ΠΡΟΣΩΠΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Από το Ιράν στη Ρωσία με ποδήλατο για... τον Μέσι

Facebook/Clifin Francis

«Μπορεί να ταξιδέψω στη Ρωσία για να παρακολουθήσω το υπερθέαμα (του μουντιάλ)» είχε απαντήσει ο Clifin Francis από την Ινδία σε φίλο του, όταν αυτός τον ρώτησε εάν θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ο διάλογος αυτός πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και έκτοτε ο Francis προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο για να καταφέρει να ταξιδέψει αεροπορικώς στη Ρωσία, αφού τα εισιτήρια κόστιζαν πολύ παραπάνω από τα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει. Ο Clifin είναι καθηγητής μαθηματικών τα έσοδά του ανέρχονται σε 40 δολάρια την ημέρα.

«Αντιλήφθηκα πως δεν είχα αρκετά χρήματα για να ταξιδέψω στη Ρωσία και να μείνω εκεί για έναν μήνα. Έπειτα, αναρωτήθηκα ποιος θα ήταν ο φθηνότερος τρόπος για να τα καταφέρω. Ποδήλατο. Αυτή ήταν η απαντήση».

Οι φίλοι του δεν τον πίστεψαν, αλλά δεν άργησαν να διαψευστούν.

Στις 23 Φεβρουαρίου ο Francis ξεκίνησε το επικό του ταξίδι: πήγε αεροπορικώς στο Ντουμπάι και από εκεί με πλοίο στο Ιράν. Από εκεί ως τη Μόσχα έμεναν 4.200 χλμ. με… ποδήλατο. Βέβαια, ο θαρραλέος άνδρας θα έβγαινε κερδισμένος, αφού θα συναντούσε το ίνδαλμά του, Λιονέλ Μέσι.

«Αγαπώ την ποδηλασία και είμαι τρελός για το ποδόσφαιρο. Απλά συνδύασα τα δύο μου πάθη» αναφέρει στο BBC.

Το αρχικό του πλάνο ήταν να ταξιδέψει μέσω του Πακιστάν, αλλά απέρριψε νωρίς την ιδέα λόγω των τεταμένων σχέσεων Ινδίας - Πακιστάν.

Ποδόσφαιρο και κινηματογράφος ενώνουν τους ανθρώπους

«Η αλλαγή που αναγκάστηκα να κάνω (σ.σ. που δεν ταξίδεψε μέσω Πακιστάν), μου κόστισε ακριβά. Δεν μπορούσα να πάρω το ποδήλατό μου στο Ντουμπάι, οπότε έπρεπε να αγοράσω ένα καινούριο, το οποίο μου κόστισε 700 δολάρια. Δεν ήταν ό,τι καλύτερο για μία τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά μόνο αυτό μπορούσα να πάρω με τα χρήματα που διέθετα».

Όλη η ταλαιπωρία ξεχάστηκε, όπως ο ίδιος αναφέρει, όταν έφτασε στο Ιράν στις 11 Μαρτίου.

«Πρόκειται για την ομορφότερη χώρα στον κόσμο και για πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Πέρασα εκεί 45 ημέρες, αλλά έμεινα σε ξενοδοχείο μόνο δύο».

Ο Francis μπορούσε να ξοδεύει μόνο 10 δολάρια τη μέρα, αλλά για καλή του τύχη, οι άνθρωποι στο Ιράν του πρόσφεραν διαμονή στα σπίτια τους και φαγητό.


Πηγή: Facebook/Clifin Francis

«Η γνώμη μου για το Ιράν άλλαξε. Κατάλαβα πως δεν πρέπει να κρίνεις μια χώρα με βάση τη γεωπολιτική της. Η ποδηλασία μου έγινε λιγότερο επώδυνη λόγω του υπέροχου τοπίου» αναφέρει ενθουσιασμένος.

«Με έβαλαν να υποσχεθώ πως θα ζητωκραύγαζα για την ομάδα του Ιράν στη Ρωσία. Αγαπούσαν και αυτοί το Bollywood και αυτό ήταν κάτι που με βοήθησε να σπάσω τον πάγο σε πάρα πολλά μέρη. Είναι αλήθεια τελικά πως το ποδόσφαιρο και ο κινηματογράφος ενώνουν τους ανθρώπους».

