ΠΡΟΣΩΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Το 2017 ήταν η χρονιά «ενηλικίωσής» του

Το 2017 αποδείχθηκε χρονιά «αποκαλύψεων» για το απομονωμένο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οπλοστάσιό της, πυραυλικό και πυρηνικό, αλλά και τον ηγέτη της.

Ο κληρονόμος της δυναστείας των Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατάφερε στα 33 ή στα 35 του - δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του - να αναδειχθεί σε «φόβητρο» για τη διεθνή σκηνή, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, και ίσως να γίνει ο νούμερο ένα εχθρός του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα πάντα προκαλούσε, αλλά οι κινήσεις της δεν είχαν εμπνεύσει ποτέ τόση ανησυχία. Οι αποφάσεις του Κιμ, του συνεχιστή μίας ολοκληρωτικής διακυβέρνησης που εμμένει στα όπλα και εξολοθρεύει τους διαφωνούντες, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Έστησε τη σκακιέρα του πολέμου, τον οποίο τρέμει γιατί γνωρίζει ότι ο αντίπαλος υπερτερεί, με τέτοιον τρόπο ώστε να καταστήσει άκρως επικίνδυνη μία επιχείρηση επέμβασης στα εδάφη της ασιατικής χώρας. Ένας πόλεμος εναντίον ενός κράτους που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς διαθέτει στο οπλοστάσιο της δεν αποτελεί σοφή επιλογή για κανέναν σώφρονα ηγέτη και σε αυτό ποντάρει ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ.

Οι προκλήσεις του φέτος ήταν κλιμακούμενης έντασης. Στις αρχές του έτους διέταξε την εκτόξευση νέου τύπου πυραύλων για να δοκιμαστεί η ισχύς και η αποτελεσματικότητά τους, ενώ το καλοκαίρι η χώρα συνέχισε να παίζει, σχεδόν εβδομαδιαίως, με τις αντοχές των γειτόνων της και των Αμερικανών, που καιροφυλακτούσαν στην περιοχή και επιδίδονταν σε εντατικά πολεμικά γυμνάσια.

Στις αρχές του φθινοπώρου η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τους φόβους πως ετοίμαζε κάτι πιο σοβαρό. Τον Σεπτέμβριο η Πιονγκγιάνγκ, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανονισμών, εκτόξευσε μία βόμβα υδρογόνου. Οι βόμβες υδρογόνου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολέμους και υπολογίζεται πως είναι εκατοντάδες φορές ισχυρότερες από τις ατομικές βόμβες, που σκότωσαν πάνω από 200.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Χείριστο όλων; Τον Νοέμβριο το απομονωμένο καθεστώς πραγματοποίησε εκτόξευση ενός νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πετύχει οποιονδήποτε στόχο εντός της αμερικανικής επικράτειας. Η Βόρεια Κορέα στα χέρια του Κιμ Γιονγκ Ουν ανάχθηκε σε πυρηνική δύναμη, θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα σύνορά της από όλες τις εξωτερικές απειλές, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ανά καιρούς το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που ελέγχεται από το καθεστώς.

Άρα, ο Κιμ έχει στη διάθεσή του διηπειρωτικούς πυραύλους με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και ικανούς να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ…

Φυσικά, η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αμέτοχη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ απομόνωσαν πλήρως το καθεστώς, επιβάλλοντας σκληρές οικονομικές κυρώσεις, όμως δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον αποφασισμένο για τα πάντα δικτάτορα, ο οποίος αποτίναξε τη γραφικότητα, με την οποία τον είχαν συνδέσει, από την ανάληψη της εξουσίας το 2011.

Εντός αυτού του πλαισίου διαμορφώθηκε και η σκληρή κόντρα του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης προσάπτει στον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίον έχει χαρακτηρίσει «ψυχασθενή» και «τρελό γέρο», σχέδια δολοφονίας του, επιθυμία κατάλυσης της εξουσίας του αλλά και πολεμική ρητορική. Ο πλανητάρχης από την άλλη έχει δώσει στον Κιμ το προσωνύμιο «little rocket man» και τον έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με «φωτιά και οργή» σε περίπτωση που επιτεθεί στις ΗΠΑ ή στους συμμάχους τους.

Όμως, ο «μικρός πυραυλάνθρωπος» δεν φαίνεται να φοβάται, το αντίθετο, δείχνει πιο σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και αναδεικνύεται σε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 2017, που αποτέλεσε χρονιά ουσιαστικής «ενηλικίωσής» του.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης