ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο ποδοσφαιριστής που τα έβαλε με ένα ολόκληρο καθεστώς

AP Photo/Sakchai Lalit

Ο ποδοσφαιριστής από το Μπαχρέιν Hakeem Al-Araibi, επικριτής της ηγεσίας του βασιλείου, διώχθηκε, το έσκασε για να αποφύγει τη φυλάκιση και όταν πίστεψε ότι βρήκε τη «Γη της Επαγγελίας» πιάστηκε στα διεθνή «δίχτυα» που είχε απλώσει η χώρα του για τον συλλάβει. Ύστερα από πολύ καιρό η περιπέτειά του φαίνεται πως τελειώνει.

Ο Al-Araibi έχει εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες του με τις πολιτικές της χώρας και είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για τρεις μήνες το 2012. Τον κατηγορούσαν για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Η αστυνομία είχε αναγκαστεί να τον αφήσει ελεύθερο όταν προσκόμισε αποδείξεις ότι την ώρα του περιστατικού έπαιζε σε έναν αγώνα που μετέδιδε η τηλεόραση.

Το 2014 καταδικάστηκε σε 10ετη φυλάκιση για την κατηγορία του βανδαλισμού αλλά «δραπέτευσε» στην Αυστραλία, από την οποία έλαβε άσυλο το 2017. Ξεκίνησε να παίζει πάλι ποδόσφαιρο – σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο αυτή τη φορά – όταν πίστεψε ότι η ζωή του έχει αρχίσει να μπαίνει και πάλι σε τάξη, όμως, η πραγματικότητα ήρθε να τον διαψεύσει.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος με τη σύζυγό του τον περασμένο Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη, συνελήφθη και φυλακίστηκε καθώς το Μπαχρέιν είχε εκδόσει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του.

Η χώρα ζήτησε από την Ταϊλάνδη την έκδοσή του και ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο CNNi στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε εκφράσει φόβους πως θα βασανιστεί και θα δολοφονηθεί σε περίπτωση που οι Αρχές της Ταϊλάνδης εγκρίνουν το αίτημα.

«Φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Σας παρακαλώ να παλέψετε για μένα».

Το Μπαχρέιν – για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί – απέσυρε το αίτημα για την έκδοσή του και οι Αρχές της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο.

Πηγή: AP Photo/Sakchai Lalit

Διαβάστε επίσης:

Αναζητείται… εξερευνητής παραλιών που θα πληρώνεται χιλιάδες ευρώ για να ταξιδεύει

«Τα πουλιά τρώνε πουλιά»: Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων απειλεί τον πλανήτη

Όταν το «όχι» δεν σημαίνει «όχι»: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του βιασμού στην Ελλάδα

Οι κινητοποιήσεις για την απελευθέρωσή του

Για την απελευθέρωση του ποδοσφαιριστή είχε κινητοποιηθεί μία διεθνής καμπάνια. Οι ακτιβιστές, μάλιστα, υποστήριζαν πως η σύλληψή του δεν είχε νομική βάση καθώς η ερυθρά αγγελία που είχε εκδόσει το Μπαχρέιν για τη σύλληψή του δεν είχε καμία ισχύ αφού είχε λάβει προσφυγικό άσυλο.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της εθνικής Αυστραλίας Francis Awaritefe, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών FIFPro, είχε πει για την υπόθεση του Al-Araibi: «Ο Hakeem είναι πρόσφυγας. Είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρα, υπό τη διεθνή νομοθεσία, δεν θα πρέπει να υποβληθεί σε τέτοιες διαδικασίες».

Και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έλαβε θέση σχετικά με την υπόθεση. H γενική γραμματέας της FIFA, Fatma Samoura, σε επιστολή της προς τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό, ζητούσε την αποφυλάκιση του ποδοσφαιριστή.

O Craig Foster, ακόμη ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της εθνικής Αυστραλία, ανήρτησε στο Twitter το εξής ύστερα την είδηση της αποφυλάκισης: «Ευχαριστώ τους υπέροχους ανθρώπους της Ταϊλάνδης για την υποστήριξή τους και την κυβέρνηση της χώρας για την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας. Έχετε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου».

Hakeem Al-Araibi will walk free after Bahrain drops extradition request, by Kocha Olarn and Helen Regan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης