάντερς: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που προκαλεί πονοκέφαλο στη Χίλαρι

REUTERS / SHANNON STAPLETON

Την στιγμή που οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νιου Χαμσάιρ, ο υποψήφιος- αουτσάιντερ Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να παίρνει το προβάδισμα, έναντι της «ισχυρής» αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σάντερς αναδεικνύεται πλέον σε φαβορί, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Χίλαρι, αφού στις εκλογές της Αιόβα, αναδείχθηκε ο κυριότερος αντίπαλός της, παίρνοντας με ελάχιστη διαφορά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 49,6%, έναντι 49,8% που συγκέντρωσε η συνυποψήφιά του.

“Αν έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία, νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ, πολύ καλή νύχτα”, δήλωσε ο Σάντερς γεμάτος αυτοπεποίθηση, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Νιου Χάμσαιρ.

Ποιος είναι, όμως, ο Μπέρνι Σάντερς, που μπορεί να γίνει ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς; Το 2006 εκλέχθηκε στη Γερουσία, έπειτα από 16 χρόνια ως ο μοναδικός κυβερνήτης του Βερμόντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτή τη στιγμή υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του στη Γερουσία, έπειτα από την επανεκλογή του το 2012 με ποσοστό 71%.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, σπούδασε στο κολλέγιο του Μπρούκλιν και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μόλις αποφοίτησε, μετακόμισε στο Βερμόντ, όπου εξακολουθεί να μένει με τη σύζυγό του Τζέιν. Το 1981 εκλέχθηκε δήμαρχος στο Μπούρλιγκτον, την μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, με μόλις 10 ψήφους. Έχει τέσσερα παιδιά και εφτά εγγόνια.

Ο υποψήφιος πρόεδρος φαίνεται πως έχει πλέον πολλά να χάσει. Η μακριά αυτοκινητοπομπή που τον συνοδεύει πλέον, η προστασία που λαμβάνει από τις Μυστικές Υπηρεσίες, το μόνιμο προσωπικό κορυφαίων συμβούλων και βοηθών, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις άλλοτε συνήθειές του ως γερουσιαστή.

Τότε ταξίδευε συχνά με ενοικιαζόμενα αμάξια, είχε μόλις μια χούφτα ιδιωτική ασφάλεια στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του και οι σύμβουλοί του πάλευαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι συνιστούσε οποιαδήποτε “απειλή” σε πιθανή υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το NBC News.

Ο Σάντερς έχει αποκαλεστεί ως “πρακτικός και επιτυχής νομοθέτης”, ενώ τον έχουν αποκαλέσει και “βασιλιά των τροπολογιών”, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού έχει περάσει τις περισσότερες τροπολογίες από οποιοδήποτε άλλο μέλος του Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης