ΠΡΟΣΩΠΑ

Νίκι Χέιλι: Το «γεράκι» της κυβέρνησης Τραμπ φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

EPA/JUSTIN LANE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νίκι Χέιλι. Εντός του ενός έτους παρουσίας της στα έδρανα του ΟΗΕ, η αμερικανίδα πρέσβης έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως. Είναι ένα ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής πολιτικής, απαστράπτει πάντα, ωστόσο μοιάζει πλέον να έχει το μυαλό της πολύ περισσότερο στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ.

«Δεν τίθεται καν θέμα πλέον για το εάν θέλει κάποιο άλλο αξίωμα», συνόψισε ένας ομόλογός της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το πώς τη βλέπουν οι υπόλοιποι πρεσβευτές «άλλαξε» μετά τις «δύο αποτυχίες» των ΗΠΑ όσον αφορά την Ιερουσαλήμ και την προσπάθειά της να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι διαδηλώσεις στο Ιράν, συμπλήρωσε ένας δεύτερος.

Το όνομα της Χέιλι είχε συζητηθεί αρκετά πέρυσι ως της πιθανής αντικαταστάτριας του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος σε κάποια ζητήματα τουλάχιστον δεν έχει ακριβώς κοντινές απόψεις με εκείνες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η αμερικανίδα διπλωμάτης απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και διαβεβαίωσε ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη δουλειά της στον ΟΗΕ.

Οι φιλοδοξίες της Χέιλι, που θα κλείσει τα 46 της χρόνια σε μερικές ημέρες, την 20ή Ιανουαρίου, μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες από το να μείνει απλά στη Νέα Υόρκη: φαίνεται πως σκοπεύει είτε να γίνει αντιπρόεδρος, σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν ολοκληρώσει τη θητεία του, είτε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020 – εν ανάγκη ακόμη και με αντίπαλο τον δισεκατομμυριούχο στην εσωκομματική διαδικασία των ρεπουμπλικάνων – ή στις επόμενες αμερικανικές εκλογές, το 2024.

Νίκι Χέιλι: Στόχος του Τραμπ είναι να κρατάει τον Κιμ σε εγρήγορση

«Έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό», σημείωσε η Αλεξάντρα Νοβοσέλοφ του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη (International Peace Institute, IPI).

Τους πρώτους μήνες της θητείας της στα Ηνωμένα Έθνη, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, πρωτόπειρη στα διεθνή θέματα, αντιμετωπιζόταν σχεδόν ενθουσιωδώς από τους ομολόγους της. Πολλοί πρεσβευτές τόνιζαν πως είχαν ήδη «εξαίρετες σχέσεις» με την αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο, επαινώντας την ικανότητά της να χειριστεί μεγάλα, περίπλοκα διεθνή ζητήματα.

Για άλλους όμως, παρέμενε πάντα μια «ιδεολόγος» της αμερικανικής δεξιάς, «αποκομμένη από την πραγματικότητα» στις προσεγγίσεις της. «Εκφράζει συντηρητικές θέσεις» και ειδικά «φιλοϊσραηλινές», οι οποίες κατά βάση «απευθύνονται στο αμερικανικό εκλογικό σώμα», επισήμανε διπλωματική πηγή. Πάντως υποστηρικτές της αντιτείνουν πως αντίθετα με έναν πρόεδρο «αρκούντως απρόβλεπτο», η Χέιλι καθησυχάζει.

Τον πρώτο χρόνο της θητείας της, οι επιτυχίες της αφορούσαν κυρίως τη Βόρεια Κορέα: τρεις φορές έπεισε το Πεκίνο και τη Μόσχα να εγκρίνουν σε ψηφοφορίες του ΣΑ σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Επίσης έκανε ταξίδια στο πεδίο, από το Ισραήλ ως το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δύο κράτη σε κρίση.

Γεράκι

Στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όμως, γύρισε την πλάτη στους πιο στενούς ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ — το Παρίσι και το Λονδίνο. Παρομοίως και σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ομόφωνα, και οι 14 ομόλογοι της Νίκι Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν αυτή την απόφαση.

Νίκι Χέιλι: Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την ημέρα

Χωρίς καν να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα με τις άλλες δυτικές χώρες, η Χέιλι υπερασπίστηκε τον πρόεδρό της και κατόπιν έκανε εντατικές προσπάθειες να περιορίσει τη ζημιά στη Γενική Συνέλευση. Χρησιμοποίησε απειλές, για να συγχαρεί εντέλει, σε μια ειδική εκδήλωση, τις χώρες που απείχαν ή απουσίασαν από την ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε την απόφαση των ΗΠΑ.

Οι πιέσεις που άσκησε, και μάλιστα πολύ επιδεικτικά – με επιστολές, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με αναρτήσεις στο Twitter...– προκάλεσαν από ενόχληση ως εκνευρισμό σε πολλούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη. «Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς αυτός στον ΟΗΕ», σχολίασε ένας πρεσβευτής αναφερόμενος στην περιφρόνηση που επέδειξε η Χέιλι έναντι των ομολόγων της.

Η προειδοποίησή της – «θα σημειώσουμε ονόματα», προφανώς των κρατών που έφεραν αντίρρηση στις ΗΠΑ...– αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε μέχρι και με ειρωνείες, πήρε τελείως άλλες διαστάσεις, ειδικά μετά τις απειλές της Ουάσινγκτον να διακόψει την οικονομική βοήθεια που χορηγεί· κι όχι μόνο στους Παλαιστίνιους.

Αλλά παρότι η εικόνα της έχει αλλάξει πολύ, η Νίκι Χέιλι παραμένει μια «αξιοπρόσεκτη» προσωπικότητα, σημειώνει ένας πρεσβευτής που τονίζει ότι δεν συμφωνεί μαζί της σε πολλά. Η προσέγγισή της είναι συνήθως «αποτελεσματική» έστω κι αν «είναι πάνω απ' όλα η εσωτερική πολιτική που κυριαρχεί στο μυαλό της».

Νίκι Χέιλι: Όλοι γνωρίζουν πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ

«Η πρεσβευτής των ΗΠΑ μετατράπηκε από μετριοπαθής στο γεράκι της κυβέρνησης Τραμπ;» διερωτάται ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, καταγράφοντας την αλλαγή της συμπεριφοράς της στον ΟΗΕ, ειδικά τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα για την Ιερουσαλήμ αλλά και ως προς το Ιράν.

Όπως ακριβώς και ο Ντόναλντ Τραμπ, η Νίκι Χέιλι χρησιμοποιεί πολύ το Twitter, κι απευθύνεται βασικά στους Αμερικανούς. Αναρτά όμως συχνά επίσης φωτογραφικά στιγμιότυπα από στιγμές με την (ινδικής καταγωγής) οικογένειά της, ματς που παρακολουθεί, επισκέψεις της σε καταστήματα, βόλτες στον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, τις μουσικές επιλογές της όταν πηγαινοέρχεται με το τρένο στην Ουάσινγκτον...

Πέρα από ορισμένες επικρίσεις για τις ανεπαρκείς προσπάθειές της να επιλύσει διεθνείς συγκρούσεις, πολλά από τα σχόλια προς αυτήν στο Twitter προέρχονται από Αμερικανούς που την ενθαρρύνουν να διεκδικήσει την προεδρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης