Σατζίντ Τζαβίντ: Ποιος είναι ο διάδοχος της Άμπερ Ραντ στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας
Ο μέχρι πρότινος υπουργός για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες, Σατζίντ Τζαβίντ διαδέχεται την Άμπερ Ραντ στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, η οποία παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής, εξαιτίας των σκανδάλων γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες της.
O 48χρονος Τζαβίντ είναι πρώην διευθυντής της Deutsche Bank και έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον πρώην πρωθυπουργό των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον. Το 2016 η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον όρισε υπουργό για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες και σήμερα, τον «έχρισε» υπουργό Εσωτερικών, θέση που καταλαμβάνει για πρώτη φορά μέλος μιας εθνικής μειονότητας στη χώρα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτιά για τον γιο μετανάστη από το Πακιστάν, καθώς ο Τζαβίντ ήταν το πρώτο μέλος της μειονότητας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Βρετανία που πήρε θέση στο υπουργικό συμβούλιο, όταν το 2014 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.
Αν και συμμετείχε σε καμπάνιες υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγους μήνες πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος του 2016, ο Τζαβίντ άλλαξε στάση, δηλώνοντας πως η «καρδιά μου ανήκει στο Brexit».
Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην πολιτική, εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα, στην Chase Manhattan Bank και στην Deutsche Bank.
Πρότυπό του στην πολιτική, όπως ο ίδιος έχει πει, ήταν η Μάρκαρετ Θάτσερ, ένα πορτρέτο της οποίας κρεμόταν στους τοίχους του προηγούμενου υπουργικού γραφείου του.
Το 2016 είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον πρώην υπουργό Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ, που ήταν υποψήφιος αντικαταστάτης του τότε πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με αντάλλαγμα τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τελικά, ο Κραμπ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους….
Γνωστός για το πάθος του στη λεπτομέρεια ο 48χρονος Τζαβίντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε μια δύσκολη περίοδο για την πρωθυπουργό και τη χώρα. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Τζαβίντ έχει επιδείξει ότι διαθέτει κίνητρο, φιλοδοξία και αποφασιστικότητα για να φέρει σε πέρας δύσκολα ζητήματα. Ο εκπρόσωπος τον περιέγραψε ως έναν από τους πιο έμπειρους υπουργούς της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί τις ικανότητές του αυτές στη νέα του θέση. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές υπουργών έπειτα από τον διορισμό του Τζαβίντ και δύο ακόμα που προηγήθηκαν.
Ο ίδιος ο Τζαβίντ δήλωσε σήμερα ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες από την Καραϊβική και οι απόγονοί τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως "η γενιά Γουίντρας" θα έχουν μια δίκαιη μεταχείριση έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε.
"Το πιο επείγον έργο που έχω να φέρω σε πέρας είναι να βοηθήσω αυτούς τους βρετανούς πολίτες, που ήρθαν από την Καραϊβική, την λεγόμενη γενιά Γουίντρας, και να διασφαλίσω ότι θα έχουν μια αξιοπρεπή και δίκαιη αντιμετώπιση, όπως τους αξίζει", δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.
Πλήγμα για την Μέι η παραίτηση Ραντ
Η προκάτοχός του στο υπουργείο, η Άμπερ Ραντ, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού παραδέχτηκε σε επιστολή της προς την Μέι ότι την περασμένη Τετάρτη "παραπλάνησε άθελά της" μια κοινοβουλευτική επιτροπή αρνούμενη ότι η κυβέρνηση είχε στόχο τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών.
Η Ραντ είχε βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και μέρες, εξαιτίας διαφόρων υποθέσεων που συνδέονταν με τον έλεγχο της μετανάστευσης — του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές οι υπηρεσίες της.
Μεταξύ άλλων, ορισμένοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα νησιά της Καραϊβικής χαρακτηρίστηκαν λαθεμένα παράνομοι.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις τέτοιων μεταναστών που μετά από πολλές δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τους έχει ζητηθεί να φύγουν, διότι δεν έχουν επαρκή έγγραφα από τις δεκαετίες του 1940-1970.
Η Ραντ βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς αρχικά δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως η μεταναστευτική υπηρεσία του υπουργείου της έχει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους ανά περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση παράτυπων μεταναστών.
Αλλά νέες αποκαλύψεις, κυρίως από την εφημερίδα Guardian, για ένα εσωτερικό έγγραφο που μοιάζει να αποδεικνύει πως ήταν πράγματι ενήμερη, έκαναν αδύνατη την παραμονή της στην κυβέρνηση.
Η Μέι έκανε δεκτή την παράιτησή της, ένα βαρύ πλήγμα για την πρωθυπουργό καθώς η Ραντ ήταν μια από τις στενότερες συμμάχους της. Ήταν όμως και πλήγμα για τους βουλευτές εκείνους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που θέλουν να διατηρήσουν τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit.
Η παραίτηση της Ραντ είναι η τέταρτη κυβερνητικού στελέχους σε έξι μήνες: προηγήθηκαν εκείνες του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιμιαν Γκριν, αλλά και της υφυπουργού αρμόδιας για την αναπτυξιακή βοήθεια Πρίτι Πατέλ.