«Δεν είμαι ο Γκάντι ή ο Μαντέλα»: Ο διάδοχος της Σ. Αραβίας με δικά του λόγια
Περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα ενός «τριγώνου του κακού» που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις. Την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Αποκάλεσε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ «νέο Χίτλερ» και περιέγραψε το Κατάρ ως «μικρότερο από έναν δρόμο του Καΐρου». Είναι προφανές ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «δε μασάει τα λόγια του».
Και πιο πρόσφατα έγινε ο πρώτος άραβας ηγέτης ο οποίος αναγνώρισε στους Ισραηλινούς το «δικαίωμα» να διαθέτουν το δικό τους έθνος-κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι τονίζοντας ότι το Ισραήλ «είναι μια μεγάλη οικονομία» η οποία «αναπτύσσεται» και "ασφαλώς έχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε" μαζί του.
Κατά την ιστορική επίσκεψή του -την πρώτη εδώ και σχεδόν 75 χρόνια- στον κοντινότερο σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τις ΗΠΑ, ο 32χρονος ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι το Ριάντ μπορεί να πάει σε πόλεμο με τον περιφερειακό του εχθρό, το Ιράν, τα επόμενα 10-15 χρόνια, εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει περισσότερες πιέσεις για κυρώσεις προς την Τεχεράνη.
Η Τεχεράνη και το Ριάντ έχουν συγκρουστεί σε διάφορα θέματα τα τελευταία χρόνια και το ταξίδι του πρίγκιπα Σαλμάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Αυτό που είναι βέβαιο για τον μεταρρυθμιστή πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι έχει αποκτήσει όλους τους απαραίτητους εχθρούς. Μεταξύ εκείνων που θα τον ήθελαν εκτός τοπίου είναι οι ηγέτες του ISIS, η αλ Κάιντα, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης και σύσσωμη η θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν. Επιπλέον, υπάρχουν και μέλη της δικής του οικογένειας που θα ήθελαν το τέλος του ή τουλάχιστον την απομόνωσή του στην «χρυσή φυλακή», το ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, όπου ο ίδιος πρόσφατα «φυλάκισε» πολλούς από τους εχθρούς του καθώς και ξαδέλφους του στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά της διαφθοράς.
Ο ίδιος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ πάντως, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός με τα αρχικά του MbS (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), εύλογα έχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια, αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος από τις απειλές κατά της ζωής του.
Χωρίζει τη Μέση Ανατολή σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές: αυτό που αποκαλεί «τρίγωνο του κακού» (το Ιράν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις) και η συμμαχία των αυτοαποκαλούμενων μετριοπαθών κρατών που περιλαμβάνει την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Ομάν.
Όταν ερωτάται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, εκείνος προκαλεί τον καθένα να παρουσιάσει αποδείξεις ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. «Ναι, υπάρχουν Σαουδάραβες που έχουν χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι αντίθετο με την σαουδαραβική νομοθεσία. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στη φυλακή σήμερα, όχι μόνο για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και για υποστήριξή τους», λέει.
Ο πρίγκιπας Σαλμάν με τα δικά του λόγια
- «Η προσωπική μου ζωή είναι κάτι που θα ήθελα να κρατήσω για τον εαυτό μου και δεν προσπαθώ να προσελκύσω την προσοχή...Όσον αφορά τις ιδιωτικές μου δαπάνες, είμαι ένας πλούσιος άνθρωπος, δεν είμαι φτωχός. Δεν είμαι ο Γκάντι ή ο Μαντέλα». (Αυτή την απάντηση έδωσε ο Σαλμάν σε συνέντευξή του στο CBS όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη αγορά ενός γιώτ που φέρεται ότι κοστίζει μισό δισ δολάρια).
- «Θεωρώ ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κάνει τον Χίτλερ να φαντάζει καλός. Ο Χίτλερ δεν έκανε αυτά που ο ανώτατος ηγέτης επιχειρεί να κάνει. Ο Χίτλερ προσπάθησε να κατακτήσει την Ευρώπη...Ο ανώτατος ηγέτης προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο».
- «Υποστηρίζω τη Σαουδική Αραβία και ο μισός πληθυσμός της είναι γυναίκες. Επομένως, υποστηρίζω τις γυναίκες» (ερωτηθείς αν πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων).
- «Τα καλύτερα επιτεύγματα στον κόσμο προήλθαν από νέους ανθρώπους. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Apple. Η Apple δημιουργήθηκε από τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος ήταν 20άρης τότε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, δημιουργήθηκαν από κάποιον που είναι ακόμη νέος. Θεωρώ ότι η γενιά μου μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».
- «Η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα με τους Εβραίους. Ο προφήτης μας, ο Μωάμεθ, παντρεύτηκε Εβραία. Δεν ήταν απλοί φίλοι, την παντρεύτηκε».
- «Ως προς την εθνική μας ασφάλεια, δεν είμαστε μια περιοχή που περιστοιχίζεται από το Μεξικό, τον Καναδά, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουμε τον ISIS, την αλ Κάιντα, την Χαμάς, την Χεζμπολάχ και το ιρανικό καθεστώς, ακόμη και πειρατές. Έχουμε πειρατές που καταλαμβάνουν πλοία. Επομένως, στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ό,τι θίγει την εθνική μας ασφάλεια».
- «Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Στο Ιράν και σε άλλες χώρες μπλοκάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Σαουδάραβες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα μίντια του κόσμου».
- «Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους γη. Αλλά πρέπει να έχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα για όλους ώστε να υπάρξει ομαλότητα».