ΠΡΟΣΩΠΑ

Ένα ταπεινός έμπορος ρούχων που έγινε δισεκατομμυριούχος

Ένα ταπεινός έμπορος ρούχων που έγινε δισεκατομμυριούχος
EPA/CABALAR

Στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου συγκαταλέγεται ο 79χρονος ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα.

Τον Ιούνιο του 2015 σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανερχόταν σε 68,1 δισεκατομμύρια δολάρια και προέρχεται κυρίως από την αλυσίδα ένδυσης, η οποία αυξάνει διαρκώς τις πωλήσεις και τα κέρδη της με διψήφια ποσοστά.

Η ίδρυση της χρυσοφόρας αλυσίδας καταστημάτων με την τότε σύζυγό του Ροζαλία τοποθετείται χρονικά στο 1975 και έκτοτ η Intidex, εταιρεία που κατέχει τα καταστήματα Zara, Massimo Dutti και Pull & Bear, αριθμεί περισσότερα από 6.600 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά μάλιστα λέγεται ότι ήθελε να ονομάσει την εταιρεία Zorba, αλλά η επωνυμία ήταν ήδη πιασμένη.

Διατηρεί ένα πολύ ταπεινό στυλ διαβίωσης και μέχρι το 1999 καμία φωτογραφία του δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Αρνείται κατά πληροφορίες να φορέσει γραβάτα και επιλέγει συνήθως μια πολύ απλή αμφίεση με λευκό πουκάμισο και γκρι τζιν, χωρίς αυτά να προέρχονται από την αλυσίδα ρούχων του.

Διαμένει με τη δεύτερη σύζυγό του σε κτίριο διαμερισμάτων στη Γαλικία της Ισπανίας.

Το 2012 δώρισε δια μέσου του Ιδρύματος Αμάντσιο Ορτέγκα 20 εκατομμύρια ευρώ στη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Καρίτας, που προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα με τη μορφή φαγητού, φαρμάκων, στέγασης και σχολικών ειδών στους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη στην Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