ΠΡΟΣΩΠΑ

Ποιος είναι ο Ντικ Τσέινι που υποδύεται στην ταινία «VICE» ο Κρίστιαν Μπέιλ

MATTHEW CAVANAUGH/ΑΠΕ ΜΠΕ

Μετά το «Darkest Hour» και την εκπληκτική μεταμόρφωση του Γκάρι Όλντμαν σε Ουίνστον Τσόρτσιλ, έρχεται η σειρά του Κρίστιαν Μπέιλ να απορροφηθεί από την πολύπλοκη περσόνα του Ντικ Τσέινι. Το «VICE» είναι ήδη κορυφαία ταινία στις προτιμήσεις των κριτικών και πάει ολοταχώς για τα Όσκαρ

Περιέργως, όμως, αυτό που τραβάει περισσότερο την προσοχή στην ταινία δεν είναι η μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή της, ο οποίος αναγκάστηκε να πάρει πάρα πολλά κιλά, να ξυρίσει το κεφάλι του και να κάνει ειδικές ασκήσεις που έκαναν ακόμα και το σβέρκο του πιο χοντρό για να «μπει» στο ρόλο.

Με όλα αυτά ο Κρίστιαν Μπέιλ «έγινε» ο Ντίκ Τσέινι. Και αυτό που παρακολουθεί πλέον ο θεατής είναι η πορεία του ανθρώπου που έχει χαρακτηριστεί «ο ισχυρότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής».

Ο Κρίστιαν Μπέιλ «μπαίνει» στο πετσί όχι μόνο του ρόλου, αλλά γίνεται κυριολεκτικά ο Ντικ Τσέινι... (Credit: Annapurna Pictures)

Όσο προχωράει η ταινία ο χαρακτήρας του Τσέινι ξεδιπλώνεται, αν όχι σε όλο του το μεγαλείο, πάντως σε αρκετό ώστε να μπορέσει να γίνει αντιπαθής στο θεατή. Ο Adam McKay, που σκηνοθετεί την ταινία, δεν του χαρίστηκε και τον τοποθέτησε στην καρδιά των γεγονότων ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος πρωταγωνίστησε σε αυτά: Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά εισήγαγε ως πρακτική και τους βασανισμούς κρατουμένων, τα περίφημα Διευρυμένα Προγράμματα Ανάκρισης, τα οποία υποστηρίζει μέχρι και σήμερα, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο Μάιο.

Λατρεία στην εξουσία

Ο McKay ξεκινάει την αφήγηση από το Λίνκολν της Νεμπράσκα, όπου και γεννήθηκε ο Τσέινι, το 1941. Στα εφηβικά του χρόνια απέτυχε δύο φορές να περάσει στο Γιέιλ και τελικά συμβιβάστηκε με ένα πτυχίο και ένα Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ. Τη δεκαετία του ’70 έγινε πολύ ενεργός πολιτικά και αποφάσισε να ξεχάσει το διδακτορικό, καθώς άρχισε να δουλεύει για γερουσιαστές και ανθρώπους με εξουσία στο Λευκό Οίκο, ανεβαίνοντας με εκπληκτική ταχύτητα στην ιεραρχία, έως ότου έφτασε να είναι βοηθός του Ρίτσαρντ Νίξον. Επί προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ ήταν επικεφαλής του γραφείου του και η συνέχεια ήταν πλέον η δική του πολιτική καριέρα, αρχικά ως Εκπρόσωπος της Πολιτείας του Γουαϊόμινγκ, για αρκετές θητείες και μετά ως υπουργός Εξωτερικών του Μπους. Υπ’ αυτή την ιδιότητα ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την επέμβαση στον Παναμά και την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».

Η Κοντολίζα Ράις και ο Κόλιν Πάουελ ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσέινι. (Credit: David Bohrer, ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ο Τσέινι έκανε ένα μικρό διάλλειμα από την πολιτική το 1995, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και έγινε Πρόεδρος και CEO της Halliburton. Εκείνη την περίοδο η εταιρία, που είναι στη λίστα με τις 500 ισχυρότερες, του περιοδικού Fortune, δέχτηκε σφοδρή κριτική για αδιαφάνεια με τα λογιστικά της και κατηγορήθηκε ότι «φούσκωνε» τις τιμές της μετοχής της με πλασματικό τρόπο. Το 2000 επανήλθε στην πολιτική δριμύτερος και η ιστορία λέει ότι την περίοδο που βοηθούσε τον Μπους να βρει αντιπρόεδρο, εκείνος του ζήτησε να πάρει ο ίδιος τη θέση.

