ΠΡΟΣΩΠΑ

Ήρθαν από άλλες χώρες ξένοι, φτωχοί και κατατρεγμένοι...από ανώνυμοι πρόσφυγες έγιναν σπουδαίοι

keystone/Getty Images

Είναι άποροι, απελπισμένοι μα συγχρόνως και αποφασισμένοι. Χιλιάδες από αυτούς εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη χώρα τους, ρισκάροντας τη ζωή τους σε σκάφη που δεν θα έπρεπε να ταξιδεύουν ή στριμωγμένοι σε φορτηγά.

Οι πρόσφυγες αγωνίζονται για να βρουν μία καινούργια ζωή στην Ευρώπη. Εξαιτίας του δράματός και των δεινών τους έχουν αποσπάσει την προσοχή του κόσμου. Σε κάποιες περιοχές έχουν αντιμετωπίσει εχθρότητα και αντιδράσεις από ομάδες κατά των μεταναστών που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες αποστραγγίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.

Ωστόσο, η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα προσφύγων που άφησαν πίσω τους μεγάλο έργο και συνεισέφεραν στους τομείς της επιστήμης, των τεχνών, της πολιτικής και των σπορ.

Στο κείμενο που ακολουθεί δίνονται τα πιο εξέχοντα παραδείγματα, μέσα από τα δικά τους λόγια.

Μάρλεν Ντίτριχ


Hulton Archive/Getty Images

Το κινηματογραφικό είδωλο και θρυλική τραγουδίστρια καμπαρέ μεγάλωσε μέσα στη δόξα στη Γερμανία του 1920. Έφυγε για να χτίσει καριέρα στο Χόλιγουντ το 1930 και παρακολούθησε με τρόμο τους ναζί να καταλαμβάνουν την εξουσία στην πατρίδα της. Απέρριψε ανοίγματα από το καθεστώς του Χίτλερ να επιστρέψει στη Γερμανία, έγινε Αμερικανός πολίτης και έδωσε παραστάσεις για τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου Πολέμου.

Φρέντι Μέρκιουρι

Ο μπροστάρης των θρυλικών Queen γεννήθηκε στο Φαρόκ στην Μπουλσάρα το 1946. Ήταν γιος ζευγάρι Ινδών Παρσί το οποίο ζούσε στη Ζανζιβάρη. Το 1964 ξέσπασε επανάσταση. Τότε η οικογένεια έφυγε και μετακόμισε στα προάστια του Λονδίνου, όταν ο επίδοξος μουσικός γνώρισε τους μελλοντικούς φίλους του στο συγκρότημα.

Αλβέρτος Αινστάιν


Keystone/Getty Images

Ο πλέον σημαντικός φυσικός του 20ου αιώνα διώχθηκε από τους Ναζί στη Γερμανία. Έφυγε για τις ΗΠΑ το 1933 και δεν επέστρεψε ξανά.

Γκλόρια Εστεφάν


Ethan Miller Getty Images

Είναι η βασίλισσα της Λάτιν Ποπ. Τα δύοπρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Αβάνα, στην Κούβα. Το 1959 η κομμουνιστική επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο σπρώχνει την οικογένειά της να εγκατασταθεί στο Μαιάμι. Ο πατέρας της επιστρέφει στην Κούβα για να πολεμήσει στην αποτυχημένη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το 1961. Η Εστεφάν πούλησε πάνω από 100 εκατ. άλμπουμ και κέρδισε επτά Γκράμι σε μία εκθαμβωτική ποπ καριέρα.

Λουόλ Ντενγκ

Γεννήθηκε το 1985 ενώ στο Σουδάν διέλυε τα πάντα ο εμφύλιος πόλεμος. Η οικογένεια Ντενγκ άφησε την εμπόλεμη ζώνη και την αδελφοκτόνα αιματοχυσία, βρήκε καταφύγιο αρχικά στην Αίγυπτο και μετά στη Βρετανία. Ο νεαρός Λουόλ πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές πριν ξεκινήσει την καριέρα του στο επαγγελματικό μπάσκετ. Δύο φορές παίκτης NBA All-Star, ο Ντενγκ έχει παίξει για τους Σικάγο Μπουλς και τους Μαιάμι Χιτ.

Μαντλίν Ολμπράιτ


Alex Wong Getty Images

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1937 στην πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία που τώρα είναι δύο χωριστά κράτη. Η οικογένειά της κυνηγήθηκε από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Επέστρεψαν για να αναγκαστούν να ξαναφύγουν το 1948, όταν η χώρα απέκτησε κομμουνιστικό καθεστώς.

Ζίγκμουντ Φρόιντ


Hans Casparius Getty Images

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης που αναδιαμόρφωσε την οπτική για το πως δουλεύει το μυαλό των ανθρώπων, έγινε πρόσφυγας στα τέλη της ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, το 1938, όταν οι ναζί, αφού πρώτα έκαψαν τα βιβλία του, πήραν τον έλεγχο της Αυστρίας, ο ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής και η γυναίκα του κατέφυγαν στο Λονδίνο. Πέθανε εκεί τον επόμενο χρόνο.

Ιμάν


Jamie Mccarthy Getty Images

Το 1969 γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Σομαλία το οποίο ακολουθεί αιματοχυσία. Η οικογένεια της Iman Mohamed Abdulmajid αναγκάζεται να φύγει μέσα στην νύχτα κα ινα περάσει στην Κένυα. Την ανακάλυψε εκεί χρόνια μετά ένας φωτογράφος και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της ως σούπερ μόντελ στις ΗΠΑ. Στην ίδια χώρα δημιούργησε τη δική της εταιρεία καλλυντικών, ανέλαβε ανθρωπιστική δράση και παντρεύτηκε τον Ντέιβιντ Μπάουι.

Βίκτορ Ουγκό

Ο ίσως μεγαλύτερος Γάλλος συγγραφές όλων των εποχών και από τους μεγαλύτερους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γνωστός για τα έργα του "Οι Άθλιοι" αλλά και την "Παναγία των παρισίων". Ένας ακούραστος πολιτικός ακτιβιστής. Εναντιώθηκε στον αυταρχισμό του Ναπολέοντα του Τρίτου που κυριάρχησε στα μέσα του 19ου αιώνα, μία στάση που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Γαλλία και να περάσει σχεδόν 20 χρόνια στην εξορία, κυρίως στο Γκέρνσει και στα βρετανικά νησιά ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία.

Θάμπο Μπέκι


AFP/Getty Images

Ο πατέρας του βρίσκονταν φυλακισμένος μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα στο νησί Ρόμπεν. Ο Μπέκι πέρασε δεκαετίες στην εξορία από την Νότιο Αφρική ενώνοντας τη φωνή του στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Έμεινε στη Σοβιετική Ένωση, στη Βρετανία και την Ζιμπάμπουε, ανάμεσα σε άλλες χώρες, για να γυρίσει τελικά στην πατρίδα του το 1990 και να διαδεχτεί τον Μαντέλα στην προεδρεία το 1999.

Refugees who changed the world

Πηγή: Jethro Mullen CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης