ΠΡΟΣΩΠΑ

Janet Yellen: Η πιο σημαντική γυναίκα για τη ζωή των Αμερικανών

EPA/JIM LO SCALZO

Μπορεί οι περισσότεροι Αμερικανοί να μην την γνωρίζουν, όμως η Τζάνετ Γέλεν είναι σίγουρο ότι επηρεάζει τη ζωή τους αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα.

Και αυτό γιατί πρόκειται για την ηγέτιδα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, με κολοσσιαία επίδραση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την αμερικανική οικονομία. Ουσιαστικά, πολλά χρήματα μπορούν να αλλάξουν χέρια αναλόγως της ερμηνείας που δίνουν οι επενδυτές στα δικά της λεγόμενα και ειδικά στις αποφάσεις της σχετικά με τα επιτόκια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας της ακολούθησε την πεπατημένη του προκατόχου της, Μπεν Μερνάκι, ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θεωρούνται αναπόφευκτες κάποια στιγμή και ως εκ τούτου ο τρόπος διαχείρισης αυτής της προοπτικής φαίνεται ότι θα καθορίσει και την κληρονομιά της.

Πρώην αξιωματούχοι της Fed και άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που μπορεί να διατηρεί την ψυχραιμία του κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες πίεσης. Μια τέτοια άλλωστε κατάσταση βίωσε ως ανώτερη αξιωματούχος της τράπεζας στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα σημαίνει ότι πλέον η Fed θεωρεί υγιή την αμερικανική οικονομία με το ρίσκο όμως αυτό να επιφέρει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Διατέλεσε πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων υπό τον Μπιλ Κλίντον, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που διατηρεί τη θέση της επικεφαλής της Fed. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και έκανε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Yale. Είναι παντρεμένη με τον κάτοχο βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, Τζορτζ Άκερλοφ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Georgetown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης