Μπόρις Τζόνσον: Γκαφατζής, χοντροκομμένος και ενδεχομένως ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας
Φημίζεται για τα αστεία του, τις γκάφες και τους κομπασμούς του. Ο Μπόρις Τζόνσον πλασάρει τον εαυτό του ως τη μεγάλη προσωπικότητα που χρειάζεται η Βρετανία για να την οδηγήσει στο Brexit και ως εκ τούτου να σώσει το κόμμα του από την εκλογική ταπείνωση. Και είναι και το φαβορί στην κούρσα της διαδοχής τηςΤερέζα Μέι.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε χθες τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις και επόμενου πρωθυπουργού της χώρας, ενώ συμμετείχε και στο ντιμπέιτ των υποψηφίων που μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC
Κατά τη μία ώρα διάρκειάς του, οι πέντε υποψήφιοι απέκλεισαν όλοι το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μέχρι να λυθεί το ζήτημα του Brexit. Μάλιστα για τον Τζόνσον ήταν το πρώτο ντιμπέιτ στο πλαίσιο της εκστρατείας του αφού δεν είχε πάει σε εκείνο του δικτύου Channel 4 την Κυριακή.
Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ ό,τι κι αν γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη διορία αυτή "εξαιρετικά εφικτή".
Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη αν κάτι που τυχόν να έγραψε στη διάρκεια των 20-30 ετών της δημοσιογραφικής του καριέρας ή κάτι που πιθανόν να είπε από τη θέση του πολιτικού έχει θίξει κάποιον.
Στους συντηρητικούς συναδέλφους του που φοβούνται ότι το πολιτικό αδιέξοδο για το Brexit πιθανόν να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο Τζόνσον απαντάει ότι εκείνος είναι το πρόσωπο που θα επικρατήσει των αντιπολιτευόμενων Εργατικών και του νεόκοπου Κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
Ως επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ΕΕ του 2016 και με δύο θητείες ως δήμαρχος Λονδίνου ο Τζόνσον έχει αποδείξει ότι μπορεί να φθάσει μακρύτερα από τον πυρήνα της συντηρητικής ψήφου.
Αλλά παλαιότερες γκάφες του ή προσβλητικοί χαρακτηρισμοί --για παράδειγμα κατά των γκέι ή των μουσουλμάνων γυναικών που όπως είχε πει μοιάζουν με "γραμματοκιβώτια" όταν φοράνε καλύπτρα
προσώπου-- έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις.
Η δέσμευσή του ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, έχει ανησυχήσει τους μισούς ψηφοφόρους που απέρριψαν πριν από τρία χρόνια το Brexit κυρίως επειδή ο Τζόνσον δεν προτείνει κάποιο λεπτομερές σχέδιο.
Ο Τζόνσον κατηγορείται επίσης ότι αποφεύγει την έκθεση την περίοδο αυτή της μάχης για τη διαδοχή επειδή απέφυγε την πρώτη τηλεμαχία και έχει κάνει λιγοστές μόνο τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1964, ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον υπήρξε ανέκαθεν φιλόδοξος. Όπως έχει πει η αδελφή του Ρέιτσελ, ως παιδί ήθελε να γίνει "ο βασιλιάς του κόσμου".
Η πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος ήταν μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ αλλά αποσύρθηκε όταν ο βασικός σύμμαχός του, ο Μάικλ Γκόουβ, στράφηκε εναντίον του για να γίνει εκείνος υποψήφιος.
Αυτή τη φορά έκανε μια πιο πειθαρχημένη εκστρατεία ξεκινώντας με το κούρεμα της ατίθασης ξανθιάς κόμης του--σήμα κατατεθέν του.
Έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμμάχων στο κοινοβούλιο και ο περιορισμός των δημοσίων εμφανίσεων του έχει επιτρέψει να αποφύγει τις γκάφες που χαρακτήρισαν την καριέρα του.
Φοίτησε στο σχολείο της ελίτ Ίτον και στο επίσης ελιτίστικο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου υπήρξε μέλος του αποκλειστικά ανδρικού κλαμπ Bullingdon. Η πρώτη του δουλειά ήταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times απ΄ όπου όμως απολύθηκε επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις.
Στη συνέχεια, όμως, έκανε όνομα ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Daily Telegraph.
Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2001 και αποπέμφθηκε από εκπρόσωπος των Τόρις για τις τέχνες επειδή κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για μια εξωσυζυγική σχέση του.
Επέστρεψε όμως το 2008 -τότε όλη η χώρα τον αποκαλούσε απλώς «Μπόρις»- όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος του Λονδίνου, που συνήθως υποστηρίζει τους Εργατικούς.
Έχοντας επιλεγεί ως ο συντηρητικός υποψήφιος, ο Τζόνσον νίκησε τον αντίπαλό του Κεν Λίβινγκστον του Εργατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος του Λονδίνου απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στη δημόσια συγκοινωνία, πρωτοστάτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου και εισήγαγε τα νέου τύπου λεωφορεία και την ενοικίαση ποδηλάτων μεταξύ άλλων.
Το 2012 εξελέγη ξανά δήμαρχος του Λονδίνου νικώντας πάλι τον Λιβινγκστον, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του επόπτευσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Ο Τζόνσον επικαλείται την εμπειρία του στη δημαρχία για να πείσει ότι είναι αποτελεσματικός και υπενθυμίζει ότι επί δημαρχίας του μειώθηκε το ποσοστό της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα, έγιναν κατασκευαστικά έργα και συνήφθησαν συμβόλαια με επιχειρήσεις.
Επέστρεψε στη Βουλή το 2015 ως βουλευτής ενός προαστίου του βορειοδυτικού Λονδίνου με την υπόσχεση να αντισταθεί στα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου του Χίθροου.
Ωστόσο, ως ΥΠΕΞ ο Τζόνσον έχασε μια βασική ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά με αυτό το σχέδιο καθώς κανόνισε την τελευταία στιγμή μια επίσκεψη στο Αφγανιστάν.
Η απόφαση της Τερέζα Μέι να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον Τζόνσον χαρακτηρίστηκε μια προσεκτικά μελετημένη κίνηση καθώς φαίνεται ότι η πρωθυπουργός θέλησε να τον έχει δίπλα της αλλά ταυτόχρονα σε απόσταση ασφαλείας.
Ως υπουργός έκανε ορισμένα... χοντρά λάθη, ένα από αυτά όταν υπαινίχθηκε πως μια Βρετανίδα ιρανικής καταγωγής, η οποία κρατούνταν στην Τεχεράνη με την κατηγορία της αποστασίας, πιθανόν να εκπαίδευε δημοσιογράφους για κατασκόπους.
Η οικογένεια της Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτσκλιφ το διαψεύδει σφόδρα και εκφράζει φόβους ότι η δήλωση αυτή έθεσε σε κίνδυνο την υπόθεση.
Το think-tank για τις διεθνείς σχέσεις Chatham House κατέληξε πάντως ότι ο Τζόνσον είναι ο «λιγότερο επιτυχημένος» ΥΠΕΞ της Βρετανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.