Η «περιπέτεια» με τις Αρχές

Επόμενη στάση του Francis ήταν το Αζερμπαϊτζάν. Εκεί τον περίμενε μία μικρή «περιπέτεια» με τις Αρχές, αφού δυσκολεύτηκαν να τον ταυτοποιήσουν επειδή είχε «χάσει πολύ βάρος λόγω της συνεχούς ποδηλασίας».

Ο ίδιος αναφέρει πως δεν έμοιαζε με τη φωτογραφία στο διαβατήριό του και πως η αστυνομία χρειάστηκε οκτώ ολόκληρες ώρες για να σιγουρευτεί πως τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ήταν σωστά και νόμιμα. Τονίζει παρόλα αυτά πως του φέρθηκαν αρκετά καλά.


Πηγή: Facebook/Clifin Francis

«Οι άνθρωποι μου φέρθηκαν και εκεί πολύ καλά, απλά χρειάστηκαν λίγο χρόνο παραπάνω για να ανοιχτούν σε έναν ξένο. Ευτυχώς βρήκα μερικούς Ινδούς, οι οποίοι μου επέτρεψαν να μείνω για λίγο μαζί τους».

Ο Clifin δεν μπορούσε να μείνει σε κανένα ξενοδοχείο του Αζερμπαϊτζάν για οικονομικούς λόγους.

«Παγιδευμένος»

Όταν ο Francis έφτασε στη Γεωργία, αναγκάστηκε να αλλάξει για άλλη μια φορά τα πλάνα του.

«Είχα όλα τα απαραίτητα έγγραφα αλλά μου απαγορεύτηκε η είσοδος. Αυτό δεν μου άφησε επιλογή καθώς είχα visa για μόνο μία είσοδο στο Αζερμπαϊτζάν».

Έτσι, ο Clifin «παγιδεύτηκε» ανάμεσα στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν για μία ολόκληρη μέρα. Στο τέλος, του δόθηκε βίζα για ακόμη μία είσοδο στο Αζερμπαϊτζάν.

«Τώρα έπρεπε να βρω μία άλλη διαδρομή για τη Ρωσία. Κάποιος με πληροφόρησε πως το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονταν χερσαία σύνορα με τη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Πήγα εκεί χωρίς να ξέρω πως δεν θεωρούνταν ασφαλές. Δεν είχα άλλη επιλογή όμως. Έτσι, μπήκα στο Νταγκεστάν στις 5 Ιουνίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν η γλώσσα, αφού οι άνθρωποι εκεί δεν μιλούσαν αγγλικά.

«Οι άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι που είδαν έναν Ινδό σε ποδήλατο να μπαίνει στην περιοχή. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησα τη γλώσσα του ποδοσφαίρου και του κινηματογράφου για να καταφέρω να κάνω τους ανθρώπους να ανοιχτούν».

Ως τώρα, ο Clifin Francis έχει φτάσει ως την Ταμπόφ, μία πόλη που απέχει 460 χλμ. από τη Μόσχα. Πρέπει να είναι εκεί στις 26 του μήνα για τον αγώνα Γαλλίας - Δανίας.

«Ήταν το μόνο ματς που κατάφερα να βρω εισιτήρια. Αλλά εγώ υποστηρίζω την Αργεντινή και ο Μέσι είναι ο αγαπημένος μου. Τον λατρεύω. Είναι το όνειρό μου να τον συναντήσω και να του ζητήσω να υπογράψει στο ποδήλατό μου».

Ο άνδρας υποστηρίζει πως θα ήθελε πολύ το ταξίδι του αυτό να εμπνεύσει τους ανθρώπους σχετικά με το ποδόσφαιρο και την καλή φυσική κατάσταση.

«Θέλω μια μέρα να δω την Ινδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο εάν περισσότερα παιδιά καταφέρουν να ξεκινήσουν ποδόσφαιρο στην Ινδία. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τις πιθανότητες μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης