Καμάλα Χάρις: Η Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής των Δημοκρατικών «φλερτάρει» με τον Λευκό Οίκο
Έπειτα από έναν χρόνο ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η μάχη για την είσοδο στον Λευκό Οίκο προβλέπεται πολύ δύσκολη καθώς είναι πολλοί οι υποψήφιοι, ενώ το κόμμα είναι διχασμένο κυρίως ως προς την ιδεολογική του γραμμή.
Το καλοκαίρι και εν μέσω μεγάλου καύσωνα, η Χάρις επέστρεψε για πρώτη φορά από την εκλογή της τον Νοέμβριο του 2016 στη γενέτειρά της στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Διακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να την δουν και την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.
«Είναι ατρόμητη!», σχολίαζαν κάποιοι.
Η εισαγγελέας Καμάλα Χάρις είναι μόλις η δεύτερη Αφροαμερικανίδα η οποία εκλέγεται στη Γερουσία.
Με την προεδρία του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ να συμπληρώνει έναν χρόνο και την κυβέρνησή του να δέχεται πυρά τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, οι Δημοκρατικοί αναζητούν εναγωνίως τον υποψήφιο που θα τους οδηγήσει σε νίκη το 2020.
Ωστόσο, οι διαφωνίες στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος πληθαίνουν. Όπως αναρωτιέται η Guardian, άραγε η σωτηρία του βρίσκεται στη διατήρηση μιας κεντρώας γραμμής ή μιας στροφής προς τα αριστερά, προς την γραμμή για παράδειγμα που πρεσβεύει ο Μπέρνι Σάντερς;
Όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για την Χάρις, η οποία γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο έπειτα από την «ανάκρισή» της απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Γερουσίας αλλά και μετά την μεγάλη προσέλκυση χορηγιών για τους Δημοκρατικούς στη διάρκεια εκδήλωσης το καλοκαίρι στα Χάμπτονς.
Σε μια Αμερική, όπου ο ρατσισμός ενθαρρύνεται και όπου η Κου Κλουξ Κλαν πρόσφατα πραγματοποίησε πορεία σε μια φοιτητούπολη και βρέθηκε αντιμέτωπη με περισσότερους από χίλιους εξοργισμένους διαδηλωτές, το Δημοκρατικό κόμμα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την δική του πολιτική στο θέμα του ρατσισμού. Και να αμφιταλαντεύεται: μεταξύ εκείνων που θέλουν να κερδίσουν ξανά τους λευκούς ψηφοφόρους εργαζόμενους που λιποτάκτησαν στο στρατόπεδο του Τραμπ και εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί το κόμμα στην κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, το ποσοστό συμμετοχής των οποίων στις προεδρικές του 2016 εμφανίστηκε μειωμένο.
Η λίστα με τους πιθανούς υποψήφιους Δημοκρατικούς διεκδικητές της προεδρίας το 2020 είναι μεγάλη. Πολλοί από αυτούς -- ανάμεσά τους και η Χάρις-- ισχυρίζονται υποχρεωτικά ότι είναι επικεντρωμένοι στο έργο τους και δεν έχουν βλέψεις για τον Λευκό Οίκο.
Η Χάρις είναι σχετικώς άγνωστη σε εθνικό επίπεδο: μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 53% των ψηφοφόρων δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομά της. Αλλά προτείνει μια ενδιαφέρουσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα. Οι ηγετικές της ικανότητες και η επαγγελματική επιτυχία της αποτελούν έμπνευση για τις νεαρές Αφροαμερικανίδες. Η ρητορική της και οι θέσεις της είναι συχνά κεντρώες, της αρέσει να μιλάει για το πώς η οικογένειά της --ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων-- σοκαρίστηκε όταν εκείνη αποφάσισε να γίνει εισαγγελέας.
Γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια. Η μητέρα της, η οποία είχε γεννηθεί στην Ινδία, ήταν ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού και ο Τζαμαϊκανός πατέρας της ήταν καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η ίδια σπούδασε Νομική στα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αναπληρωτής εισαγγελέας στην κομητεία Αλαμέντα της Καλιφόρνια προτού γίνει εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου επικεντρώθηκε στην πρόληψη του εγκλήματος. Στη συνέχεια έγινε εισαγγελέας της Καλιφόρνια και το 2016 γερουσιαστής της Καλιφόρνια.
Από το 2014 είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ, πατέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο του, με τον οποίο γνωρίστηκε σε ένα ραντεβού στα τυφλά.
Σε ένα πρόσφατο συνέδριο για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Ουάσιγκτον, η Χάρις έγινε δεκτή σαν αστέρι του Χόλιγουντ. Ενώ το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει 300 συμμετέχοντες, τελικά ο αριθμός ήταν διπλάσιος και η Χάρις περικυκλώθηκε από πλήθος θαυμαστριών της που πάσχιζαν να βγάλουν μια σέλφι μαζί της. Μετά την ομιλία της, η γερουσιαστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Yahoo news ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη από ένα μήνυμα «πολύ μεγαλύτερο» από το να αντισταθούν στον Τραμπ.
«Δεν είναι απλά τα ζητήματα, επομένως και το μήνυμα δεν θα είναι απλό», είπε η Χάρις και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να πούμε στον αμερικανικό λαό ότι τον ακούμε».