Στα 25 Ιουλίου του 2000 παραιτήθηκε από τη Halliburton και προσχώρησε στον προεκλογικό αγώνα του Μπους. Μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τσέινι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και δεν περίμενε να αποσαφηνιστούν τα αποτελέσματα από τα δικαστήρια πριν μετακομίσει στο Λευκό Οίκο.

Αυτή ήταν πάντα και η σχέση του με τον Μπους, εξάλλου: Ο Τσέινι διαχειριζόταν τις λεπτομέρειες όσο ο Μπους έπαιρνε τις αποφάσεις.

Ο άνθρωπος πίσω από το Γκουαντάναμο

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου του 2001, ο Τσέινι είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Πολλά απ’ όσα πρέπει να γίνουν τώρα, πρέπει να γίνουν αθόρυβα και χωρίς πολλές συζητήσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις πηγές μας, τις πληροφορίες μας και όλες τις μεθόδους που έχουν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών μας».

Ο Τσέινι επηρέαζε πάντα πολύ τον Μπους στις αποφάσεις του σχετικά με τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, έβαλε τις βάσεις για το Γκουαντάναμο, πίεσε να γίνουν αποδεκτές οι πιο ακραίες μέθοδοι ανάκρισης και παράκαμψε πολλούς νόμους για τις εγχώριες πρακτικές παρακολούθησης. Μέχρι και ο Μπους, στη δεύτερη θητεία του, όπως τουλάχιστον λένε οι πολιτικοί αναλυτές, «είχε πλέον το νου του» για τον Αντιπρόεδρό του.

Ο πόλεμος στο Ιράκ κοστισε σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές (Credit: Gerard FOUET/AΠE MΠE)

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά και της ζωής του, ο Τσέινι δολοπλοκεί, χειρίζεται, απειλεί και ψεύδεται, προκειμένου να γίνει αυτό που ήθελε: Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον τρόπο του κατάφερε ν’ αλλάξει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και όλον τον κόσμο και η πιο αποτρόπαιη πράξη του ήταν το γεγονός ότι είπε ψέματα για να εμπλέξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με ο Ιράκ, ένα πόλεμο που κόστισε 460.000 ζωές αλλά έκανε και τη Halliburton πλουσιότερη κατά μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Ο Σαμ Ρόκγουελ υποδύεται τον Μπους με εξαιρετική ακρίβεια και δίνει το πορτραίτο του ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για τον Τσέινι και τις μεθόδους του. Ο Κρίστιαν Μπέιλ κυριολεκτικά εξαφανίζεται μόλις μπαίνει στο πετσί του ρόλου και είναι σαν να βλέπεις τον Τσέινι να παίζει τον εαυτό του. Όλο το καστ είναι πολύ δυνατό στα ερμηνείες του: Η Amy Adams που παίζει τη φιλόδοξη Λιν Τσέινι, τη σύζυγο του Ντικ, ο Steve Carell στο ρόλο του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Tyler Perry ως Κόλιν Πάουελ, και η Alison Pill που υποδύεται την γκέι κόρη του Τσέινι, τη Μαίρη.

Η κάμερα και οι πανέξυπνοι διάλογοι του McKay, παρακολουθούν αυτό το παιχνίδι εξουσίας στο Λευκό Οίκο με μια πολύ σοβαρή αλλά και σε στιγμές κωμική διάθεση, δημιουργώντας τελικά μια πολύ δυνατή διαπίστωση: Πόσο εύκολα οι φιλόδοξοι και πεινασμένοι για εξουσία άνθρωποι μπορούν να χειριστούν την κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα.

Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το «VICE» είναι μια από τις πιο σπουδαίες ταινίες του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης