ΠΡΟΣΩΠΑ

Joseph Plateau: Η περιπέτεια υγείας του φυσικού που τιμάται με doodle από τη Google

Wikipedia

Σήμερα η Google τιμάει με doodle τον φυσικό Joseph Plateau, με αφορμή τα 218 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Joseph Plateau κατάφερε με την έρευνά του στον τομέα της οπτικής αντίληψης να εφεύρει μία συσκευή που ονομάζεται phénakistiscope, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην γέννηση του κινηματογράφου.

Πριν τη σημαντική εφεύρεσή του όμως, είχε μία περιπέτεια υγείας, καθώς έχασε την όρασή του.

Αρχικά, το απέδωσε σε ένα πείραμα που είχε πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια του οποίου κοιτούσε επίμονα τον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, φαίνεται πως η αιτία δεν ήταν αυτή -χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί 100%- και ύστερα άρχισαν να υποθέτουν ότι έπασχε από χρόνια ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ραγοειδή).

Παρά την περιπέτεια αυτή όμως, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.

Εργάστηκε ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe.

Το βιογραφικό του Joseph Plateau

Ο Plateau γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, σαν σήμερα το 1801, και ήταν γιος ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη που εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική λουλουδιών.

Μετά τη μελέτη του νόμου ο Plateau έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης