ΠΡΟΣΩΠΑ

Σοφοκλής Ξυνής: Ο Καθηγητής που επί 62 χρόνια παραδίδει μαθήματα Παιδείας

Πρωτοπόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου ΞΥΝΗ κατέκτησε την κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας, με τις καινοτόμες εκπαιδευτικές αλλά και κοινωνικές πρωτοβουλίες του.

Με πολυετή παρουσία στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας -από το 1957!- ο Σοφοκλής Ξυνής είναι ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη συνεπή και αδιάλειπτη παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας, καθώς και με καινοτόμες πρωτοβουλίες-«σταθμούς» στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας. Είναι ο Καθηγητής που άλλαξε τον «χάρτη» της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και κατέκτησε την κορυφή της εκπαιδευτικής «πυραμίδας», και όχι ένας ακόμα εμβόλιμος επιχειρηματίας, χωρίς πρότερη ακαδημαϊκή καριέρα, που δραστηριοποιείται στον χώρο.

Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με το σημαντικό κοινωνικό του έργο και την προσφορά του στον Αθλητισμό, τον κατατάσσουν σίγουρα στις προσωπικότητες του αιώνα μας που διαθέτουν -σύμφωνα με τα λόγια του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη- «τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» και δεν θα περάσουν απαρατήρητες…

Ακαδημαϊκή Υπεροχή & Πρωτοπόρα Εκπαιδευτική Διαδρομή

Το όραμα του Σοφοκλή Ξυνή για την ιδιωτική εκπαίδευση ξεκινά να υλοποιείται από το 1957. Πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και απόφοιτος της Σχολής Ανωτέρας Φυσικής και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Δημόκριτου, ξεκινά τη διδακτική του θητεία το 1957, ερασιτεχνικά, με τους συμμαθητές του, στη συνέχεια με τους συμφοιτητές του και συνεχίζει οργανωμένα στους εκπαιδευτικούς φορείς που αρχίζει να ιδρύει.

Παραδίδει -επί σειρά ετών- μαθήματα Φυσικής σε φροντιστήρια εισαγωγικών εξετάσεων, ιδιόκτητα ή μη, ενώ έχει διδάξει από το 1966 έως το 1984 σε περίπου 10.000 φοιτητές Πολυτεχνείων και νυν Μηχανικούς, μαθήματα Μηχανικής, Αντοχής Υλικών, Μπετόν, Παραστατικής Γεωμετρίας, κλπ.

Έχοντας συμπληρώσει δεκάδες χιλιάδες «ώρες πτήσης» (όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά τις διδακτικές ώρες), με περισσότερους από 10.000 προσωπικούς μαθητές, ο Σοφοκλής Ξυνής θεωρεί τον εαυτό του πάνω και πέρα από όλα δάσκαλο. Και επειδή η παρακαταθήκη του επιτυχημένου δασκάλου, είναι η επιτυχία και καταξίωση των μαθητών του, ένας σημαντικός αριθμός των τότε μαθητών του είναι σήμερα αναγνωρισμένοι πολιτικοί, φτασμένοι επιχειρηματίες, επιτυχημένοι πολιτικοί μηχανικοί, κλπ.

Ορόσημο της πολυετούς διδακτικής του καριέρας -που κρατά σε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και στο μυαλό του- είναι η σπουδαία εκπαιδευτική του θητεία στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από το 1976 έως το 2005, ως Καθηγητής στον Τομέα Μηχανικής. Εκεί, ο Καθηγητής Ξυνής αφιερώνει πολύ από τον πολύτιμο λίγο χρόνο που έχει, με στόχο την προσφορά, και με μαθητές του όλη την ανώτατη -νυν και τέως -ηγεσία του Στρατού Ξηράς.

Συγγραφικό έργο & ίδρυση εκπαιδευτικών φορέων για 1η φορά στην Ελλάδα

Ο Σοφοκλής Ξυνής είναι συγγραφέας συγγραμμάτων και επιστημονικών τίτλων Φυσικής (εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας για τη χρήση από μαθητές και υποψηφίους εισαγωγικών εξετάσεων) και Μηχανικής για τη χρήση από φοιτητές των Πολυτεχνείων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εξής: «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ», «ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ» «ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ», «ΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤA» κ.ά.

Ιδρυτής του Φροντιστηρίου Νεύτων (1957), του Φροντιστηρίου Κοτζαμάνη (1963), του Πανσπουδαστικού Φροντιστηρίου (1966), του Πολυτεχνειακού Φροντιστηρίου (1969), του φροντιστηρίου Τομή (1970), του φροντιστηρίου Άτομο (1972), των Σχολών Ξυνή (1974), του ΚΕ.Α.Σ ΞΥΝΗ (1977- πρώτο Κέντρο Ανωτέρων Σπουδών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα), του Mediterranean College (1977- πρώτο ιδιωτικό αγγλόφωνο κολέγιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα), των Ξένων Γλωσσών Ξυνή (1980), του Ελληνικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – ΕΠΙ (1985), του Κέντρου Σπουδών Carierra (1988), του Νοσηλευτικού Εκπαιδευτηρίου (1989), του Ελληνόφωνου Κολεγίου (1990), των ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ (1993- πρώτο ιδιωτικό ΙΕΚ που ιδρύθηκε στην Ελλάδα), του EXACT Consulting & Training Centre (1999), του E-University College (2001), κ.λ.π.

Ο Σοφοκλής Ξυνής έχει επίσης, διατελέσει Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.), Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Π.Ε.Ι.Τ.Ε.Ε.Κ.) και είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Η συνεργασία με τον Νοam Chomsky & πρωτοβουλίες-ορόσημα στην πορεία του

Ο άνθρωπος που έχει βραβευθεί από μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τον Ανθρωπισμό, την ηγετική του πορεία και την αφοσίωση στην Εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών, αλλά και από την εταιρία Rainbow (αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Apple στην Ελλάδα) για την πρωτοπορία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, ο οποίος παρήγγειλε στη δεκαετία του 1980 τον πρώτο υπολογιστή Apple στην Ελλάδα (Apple IIe), δεν χρειάζεται να δώσει και πολλά «διαπιστευτήρια» ακόμα για την ακαδημαϊκή υπεροχή και την εκπαιδευτική του πρωτοπορία!

Κι όμως... Ο Σοφοκλής Ξυνής έχει καταγεγραμμένες στο πλούσιο βιογραφικό του και άλλες καινοτομίες στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και συνεργασίες με επιφανείς -παγκοσμίου φήμης και κύρους-προσωπικότητες, όπως:

1. Noam Chomsky (2004)

To 2004 o κορυφαίος γλωσσολόγος όλων των εποχών, ιστορικός και φιλόσοφος Noam Chomsky, καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας στο M.I.T. (Η.Π.Α.), ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Σοφοκλής Ξυνής να εγκαινιάσει με μια ομιλία του τον νεοσύστατο -τότε- θεσμό του MEDITERRANNEAN COLLEGE: «Annual Distinguished Lecture» και βραβεύεται τιμητικά από τον κ. Ξυνή. Ο Noam Chomsky έχει διατελέσει μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Mediterranean College.

2. Graciela Chichilnisky (2005)

To 2005 η Graciela Chichilnisky, καθηγήτρια Μαθηματικών και Οικονομικών στην έδρα της UNESCO και στο Columbia University, αρχιτέκτων του πρωτοκόλλου του Κιότο για το Περιβάλλον και υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, μιλά, ως προσκεκλημένη του Σοφοκλή Ξυνή, στο ελληνικό κοινό σε ανοιχτή ομιλία του Mediterranean College στην Στοά του Βιβλίου, με θέμα “Beyond the Global Divide: From Basic Needs to Knowledge Revolution”.

Το 2007, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 -τότε- ετών διαρκούς και επιτυχημένης παρουσίας του Mediterranean College στην Ελλάδα, η Graciela Chichilnisky δίνει ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και παραλαμβάνει τιμητικό βραβείο του «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» από τον Σοφοκλή Ξυνή και εκπρόσωπο του University of Teesside.

Η Graciela Chichilnisky έχει διατελέσει μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Mediterranean College.

3. Ted Honderich (2007)

Το 2007 ο Βρετανός φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής Ted Honderich μιλά, ως προσκεκλημένος του Καθηγητή Ξυνή, στο ελληνικό κοινό σε ανοιχτή ομιλία του Mediterranean College στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με θέμα “Right and Wrong, and Palestine, 9/11, Iraq”.

Πάθος για Καινοτομία στην Εκπαίδευση

Όπως προαναφέραμε, η λίστα των μεγάλων πρωτοβουλιών και καινοτομιών του Σοφοκλή Ξυνή που άλλαξαν τον ρου της εκπαιδευτικής ιστορίας στη χώρα μας είναι μακρά.

Αξίζει να σημειώσουμε ακροθιγώς, τα εξής:

  • Ίδρυση του 1ου ιδιωτικού αγγλόφωνου κολεγίου στην Ελλάδα -Mediterranean College (1977)
  • Πρωτοβουλία «Eλλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο»: 1995- διοργάνωση Συνεδρίου στους Δελφούς με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο: Εθνικό Δικαίωμα & Υποχρέωση»
  • Πρωτοβουλία «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»

Α. 2016: Βιβλίο-τομή του Σοφοκλή Ξυνή για διέξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση
Β. 1992-2001: Συνεχείς πιέσεις και υποβολή ειδικού υπομνήματος για αλλαγή του Νόμου για τους όρους έκδοσης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς (προσπάθεια που ξεκίνησε το 1992 και ευοδώθηκε το 2001, με τον Νόμο 2910/2001 (αρ. ΦΕΚ 91, 2/5/01) περί ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ)
Γ. Συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ σε Διεθνείς Εκθέσεις Εκπαίδευσης -με το σύνθημα STUDY IN GREECE- σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, Κίνα, Σερβία, κ.α.
Δ. 2002: Συμμετοχή του Σοφοκλή Ξυνή σε επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα: Τον Ιούνιο του 2002, ο Σοφοκλής Ξυνής συμμετείχε στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, που διοργάνωσε η τότε κυβέρνηση Σημίτη, την οποία ακολούθησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

  • Κίνηση για την αναβάθμιση της Πλατείας Ομονοίας - Μπάγκειον Μέγαρον: Η αναβίωση ενός μύθου (1994-2002)
  • XINIS EDUCATION FESTIVAL (2009 μέχρι σήμερα): Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ σε Ελλάδα & Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου ο Όμιλος ΞΥΝΗ μέσω των εκπαιδευτικών του φορέων, παρέχει 140 δωρεάν σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, workshops στους νέους της χώρας μας και σε όλους τους φίλους της Εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2009, φέτος συμπλήρωσε 11 χρόνια ζωής και συνεχίζεται. Το 2012 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στον ΙΑΝΟ, με στόχο να γνωρίσει το φεστιβάλ το ευρύ κοινό, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της Δημοσιογραφίας και του Αθλητισμού, μεταξύ των οποίων ο εκλιπών δάσκαλος της Δημοσιογραφίας, Χρήστος Πασαλάρης, ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Γιώργος Σιγάλας, οι Ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος και Στέλιος Μυγιάκης, κ.ά.
  • EDUCATION AWARDS (2013 μέχρι σήμερα): Μια ακόμη πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή, με στόχο την επιβράβευση της αριστείας και τη δημιουργία νέων προτύπων, μέσα από αξιόλογους νέους της χώρας μας. Ο Όμιλος ΞΥΝΗ συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους καλύτερους νέους σπουδαστές/φοιτητές/αποφοίτους πλήθους κολεγίων/ΑΕΙ/ΤΕΙ, βραβεύει τους άριστους με βάση τη βαθμολογία, το ήθος, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό τους και προσφέρει παράλληλα στους νικητές την ευκαιρία συνέντευξης εργασίας με κορυφαίες εταιρείες της αγοράς, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.
  • Transfer των πρώτων Ελλήνων αποφοίτων ιδιωτικών σχολών στο εξωτερικό, Villanova State University (USA)
  • Το πρώτο MBA ιδιωτικού κολεγίου στην Ελλάδα από το Laredo State University (Texas), στο Mediterranean College του Σοφοκλή Ξυνή
  • Το πρώτο Συνέδριο 250 Ευρωπαίων σπουδαστών Δημοσιογραφίας στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον τότε βουλευτή Κώστα Καραμανλή
  • Το πρώτο Forum Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, διοργανώνεται από το Mediterranean College, με πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή

«Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»: το βιβλίο-τομή του Σοφοκλή Ξυνή για διέξοδο από την οικονομική κρίση

Στις 264 σελίδες του, το βιβλίο-τομή του Καθηγητή Σ. Ξυνή που κυκλοφόρησε το 2016, πραγματεύεται το εθνικής σημασίας θέμα της εξωστρεφούς αναδιάταξης της ελληνικής εκπαίδευσης, ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί άμεσα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και μεσοπρόθεσμα σε Μητρόπολη των Κλασικών Σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στην εκπαίδευση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης –που στις μέρες μας, δεδομένης της περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε– αποτελεί μια μεγάλη, διαχρονική πρωτοβουλία του Καθηγητή Σ. Ξυνή, ο οποίος 24 χρόνια πριν, με πρωτοφανή διορατικότητα, είχε θίξει και αναλύσει το θέμα σε ένα τριήμερο, διεπιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη το 1995 στους Δελφούς.

Τότε, οι διακεκριμένοι και επώνυμοι σύνεδροι –επιφανείς ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου– συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, όπως πολιτισμική προβολή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ραγδαία άνοδο του Τουρισμού και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσω της εισόδου χιλιάδων αλλοδαπών φοιτητών για φοίτηση στη Δημόσια Εκπαίδευση και κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ, όπως και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Το εν λόγω βιβλίο, που είναι το επιστέγασμα μιας 34ετούς δέσμης ενεργειών του Σοφοκλή Ξυνή με άξονα την πρωτοβουλία «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο», έρχεται να ανακινήσει σε μια πλέον κρίσιμη περίοδο ένα μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρεσβεύει την αγάπη του Σοφοκλή Ξυνή για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του για μεταλαμπάδευση της ελληνικής Παιδείας απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, και αντανακλά το διαχρονικό όραμα του συγγραφέα-Καθηγητή για μια άλλη Ελλάδα: την «Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης», που θα διαλάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα της διεθνούς εκπαίδευσης.

Για πρώτη φορά σε βιβλίο όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση

Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, ο κ. Σοφοκλής Ξυνής κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει -για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα!- όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

«Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές ήταν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000, γεγονός που τις απέφερε έσοδα 3,2 δισ ευρώ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία παρουσίασης του βιβλίου του, προ τριετίας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ο κ. Ξυνής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης